Helyi sport

2007.01.26. 15:19

Bolyainak is megoldhatatlan egyenlet

A németországi férfi kézilabda-világbajnokságon már a középdöntőben szerepel a magyar válogatott. A helyszínen tartózkodik a Sport televízió szegedi származású munkatársa, Méhes Gábor, aki érdekességekkel, aktualitásokkal jelentkezik ezeken a hasábokon.

Skaliczki László nem a piszkálódásokra, a feladatokra koncentrál. Fotó: MTIBolyai Farkas minden tudománya kevés lenne ahhoz, hogy a Mannheim körzetében uralkodó „számtanórákat" felügyelni lehessen. Most, hogy már csak két mérkőzés maradt hátra a világbajnokság középdöntőjéből, a mínuszok mellett matematikai egyenletek is tucatjával röpködnek a levegőben. Mindenki oszt, szoroz – és a továbbjutási esélyeket latolgatja.
Ami tény: a magyar válogatott szempontjából valamennyi csütörtöki találkozó balszerencsésen alakult. A horvátok elleni ütközet kellemetlenségeit aligha kell magyarázni, ugyanakkor a cseh és a spanyol válogatott jót tehetett volna velünk, az orosz és a dán nemzeti csapat legyűrésével.

Némi meglepetésre a csehek álltak közelebb a mieink megsegítéséhez, a világbajnoki címvédő hispánoknak ugyanis néhány percnyi fellángolástól eltekintve szemernyi esélyük sem volt, hogy elnáspángolják Boldsenéket. A végeredmény ismeretében még inkább kihúzhatjuk magunkat és büszkék lehetünk Skaliczki László „bandájára", amiért Kielben legyőzték a bivalyerős dánokat. Igaz, az északiak hegyomlás léptékű önbizalmán ez mit sem változtatott, a kapitányuk, Ulrik Wilbek már akkor megmondta: céljuk továbbra is a világbajnoki cím megszerzése. Valami azt súgja, nem a levegőbe beszélt...

Bántják a kapitányt

Bántják Skaliczki Lászlót, a magyar válogatott szövetségi kapitányát. Jó magyar szokás szerint kritizálják. Miért cserél, miért játsszatja azt, miért nem amazt? Már a csehek elleni győztes(!) meccs után megszólaltak a nagy okosok. Ezekből aztán van bőven. A horvátok elleni vereség után is sokan megszólaltak. Jaj, de bölcsek! Ők nem így csinálták volna, hanem másként. Számomra érthetetlen magatartás. Jó lenne csendben maradni, és szurkolni a magyar válogatottnak. Mert a nagyokosoknak is ez lenne a dolguk.
s. r.

Tegnap egyébként kézilabdamentes délelőttöt rendelt el Skaliczki mester, a játékosok a belvárost rótták. Érdekesség, hogy Mannheimben a könnyebb tájékozódás kedvéért – New York mintájára – nem nevek, hanem betűk és számok jelölik az egyes utcákat. Eltévedni tehát szinte képtelenség, és most még csak remélni lehet, hogy csapatunk is tartja a helyes irányt. A városnézés kedélyes pillanati közepette, azért mindenki várta Bécsből érkező híreket: vajon ki lesz az ellenfél a 2008-as norvégiai Európa-bajnokság selejtezőjében? Litvánia hallatán finoman szólva sem estünk kétségbe, mint ahogyan a válogatott háza táján az első vereséget követően is maradt a bizakodó hangulat, pániknak még jele sem bukkant fel.

Arra már korábban is számítani lehetett, hogy csupán a csehek legyőzésével nem lehet bemasírozni a legjobb nyolc közé, így a feladat adott: a spanyolok vagy az oroszok ellen még be kell gyűjteni azt a hiányzó pontocskát, amely biztosan a negyeddöntőt jelenti majd. Első ránézésre úgy tűnik, a nagyobb esély talán Vlagyimir Makszimov legénysége ellen mutatkozhat, elvégre a spanyolok mégiscsak címvédők, miközben a Csehovszkira épülő jegenyesor eddigi teljesítményére sok mindent lehet mondani, csak éppen azt nem, hogy meggyőző lett volna. Félreértés ne essék, a dánok megmutatták, nem verhetetlen az armada sem, ám ellenük ugyanaz a kérdés, ami volt a horvátokkal szemben,
vagyis hogy mindezt elhiszik-e a magyar fiúk is.

Az állás

Középdöntő, II. csoport
1. Horvátország 3 3 0 0 85 – 71 6
2. Spanyolország 3 2 0 1 91 – 85 4
3. Magyarország 3 2 0 1 76 – 79 4
4. Dánia 3 1 0 2 82 – 81 2
5. Oroszország 3 1 0 2 86 – 91 2
6. Csehország 3 0 0 3 80 – 93 0

Középdöntő, I. csoport
1. Franciaország 3 2 0 1 88 – 73 4
2. Izland 3 2 0 1 101 – 89 4
3. Németország 3 2 0 1 95 – 84 4
4. Lengyelország 3 2 0 1 84 – 89 4
5. Szlovénia 3 1 0 2 82 – 95 2
6. Tunézia 3 0 0 3 85 – 105 0
 
A helyzetünkön persze nagyságrendeket javíthat Puljezevics Nenad gyógyulása. A Pick Szeged hálóőrét az orvosok és a fizioterapeuták szinte ki sem engedik a kezük közül, ezáltal még az sem kizárt, hogy a néhány nap alatt az egész ország első számú kedvencévé előlépett Nenad ismét hadra fogható lesz. Nem mellesleg a második csoportkörből hátralévő két partira tovább erősödött a magyar szurkolótábor, tegnap hajnalban befutott Mannheimbe Mezei Richárd, aki a továbbjutásunkat illetően szintén az optimisták táborába tartozik.

– A dánok és a norvégok elleni játékunk, valamint a cseh mérkőzés első félideje rávilágított a magyar válogatott erényeire – mondta a Pick csapatkapitánya. – Ha a srácok képesek lesznek újra olyan intenzitással és alázattal küzdeni, elképzelhetetlennek tartom, hogy ne jussunk a legjobb nyolcba.

Szinte kizárt, hogy akad olyan magyar kézilabdabarát széles e földtekén, aki másképpen vélekedne; sőt néhányan már azon filozofálnak, hogy a négy közé jutásért melyik riválist szeretnék a másik ágról. Okosnak lenni azonban nehéz. A körbeverések miatt matekképleteknek a dortmundi és a hallei csoport sincs híján. Az egyenlet továbbra is sokismeretlenes. A megoldásához pedig Bolyai Farkas minden tudománya kevés lenne...

Méhes Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában