Bajban ismerszik meg a szomszéd, avagy a csőtörésnek is lehet romantikája

2024.06.06. 14:00

Nemzetközi versenymezőnybe válogatták be Varsányi Anna darabját

A Nagyváradi Nemzetközi Színházi Fesztivál versenyprogramjába válogatták be Varsányi Anna, a Szegedi Nemzeti Színház dramaturgjának Az öltöztető című komédiáját. Német, brazil, lengyel és román produkciók között szerepel a mezőnyben.

Koós Kata

Az öltöztető című komédia a békéscsabai színházban fut nagy sikerrel.

Fotó: Bencsik Adam

A csőtörés rendszerint nem éppen vidám esemény. Ki hallott már olyat, hogy egy eláztatott lakás nem éket ver két szomszéd közé, hanem épp ellenkezőleg, közelebb hozza őket egymáshoz? A Szegedi Nemzeti Színház dramaturgjának rendhagyó univerzumában azonban még ez is megtörténhet. És meg is történt, ugyanis a februári bemutató óta zajos sikerrel fut Varsányi Anna Az öltöztető című darabja a békéscsabai Jókai Színházban Tarsoly Krisztina rendezésében.

– Ez volt életem első története, annak idején monodrámaként írtam meg. Később átírtam három szereplősre, amit Budapesten vizsgaelőadásként mutattak be a horvát Čarna Kršul rendezésében. Aztán sokáig a fiókban pihent, mígnem egy újabb rendezőnő ismét fantáziát látott benne – mondta el lapunknak az írónő. 

A történet kiindulópontja a már említett csőtörés és M (Kiss Viktória) eláztatott lakása, aki a bosszantó vizesedés miatt bekopogtat felső szomszédjához. A lakásban Lajos (Lénárt László) él, aki agorafóbiás, ám korántsem ez az egyetlen furcsasága. Régen öltöztetőként dolgozott egy színházban, de amikor elhunyt a híres díva, akinek öltöztetéséért felelt, teljesen összeomlott, nem lépett ki többet lakásából. Fájdalmát egyetlen dologgal tudta csak enyhíteni. Rájött, hogy ha magára ölti korábbi főnöke ruháit, azzal képes csillapítani szomorúságát.

Persze M-mel sincs minden rendben. Regényíró szeretne lenni, ehelyett azonban egy ponyvalapnál robotol újságíróként. Ráadásul minden lében kanál édesanyja (Nagy Erika) is folyamatosan nyomasztja véget nem érő kritikáival.

A Varsányi Annának mára védjegyévé vált fanyar humort ehhez a történethez is bőséggel mérte, ugyanakkor a kacagtató felszín alatt ezúttal is szívfacsaró és elgondolkodtató mélységek rejtőznek.

Békéscsabán három meghirdetett előadással indult A öltöztető „karrierje”, de a nagy érdeklődés miatt hónapól hónapra bővíteni kellett az előadásszámot, és immár biztos, hogy a következő évadra is átviszik. Sőt, a színház falain messze túlszárnyalt a produkció híre, beválogatták a IX. Nagyváradi Nemzetközi Színházi Fesztivál versenyprogramjába, amely június 9-éig tart. Az egyfelvonásos drámákat felvonultató versenyszekcióban csupán két magyarországi előadás, Az öltöztető mellett a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban futó Nincstelenek szerepel. Ezek mellett német, brazil, lengyel és román előadások kerültek be az összesen 26 produkciós mezőnybe.

– Voltunk már nemzetközi fesztiválon az idén tízéves A&A Produkcióval, Szilágyi Annamáriával 2017-ben Jekatyerinburgban a Nemzetközi Kortárs Drámafesztiválon. Oda A topmodell című darabbal jutottunk ki. Emellett tavaly Luxemburgba vittük ki a Hangulatvilágítás monodrámát, nemrég pedig Svédországból kaptunk meghívást. Minden külföldi lehetőség ad egy kis önbizalmat díjazástól teljesen függetlenül. A nagyváradi színházi fesztivál esetében is már az hatalmas elismerés számomra, hogy beválogatták Az öltöztetőt – mondta el az író, akinek történeteit természetesen a szegediek is élvezhetik. A Pinceszínházban futnak Gong és Legjobb barátnők című darabjai, nyáron pedig a városháza udvarán tripla élményt kaphatnak a színházbarátok a Varsányi-univerzumból: újrajátsszák a New York csalogánya, az Esküvő után és az A bugaci határon komédiákat. A jövő évadban pedig a Szegedi Nemzeti Színházban tartják A szent című darabjának ősbemutatóját Alföldi Róbert rendezésében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában