Helyi sport

2007.01.08. 15:19

A fellegvárak kimaradnak

Szegeden köztudottan az egyik legnépszerűbb sportág a kézilabda, ám legutóbb 2002. június 1-jén volt válogatott kézilabda- mérkőzés az újszegedi sportcsarnokban. Az okokat kutattuk.

Süli József

Császár Gábort (labdával) csak a Dunaferr színeiben láthatjuk Szegeden játszani. Fotó: MTINégy és fél évvel ezelőtt háromnegyed ház előtt játszott utoljára magyar férfi kézilabda-válogatott az újszegedi sportcsarnokban. A Skaliczki László szövetségi kapitány irányította csapat világbajnoki selejtezőn fogadta Ukrajna legjobbjait. A hazai kedvencek közül Mezei Richárd és Berta Róbert húzta fel a címeres mezt. Mindkét szegedi kézilabdás hazai pályán, hazai közönség előtt utoljára játszott a nemzeti színekben. Ha pedig még annak is utána akarunk járni, hogy a magyar női válogatott mikor vendégeskedett Szegeden, akkor még nagyobb kutatásba kell kezdeni. Ugyanis jóval az ezredforduló előtt láthatta a Tisza-parti közönség a szebbik nem legjobbjait. Vajon miért? – ezzel a kérdéssel kerestük meg Mezei Richárdot, a Pick Szeged csapatkapitányát, a Szeged Városi Sportigazgatóság vezetőjét.

Emlékezés

2002 június 1-jén játszott utoljára Szegeden a magyar férfi kézilabda-válogatott. Az ukránok ellen nyertünk.
Magyarország–Ukrajna 23–21 (12–11)
Férfi vb-selejtező, első mérkőzés. Újszegedi sportcsarnok, 2200 néző. Vezette: Josic, Rudic (horvátok).
Magyarország: FAZEKAS – Berta 1, Lendvay 2, Rosta I., MEZEI 3, Tóth J., PÁSZTOR 5. Csere: Szathmári (kapus), Nagy L. 5, Mohácsi 1 (1), Bendó 2 (1), Bartók 1, Rosta M. 3, Iváncsik G. Szövetségi kapitány: Skaliczki László.
Ukrajna: BILIK – Prudius 1, MALCEV 7 (2), PETRENKO 5, Csecsuk 2, Koszteckij 2, Nat 3. Csere: Butko (kapus), Nataljuk 1, Gladun, Makurov. Szövetségi kapitány: Szerhij Kusmirjuk.

– Általában úgy dől el egy fontos Európa- vagy világbajnoki selejtező helyszíne, hogy pályázatot ír ki a szövetség. Amelyik település kedvezőbb ajánlatot tesz, s vállalja a csapatok étkeztetését, elszállásolását, s esetleges kiegészítő programok szervezését, az utaztatás lebonyolítását, az lesz a rendező. Az esemény egyébként is ott kuriózum számba megy – kezdte a magyarázatot a sportvezető, aki egyben száznyolcvannégyszer húzta magára a címeres mezt. – Arról nincs tudomásom, hogy barátságos vagy felkészülési összecsapásokra milyen alapon választják ki a helyszínt. De a válogatási elv szerintem az, hogy olyan országrészek jöhetnek számításba, ahol népszerűsíteni kell a kézilabdát, amely fehér foltnak számít az ország térképén a sportág szempontjából. Vannak ugyanis olyan megyék, amelyekből több mint száz kilométert kellene utazni ahhoz, hogy első osztályú csapat mérkőzését láthassák. Döntő lehet az is, hogy milyen méretű az otthont adó csarnok.

A szegedi kézilabdabarátok már többször is bebizonyították, nemcsak szeretik, hanem értik is ezt a szép játékot. Biztos, hogy csak a minőségre vevők. Érdekes a téma kapcsán, hogy a sokszoros bajnok Veszprém sem kap több válogatott meccset.

– Ezen én nem nagyon csodálkozom, hiszen a veszprémi csarnok mérete igen kicsi. De jó, hogy felvetette a kérdést, úgyis találkozom a németországi világbajnokságon Sinka Lászlóval, az országos szövetség főtitkárával, s felvetem neki egy szegedi rendezés gondolatát – mondta búcsúzóul a sportigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában