Helyi kultúra

2024.06.25. 15:54

Csodájára járnak a pajtamúzeumnak – Fotók

Szabó Imre

Öt évvel ezelőtt alapították a ferencszállási pajtamúzeumot. Az egész vármegyében kuriózumnak számít, hiszen a kiállítóhely valóban egy – persze a célra alkalmassá tett – pajtában van a faluház udvarán.

 A ferencszállási pajtamúzeumnak sokan járnak csodájára. Fotó: Szabó Imre
 A ferencszállási pajtamúzeumnak sokan járnak csodájára. Fotó: Szabó Imre

A község 2018-ban ünnepelte alapításának 190 éves évfordulóját. A képviselő-testület akkor határozta el, hogy összegyűjtik, megőrzik, és amint lehetőség lesz rá, ki is állítják a múlt emlékeit. A pajtamúzeum egy év múlva, egy sikeres pályázatnak köszönhetően készülhetett el.

Jani János polgármestertől megtudtuk, a helytörténeti kollekció időről időre gyarapszik egy-egy értékes relikviával. Ilyen például azt a közel 200 esztendős citera, amit egy helybelitől kaptak nemrég és már ki is állítottak. A következő meglepetés egy kard lesz. Ez azt követően lesz látható, hogy elkészül hozzá egy vitrin – a Hadtörténeti Múzeum szakemberei szerint ugyanis az 1600-1700-as évekből való.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában