Szegedi hírek

2024.06.15. 16:35

Karikó Katalin volt a Könyvhét egyetemi díszvendége - GALÉRIA

A Szegedi Tudományegyetem idén is bekapcsolódott az ünnepi könyvhét országos rendezvénysorozatába. A 95. Ünnepi Könyvhét szegedi egyetemi díszvendége Karikó Katalin volt. A Dugonics téren szombat délelőtt órákon át kígyózott a sor. Az SZTE Nobel-díjas professzora sikerkönyvét, az Áttörések – Életem és a tudomány című memoárját dedikálta, miközben a színpadon szegedi írók beszélgettek gyér érdeklődés mellett. De legalább megismertük Kecskés legnagyobb költőjét.

Arany T. János

A 95. Ünnepi Könyvhét szegedi egyetemi díszvendége Karikó Katalin volt. A Dugonics téren szombat délelőtt órákon át kígyózott a sor. Az SZTE Nobel-díjas professzora sikerkönyvét, az Áttörések – Életem és a tudomány című memoárját dedikálta. Fotó: Karnok Csaba

A Dugonics téren, a Szegedi Tudományegyetem központi épülete, a Rektori Hivatal közelében álló standon várta Karikó Katalin, az SZTE Nobel-díjas professzora az olvasókat. Karikó az Áttörések – Életem és a tudomány című memoárját dedikálta kitartóan, pihenésként néha felállt és szelfizett a rajongó-olvasókkal. Közben a Millenniumi Kávéház teraszán gyülekeztek a szegedi írók és az a néhány érdeklődő, aki a 10 órásra tervezett kezdés helyett kitartott közel háromnegyed 11-ig.

Szegedi Írók Napja

Karikó Katalin férje és a testi épségére ügyelő – amerikai filmekben látott fülest viselő – biztonsági ember is a kávézó teraszán szusszant egyet, míg a Nobel-díjas kutató továbbra is kitartóan aláírt. Lassan összegyűltek a szegedi írók is. A 95. Ünnepi Könyvhét egyik programja a szombat 10 órára meghirdetett Szegedi Írók Napja – Délelőtti beszélgetés szegedi írókkal és költőkkel volt. A meghirdetett vendégek közül Bene Zoltán el sem jött, mert nem ért rá és délelőtt 11-ig nem láttuk Szilasi László József Attila-díjas magyar irodalomtörténészt, írót, egyetemi docenst sem.

A nyolc fős nézőközönség

A közönség soraiban sem foglaltak helyet többen, mint ahányan a szegedi írók, ismerőseik és rokonaik voltak. A nyolc fős nézőközönség – köztük egy fotós – később, amint a beszélgetés elkezdődött, tíz főre bővült. De idén legalább szereztek egy napernyőt, ami alatt pont elfértek az érdeklődők, és akiknek így nem a tűző napon kellett ülniük órákon át. A színpadra Veszelka Attila költő, a Szegedi Akadémiai Bizottság Szépírói Csoportja elnöke érkezett, akinek első beszélgetőpartnere Gyukics Gábor költő, műfordító, a Szépírók Társasága tagja, a magyarországi Open Reading (Nyitott versfelolvasó) és a Jazzköltészeti estek meghonosítója volt. 

Szegedi írók beszélgettek. Veszelka Attila költő, a Szegedi Akadémiai Bizottság Szépírói Csoportja elnöke kérdezte Gyukics Gábor költő, műfordítót, majd Antal Anikó és Fabulya Andrea előadóművészek adtak elő Gyukics műveiből. Fotó: Arany T. János

Gyukics és Johnny Depp

A beszélgetés elején Gyukics egyik elismeréséről, a Hungary Beat Poet Laureate életműdíjról esett szó, amit Johnny Depp és Bob Dylan is megkaptak. Szó esett arról, kik a beat költők. A beat irodalom az amerikai csavargótársadalom (a kitaszítottak) és a lázadó ifjúság életérzéseit és világképét kifejező irodalmi irányzat, az ötvenes években lépett fel, prózája asszociációkat halmozó, gáttalan szerkezetű, a zártabb formát nem tűrő szózuhatag. Képviselői többek között Allen Ginsberg és Jack Kerouac.

Érdekes társaság

– Én nem vagyok beat költő, csak valahogy eljutott a hírem Amerikába egy bizonyos társasághoz és felajánlották nekem ezt a díjat. Nagyon érdekes, hogy milyen társaságba kerültem. Az értéke ennek a díjnak az, hogy senkit nem ismertem személyesen. Nem úgy, mint Magyarországon, ahol mindenki ismeri a másikat, és úgy osztogatják a díjakat. Én az életműdíjat kaptam meg, ami tényleg elég komoly – mondta.

Nem skatulyázza be magát

Gyukics nem szereti kategorizálni magát.

– Jazz költő sem vagyok. A jazz költészet azt jelenti, hogy jazz zenészekkel közösen lépek fel, de nem úgy, hogy a zenész játszik, utána felolvasok, hanem együtt megy a zene és a vers. Ennyi a jazz költészet. Ugyanakkor vannak jazz költők, akik jazz témájú verseket írnak, az más. Nekem egy-két jazz témájú versem van. Nem tudom beskatulyázni magam. Minimalista, de nagyon rövid verseket írok – magyarázta.

Amerikából Kecskésre

Pályafutásáról így mesélt: – Disszidáltam '86-ban. Hollandiában éltem két évet, onnan eltanácsoltak, hogy finoman fejezzem ki magam. – Mondták, hogy menjek haza, mert Magyarország egy élhető ország, de hát láttuk, hogy nem nagyon. Így kerültem Amerikába. St. Louisban, San Franciscóban és New Yorkban éltem 16 évig, onnan jöttem haza 2002-ben. Szegedre hét éve költöztem, és itt nagyon jól érzem magam – mesélte.

Kecskés legnagyobb költője

A humort sem nélkülözte a beszélgetés. Gyukics Kecskésen él, és mivel ott nem él más költő, ezért gyakran úgy említi magát mint Kecskés legnagyobb költője. – Külföldön meg azt mondom mindig, hogy én vagyok Magyarország legnagyobb költője, és ez azért érdekes, mert ott senki mást nem ismernek – mondta, majd elkalandozva a témáról azt fejtegették a színpadon, honnan kapta nevét Kecskéstelep. Miután ezt megbeszélték, Antal Anikó és Fabulya Andrea előadóművészek adtak elő Gyukics Gábor műveiből. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában