Helyi sport

2007.03.01. 15:19

Bolgár barátnők a Szeviép-Szegedben

A múlt hét óta két bolgár idegenlégiós szerepel a Szeviép-Szeged NB I A csoportos női kosárlabdacsapatában. Milena Tomova után az irányító Ivelina Stojanova Vrancseva is az éremre hajtó csapatot erősíti.

Süli Róbert

Szerb, bosnyák és román idegenlégiósa volt eddig a Szeviép-Szegednek. Tavaly nyár óta egy újabb nemzet, Bulgária csatlakozott a Tisza-partiak kosarastáborához. Nem túlzás kijelenteni, Milena Tomova szerződtetése remek húzásnak bizonyult. A bolgár válogatott center a szegediek egyik legjobbja volt eddig, és fontos szerepet töltött be abban, hogy a bajnokságban a harmadik helyen álljon, míg a Magyar Kupában az elődöntőbe kerüljön a gárda. Múlt hét óta bővült a külföldi légió, egy honfitárs és egy nagyon jó barátnő, Ivelina Stojanova Vrancseva igazolt a Szeviépbe. A két játékossal a tegnap délelőtti edzés után beszélgettünk.

– Édesanyám és édesapám is kosárlabdázott – mondja magáról a „Mimi" becenévre hallgató Tomova –, így nyolcévesen Plevenben kezdtem el játszani. Ivával 16 évesen ismerkedtem meg, ekkor lettem kadettválogatott.
– Én kicsit későn – vette át a szót Vrancseva –, 13 évesen kezdtem el játszani. Előtte úsztam, utána váltottam csak sportágat. Én Plovdivban születtem.

A szeviépesek a gólyát várják

Tegnap a délelőtti edzés előtt minden magyar játékos kapott egy-egy ajándékot Tomovától és Vrancsevától. Egy kis textilkarkötőt. Ez Bulgáriában március 1-jén szokás. Egy régi háborúban aratott győzelmet ünnepelnek így. Addig kell ezt hordani, amíg a viselője meg nem látja az első gólyát. Ekkor le kell venni, és egy gyümölcsfára akasztani. Milena Tomova már régóta szervezkedett, édesanyja küldte a csapattagoknak Bulgáriából a kis ajándékokat.

Mindketten játszottak az Egyesült Államokban, Kaliforniában. Vrancseva azóta már több csapatban is megfordult.
– 1998-ban Törökországban szerepeltünk az Európa-bajnokságon – folytatta a beszélgetést az irányító –, és ekkor hívtak a tengerentúlra játszani. Mimi két év múlva követett. Én öt idényt, míg ő négy évet húzott le. Ezután játszottam Spanyolországban, Törökországban, újból a hispánoknál, majd legutóbb Izraelben. Ekkor jött az ajánlat a szegediektől. Mivel barátnőmmel sokat beszéltem telefonon, így nem ismeretlen helyre kerültem. Úgy érzem, jó döntést hoztam, mert kiváló játékosok alkotják a csapatot.

Az NB I A csoportban jelenleg a harmadik helyen áll a gárda. A Magyar Kupában, a soproni Final Fourban a Diósgyőr ellen a döntőbe jutásért játszanak a Tisza-partiak.
– A bajnokságban, úgy gondolom – zárta a beszélgetést Tomova –, hogy a harmadik hely elérhető. Sőt én akár a döntőbe jutást sem tartom elképzelhetetlennek. Ha összeállunk, akkor képesek leszünk a meglepetésre. Bulgáriában is tudják, hogy a spanyol bajnokság után a magyar a legerősebb, éppen ezért sokan szorítanak otthon nekünk, hogy sikerüljön a Szegeddel érmet szereznünk. Nagyon szeretem a várost, sikerült már megismernem. Most éppen barátnőmnek, Ivának mutogatom a szép helyeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában