Szegedi hírek

2024.07.03. 14:00

A Szegedért Alapítvány díjazottjait ültette egy asztalhoz a Dugonics Társaság

Egy asztalhoz ült az operaénekes, a gyermekgyógyász, a színész, a közgazdász és a tiszteletbeli kamarai elnök kedden este Szegeden. A Szegedért Alapítvány díjazottjait hívta beszélgetésre a Dugonics Társaság.

Koós Kata

Fotó: Fotó: Gémes Sándor

Inspiráló beszélgetésnek lehetett részese a Dugonics Társaság kedd esti programjának közönsége a szegedi városházán. Az öt díszvendég pályaívének közös metszéspontját a Szegedért Alapítvány valamely díjának elnyerése mellett hivatásszeretetük, sikereik és az ifjúság segítésének elkötelezett szándéka adta. Beszélgetőpartnerük Vécsei László, a Dugonics Társaság elnöke volt.

Temesi Mária, Bartyik Katalin, Lengyel Imre, Szeri István és Rácz Tibor mesélt pályájáról Vécsei Lászlónak. Fotó: Gémes Sándor
Temesi Mária, Bartyik Katalin, Lengyel Imre, Szeri István és Rácz Tibor mesélt pályájáról Vécsei Lászlónak. Fotó: Gémes Sándor

Temesi Mária Liszt-díjas operaénekes, énekmester, operanagykövet az alapítvány művészeti kuratóriumának Gregor József díját nyerte el. Pályája kezdeteiről mesélt a közönségnek, amely korántsem volt zökkenőmentes. Elmondta, hogy sem 14 évesen, sem később a Zeneakadémiára nem nyert első nekifutásra felvételt, mert még nem volt elég érett a hangja. Kitartó hite és elszántsága azonban túllendítette a nehézségeken, szegedi főiskolás korában különdíjat nyert az athéni Maria Callas Nemzetközi Énekversenyen. Ezután 34 éven át tündökölt a világ operaszínpadain, amellett 26 éven át tanította a Szegedi Tudományegyetem magánének szakos hallgatóit.

Szeri Istvánt, a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara tiszteletbeli elnökét az alapítvány fődíjával tüntették ki. 1990 és 2012 között volt a Tisza Volán vállalat vezérigazgatója, mindössze 36 évesen került a pozícióba. Nemcsak cégvezetőként, de a kultúra és a rászorulók elkötelezett mecénásaként is széles körben kivívta a város elismerését. Több mint harminc éve támogatója a Szegedi Kortárs Balettnek, 2001-ben társalapítója volt a Szeged Első Lions Clubnak, 1998 óta óraadó az SZTE Gazdaságtudományi Karán.

Lengyel Imre közgazdász-matematikust a tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla díjával tüntették ki. Az est során kiderült, Szőkefalvi-Nagy Béla tanította is az egyetemen. Mosolyogva idézte fel, hogy nagyon szigorú tanár volt, egy komplett évfolyam szűnt meg miatta. Lengyel Imre arról is beszámolt, hogy véletlenül lett matematikus, fiatal korában nem szeretett tanulni, de a gyárakban a gyakorlati – például közlekedési és raktározási – problémák meghozták a kedvét a tudományos munkához. Olyannyira, hogy napjainkban nemzetközi porondon a legtöbbet hivatkozott matematikus. Immár 27 éve tanít az SZTE Gazdaságtudományi Karon.

Rácz Tibor színművész az alapítvány Gregor József díját kapta meg. Sok-sok humorral fűszerezve foglalta össze gazdag színészi pályájának legfőbb állomásait. Gyermekszínészként a Szegedi Nemzeti Színházból indult, mely teátrumnak ma már örökös tagja. Ahogy fogalmazott, az évtizedek során kivétel nélkül minden műfajban kipróbálhatta magát. Arra is kitért, hogy mi okozta számára a legnagyobb nehézséget a pályája során. Elmondta, hogy a német nyelvvel soha nem sikerül szoros barátságot kötnie.

Bartyik Katalin gyermekgyógyász, hematológus, onkológust a társadalmi-állampolgári kuratórium Debreczeni Pál díjával díjazták. 1977-ben kezdett dolgozni a SZOTE Gyermekgyógyászati Klinikáján, később az SZTE Gyermekgyógyászati Klinikájának Hematoonkológiai Osztályának vezetője lett. Elmondta, hogy pályakezdésekor még a gyerekek húsz százalékán tudtak mindössze segíteni, ma már ez az arány nagy boldogságára nyolcvan százalékra emelkedett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában