Szegedi hírek

2024.06.18. 15:00

A Munkácsy-kiállítás utolsó két gigantikus remekműve is Szegedre érkezett - GALÉRIA

Visszaérkezett Szegedre Mukácsy Mihály Honfoglalásának szín- és szénvázlata. Az Árpád fejedelmet lovon ábrázoló alkotásokat stílusosan fehér ló és lovasa fogadta a Móra Ferenc Múzeum előtt.

Koós Kata

Többemberes munka volt a hatalmas festmények szállítása, a színvázlat keretbe helyezése. Fotó: Török János

Árpád vezérnek öltözött lovas fogadta fehér lovon Munkácsy Mihály két alkotását, a Honfoglalás szín- és szénvázlatát a Móra Ferenc Múzeum előtt kedden. A két gigantikus remekművet Békéscsabáról hozták vissza Szegedre. Mindkét alkotás a Móra-múzeum gyűjteményének része, Árpád vezér fehér lovon ülő alakja látható a festményeken.

Szeged városa vette meg Munkácsy Mihálytól a színvázlatot. Nem volt befejezve a festmény, az alkotó ígéretet tett a befejezésére, viszont szifilisz betegséggel küzdött, megbomlott az elméje, így nem tudta befejezni. A város Munkácsy özvegyével megállapodást kötött, hogy noha nincs befejezve a festmény, mégis megveszik. Vigaszdíjul az özvegy a szénvázlatot is odaajándékozta a városnak

 – mondta el lapunknak Hegedűs Anita, a múzeum PR-referense, majd hozzátette, a szín- és szénvázlat a kultúrpalota képzőművészeti gyűjteményének legfontosabb és legrégebbi darabjai közé tartozik. 

A festmény és a szénvázlat is megtekinthető lesz a nagyszabású Munkácsy-kiállításon, amelyre az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakáján is várják, június 22-én este hattól. Hegedűs Anita elmondta, hogy idén is lesz felvonulás a Dugonics térről a múzeumhoz a Pavane Történelmi Táncegyüttes és a Suhancok közreműködésével. Az épület előtti színpadon párbaj- és néptáncbemutatót is megtekinthetnek az érdeklődők, a múzeumban óránként indítanak majd tárlatvezetéseket. Kormány Eta vezetésével hajszobrász bemutatóval is készülnek, továbbá divatbemutatót is rendeznek a Romani Design, a világ első roma divatstúdiójának ruhakölteményeiből, amelyekből április végén nyílt kiállítás a Fekete Házban. 

Mindezek mellett A jólfésültség története című kiállításunkhoz kapcsolódóan megrendezzük az extrém hajak versenyét is. Akinek különleges hajviselete van, nevezhet, Munkácsy-belépőt nyerhet. Továbbá lesz hajfonás oktatás is 

– mondta Hegedűs Anita. 

Este a hagyományokhoz híven idén is tűzugrást tartanak, majd a Varga Helena Band koncertje zárja a színpadi programok sorát. A Móra-múzeum, a Vármúzeum és a Fekete Ház is nyitva lesz szombaton éjfélig, utóbbi kiállítóhelyen a Romani Design kiállításhoz kapcsolódóan kézműves foglalkozásokat is tartanak majd.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában