Helyi sport

2007.03.05. 15:19

A szegedi Maty-ér: vízistadion

A Maty-éri olimpiai vízicentrumban az idén kontinens- vagy világbajnokság nem lesz. A kajak-kenusok azonban most is rangos versenyt tartanak, hiszen a szegedi Világkupa egyben kvalifikációt jelent az idei világbajnokságra. Horváth András igazgató kisebb beruházásról is beszámolt.

Süli József

Talán azzal érdemes kezdeni a Maty-éri olimpiai vízicentrum idei programját, hogy új év, új név. Ugyanis az történt, hogy átalakult a hat nemzeti sportközpont, hiszen összevonták a Nemzeti Utánpótlás-nevelési Intézettel (NUPI) és a Nemzeti Sportmúzeummal, ezzel együtt a név is megváltozott: Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet (NUSI).

Benépesült a pálya


– A gazdálkodásunk és a feladataink azonban nem változtak – jelentette ki [namelink name="Horváth András"], a Maty-éri olimpiai vízicentrum igazgatója, majd arról beszélt, hogy az idei egy kicsit csendesebb évnek tűnik, hiszen sem Európa-, sem pedig világbajnokságot nem rendeznek. Azonban a jó idő miatt sokkal hamarabb kinyitották a kapukat, s már élnek is a lehetőséggel a szegedi evezősök és kajak-kenusok.

Sűrű a program


– Sűrű tavaszi program elé nézünk, hiszen már április végén egy nagy versennyel indulunk – folytatta a létesítményigazgató. – A legfrissebbek az idén is az evezősök lesznek, akik a jövő hónap utolsó hétvégéjén tartják a regattájukat, amely egyben dr. Simády Bélának is emléket állít. Május második hétvégéjén veszik birtokba először a kajak-kenusok a Maty-ért, ekkor tartják az első válogatóversenyt, amelynek jelentőségét éppen a május 18-án és 19-én sorra kerülő Világkupa-verseny adja. Júniusban a második és a harmadik válogatónak lesz a helyszíne, és itt tartják a vidékbajnokságot is.

Tömegsport és rendezvények

[namelink name="Horváth András"] ezután arról a törekvésükről beszélt, hogy szeretnék, ha nem csupán sportversenyeken nézőként vennének részt a szegediek, hanem maguk is sportolnának. Ezért meghirdetik a Mozdulj a Maty-éren elnevezésű programjukat. Arra törekednek, hogy áprilistól minden hét végén legyen valamilyen rendezvény a vízisportcentrumban, hiszen az evezés és kajak-kenuzás mellett a kerékpározóknak és a futóknak is kitűnő helyszínt tudnak biztosítani. Úgy tűnik, hogy a Mohosz is visszatalált a Maty-érre, hiszen itt rendezik az utánpótlás és a klubcsapatok országos horgászbajnokságát. Az idén semmilyen nagy beruházás nem zavarja a versenyeket.

Rangos versenyek


– A meder és a pálya megújítására készítettünk terveket, hiszen a tározó vize 1997 óta nem volt leengedve – folytatta az igazgató. – Szeptemberben látunk munkához, s az átalakítás következtében megvalósítjuk a vízistadion jelleget, hiszen a bővítés során nyolc evezőspályát alakítunk ki, s ezzel a kajak-kenu pálya 8-10 méterrel közelebb kerül a nézőtérhez. Az evezős szövetség most egyezteti a terveket a nemzetközi szövetség illetékeseivel, s amennyiben rábólintanak, úgy ebben a sportágban rangos eseménynek is helyt adhat majd a Maty-ér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában