Helyi kultúra

2024.06.02. 08:30

Gyulai séta – egy kicsit másként – Galéria

Gyuláról, az ország egyik legkedveltebb turisztikai célpontjáról általában a gyógyfürdő, a gótikus téglavár, a Körösök szabályozásakor kialakult Élővíz-csatorna, a Százéves és a Kézműves cukrászda, a nyári várjátékok ugranak be először, valamint legnagyobb szülötte, Erkel Ferenc és Apor Vilmos téri szülőháza. Ezeket, a múzeumokkal és képtárakkal együtt, igyekszünk kipipálni.

Imre Péter Géza

Fotó: Imre Péter.

Közel 20 éve járok pihenni, kikapcsolódni a Békés megyei városba – megszerettem –, ahol kezdetektől Solymosi Rudolf a szállásadóm, vendégházától az imént említett célpontok közül a legtávolabbi is csak pár perces „gyalogtúrára” fekszik. Az elmúlt években alaposan feltérképeztem Gyulát, a látnivalók közül, amit lehetett, megnéztem, kihúztam a listámról. 

A strand nem az én világom, viszont sétálni szeretek – közben kicsit megpihenve olvasni – ezért idén a kisebb, nevezetességet nem ígérő utcákat is felfedeztem és rácsodálkoztam olyan épületekre, amelyekre korábban nem figyeltem fel. Ilyen például a Stéberl-ház. Stéberl András hentesmester nevéhez fűződik a gyulai kolbász nagyüzemi, gépesített gyártása, és talán nem véletlen, hogy földszintjén ma is húsbolt várja vásárlóit. Stéberl András közeli szobra mellett öt szó kőbe faragva: hit, erő, szorgalom, kitartás és szeretet. Ezek segíthették. 

Pár méterre van Gyula első mozija, a Royal Mozgószínház és első szállodája, a Komló Hotel. A németvárosi Szent József templomot is érdemes megnézni, közelében a múzeumokkal és műemlékekkel.

A séták során mindent lefényképeztem. Az Élővíz-csatorna egyik hídján rengeteg szerelemlakat sorakozik – a helyi lurkók szórakozása a mágneshorgászat, sok lakatkulcs került így újra felszínre –, az egyik apartmant az utcán régi ágyú vigyázza, a Kossuth Lajos utca egyik házszámtáblája golyó ütötte lyukakkal a homlokzaton. 1944 októberében egy szovjet katona tartott rajta lőgyakorlatot, elég pontosan célzott. 

A Göndöcs-kert közelében fekvő egyik ingatlan kapuja sem mindennapi látványosság: karácsonyi díszek, órák és különböző figurák egyvelege borítja, míg az „Ági doktor néni emlékére” feliratot padtámlán olvastam. Érdekes a gyulai vár a fotóval „mellé varázsolt” óriáskerékkel, együtt a múlt és a jelen.

Szimbolikus, olyan mint az egész város, olyan mint Gyula.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában