Helyi sport

2007.01.29. 15:19

Nem volt esélyük kérdezni Fergusontól

Az elmúlt héten kaptak hideget, meleget a magyar futballedzők. Nem elég, hogy nem tudnak eredményt felmutatni, most azt is a szemükre vetették, még arra sem jók, hogy merjenek kíváncsiskodni, kérdezni a Manchester United menedzserétől, Sir Alex Fergusontól.

Szélpál László

Fotó: Frank YvetteImmár hetedik alkalommal rendeztek szakmai napokat a magyar futballedzőknek. Az első ilyen jellegű fórumra a hortobágyi Epona faluban került sor, aztán Pécs volt a soron, majd Sopron, Bükfürdő, végül a sorozat átköltözött Tatára. Az edzőtáborban a múlt heti volt zsinórban a harmadik. A szakmai továbbképzésre 110 honi szakember kapott meghívót. Ott voltak a NB I-es, az NB II-es trénerek, a pro-licenccel rendelkezők, valamint a szövetségi edzők. Az esemény fénypontja a Manchester United világhírű menedzserének, Sir Alex Ferguson előadása volt.

„Ne szólj szám!"

A skót szakember megtartotta előadását a budapesti brit nagykövetségen, majd várta a magyar edzői elit kérdéseit. De azok némasági fogadalmat tettek – legalábbis ezt állították az eseményről beszámoló lapok. „Ne szólj szám!", „Ha kérdeztek volna...", „Alex Ferguson itt volt. Mégis, minek?" – jelentek meg ezekkel a címekkel a tudósítások, a jegyzetek. Nem kímélték a trénereket, alaposan leszedték róluk a keresztvizet. A Tisza Volán SC-Szeviép UEFA-diplomával rendelkező edzője, Vágó Attila megelégelte a szerinte jogtalan szapulást.
– Úgy látszik, velünk mindent meg lehet csinálni – öntötte el a méreg a szakembert. – Rajtunk röhög az ország, nem elég, hogy nem jönnek az eredmények, hogy már alig jegyzik a magyar futballt, most már gyáva nyulaknak is be lettünk állítva.

Megválaszolatlan kérdések


A lapokban ugyanis az jelent meg, miután Ferguson megtartotta az amúgy tényleg szenzációs előadását, a magyar edzői elit kérdéseket tehetett volna fel, de a szakma nem élt ezzel a lehetőséggel.
– Na akkor elmondom, ez pontosan hogy történt – folytatta a szegedi edző. – Igenis akartunk kérdezni! Én például arra lettem volna kíváncsi, hogy a fiatalok csapatba építésénél milyen módszereket alkalmaz, hiszen az eredményesség megtartása is rendkívül fontos. De tett volna fel kérdést többek között Mészöly Géza, Urbányi István és Szentes Lázár is. Csakhogy nem volt rá lehetőségünk.

A tréner elmondta, a magyar edzőképzés felelőse, Bicskei Bertalan kérdezett kettőt, amire röviden válaszolt is a skót.

Venglos megköszönte

– Hang- és videofelvétel is bizonyítja, ezt követően nem telt el öt másodpercnél több idő, amikor az UEFA küldötte, dr. Jozef Venglos, a szakmai napok felügyelőjeként felemelte a kezét. Azt gondoltuk, ő is kérdést intéz Fergusonnak. Ehelyett méltatta a Manchester United menedzserét, majd a következőket mondta: „Sir Alex Ferguson amit el akart mondani, azt el is mondta. Most sajtótájékoztatóra hivatalos, aztán ebédel, majd lepihen, és már 15 órakor fel is száll a gépe. Uraim, köszönöm, hogy meghallgatták az előadást". Ennyi! Egyszerűen nem volt esélyünk, lehetőségünk kérdezni. Hihetetlen, hogy az ott megjelent újságírók mindezt nem észlelték! Azt hittem, valamelyikünk majd elmondja a teljes igazságot. De mivel ez nem történt meg, úgy gondoltam, muszáj megszólalnom. Könyörgöm, legalább azért ne bántsanak bennünket, amiről nem tehetünk, amiben nem vagyunk vétkesek...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában