Szegedi hírek

2024.06.15. 19:03

A szegedi papucsot ünnepelték az Agórában - Galéria

Zsúfolásig megtelt szombat délután a Szent-Györgyi Albert Agóra. Az előtérben hagyományőrző kézművesek, papucshímzők, iparművészek és ruhatervezők munkái sorakoztak, vásárolni is lehetett és mindenhol néptáncos gyerekek nézelődtek.

Arany T. János

Teljesen megtelt az Agóra szombat délután a Szegedi Papucs Napján. Fotó: Arany T. János

Hatodik alkalommal rendezte meg szombaton a Szegedi Papucs Napját a Szegedi Papucsért Alapítvány. A rendezvény célja, hogy népszerűsítsék ezt a különleges lábbelit. A központi téma idén a papucshímzés volt. Az eseményhez kapcsolódó konferencián és kiállításon a papucshímzés csodálatos világát lehetett megismerni. A szegedi papucshímzés motívumainak változásai, újragondolása címmel rendezett konferencián Attalai Zita iparművész, Vukov Veronika néprajzkutató és Balássy-Berezvai Szénia ruhatervező előadásait hallgathatták meg az érdeklődők.

A Fókuszban a papucshímzés tárlaton Fetter Ferencné és Mészáros Tünde papucshímző tanítványainak munkái, a papucsfejhímző pályázat legszebb pályamunkái, Horváth-Kriska Hajnalka papucshímzés-mintájú ruhái, valamint válogatás volt látható a Szegedi Papucsért Alapítvány gyűjteményéből. Fetter Ferencné hímző, népi iparművész, a Népművészet Mestere és okleveles papucshímző tanítványai papucshímző bemutatót is tartottak. Idén először vettek részt a programon a tápéi Gyékényből Szőtt Egyesület tagjai, akik bemutatták az érdeklődőknek, hogyan készült a gyékénypapucs, a vállalkozó kedvűek pedig kipróbálhatták a gyékényszövést.

Az ünnepi műsoron 150 néptáncos gyermek ropta, közreműködött az Ásotthalmi Bogárzó Néptánccsoport, az Árendás Táncegyüttes és Kankalin Néptáncegyüttes Hódmezővásárhelyről, a Csanád Táncegyüttes, a Domaszéki Kiskaláris Néptáncegyüttes, a Kiszombori Néptánccsoport, valamint a Hatetudnád Tánctanoda és a Szeged Táncegyüttes. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában