Helyi sport

2007.05.23. 16:19

A Pick Szeged ült fel a királyi trónra

Heroikus küzdelemben, nem mindennapi izgalmak közepette, ötezer szurkoló előtt a klub második bajnoki címét szerezte meg a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata. A Tisza-parti gárda 25–23-ra győzött a Veszprém ellen, a három győzelemig tartó párharcot 3:1-re megnyerte.

Süli József

Pick Szeged - MKB Veszprém 25-23 (15-10)
Budapest Bank férfi kézilabdaliga, rájátszás, döntő, negyedik mérkőzés. Újszegedi sportcsarnok, 5 ezer néző. Vezette: Kékes Cs., Kékes P.
Pick Szeged: PULJEZEVICS – BENDÓ 1 (1), DJURKOVICS, HERBERT, ILYÉS 1, BAJUSZ 1, VADKERTI 6. Csere: SZENTE (kapus), KRIVOKAPICS 6 (1), ANDJELKOVICS 4, MEZEI 3, BERTA 3, SUTKA. Edző: [namelink name="VLADAN MATICS"].
Veszprém: Perics – GULYÁS 3, Vujin 2, Sesum, Gál 2, Perez 1, PÁSZTOR 4. Csere: TATAI (kapus), Lusnyikov, IVÁNCSIK G. 6 (3), Lazarov 2, Eklemovics 1, Cosma, Putics 2 (1). Edző: Zdravko Zovko.
Kiállítások: 16, ill. 12 perc. Hétméteresek: 5/2, ill. 6/4.
Az eredmény alakulása: 3. perc: 3–1, 12. p.: 8–3, 21. p.: 12–4, 27. p.: 15–7, 41. p.: 20–13, 48. p.: 23–16, 55. p.: 24–21.
A bajnokságot 3:1-es különbséggel a Pick Szeged nyerte a Veszprém, a Dunaferr és a PLER előtt.

Sok beszédről nem lehetett szó, hiszen az újszegedi sportcsarnokban már a mérkőzés megkezdése előtt egy órával megkezdődött a fieszta. Így aztán akkora volt a hangzavar, hogy a saját szavunkat sem lehetett hallani. Amikor pedig bevonultak Mezeiék, szinte beleremegett a sportcsarnok vastraverze. Egyébként a két csapatnál semmiféle külső változást nem vehettünk észre. Hacsak azt nem, hogy a Pick Szeged összeállításában ismét szerepelt Ratko Djurkovics, míg Zdravko Zovko még mindig taktikázott: Lazarovot vagy Tombort szerepeltesse-e? Az első büntetőnél kiderült: a nyáron a Zágrebbe távozó átlövő kapott bizalmat.

Puki, a Superman

Ez az ő idénye volt. Élete legnagyobb alakításával rukkolt elő a 2006/2007-es szezonban Puljezevics Nenad, a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának válogatott kapusa. Bravúrt, bravúrra halmozott. A csúcsteljesítménnyel tegnap este állt elő. Őrületbe kergette a veszprémieket, nem volt olyan „bakonyi", akinek ne védte volna a lövését. Próbálták átejteni: nem sikerült. Próbáltak neki tíz méterről gólt lőni: nem sikerült. Próbáltak neki ziccerből a kapuba lőni: nem sikerült. Próbáltak mindent Zdravko Zovko fiai, nem tudtak a szegedi közönség nagy kedvencének eszén túljárni. Superman volt. Méltán ünnepelte az ötezer néző, a mezőny legjobbja volt.

[namelink name="Vladan Matics"] megpróbálta leplezni feszültségét, s mosolyogva várta élete talán legnagyobb és legizgalmasabb összecsapását. Fantasztikus iramban kezdett mindkét csapat. Az előző három összecsapáson csak a védekezésben jeleskedő Vadkerti, most a támadásban vállalt csúcsszerepet, hiszen kilenc perc alatt négyszer vette be Perics kapuját.

– Így kell biztatni egy csapatot – ordította a fülembe Barok István, a Ságvári gimnázium testnevelője. Igaza volt, mert a nézők szinte állandóan űzték, hajtották a Pick Szeged játékosait. Mezeiék pedig úgy játszottak, mint még talán soha.

Amikor pedig már 8–3 volt a Szeged javára, Zdravko Zovko edző időt kért. Cserélt a kapuban, majd Pérez helyett Puticsot, Sesum helyett pedig Eklemovicsot küldte pályára. Ez azonban nem hozott változást, mert amit nem sikerült kivédekezni a hazaiaknak, annak útját állta a nagyszerűen védő Puljezevics. Szinte eksztázisba kergette a drukkereket, s az ellenfél lövőit pedig elbizonytalanította. Olyan labdákat védett ki, amelyeket már sokan a kapuban láttak. Azt is írhatnánk, hogy lelkesen, nagyszerűen, összeszedetten játszottak a hazaiak. Azonban ha nagy szavakkal akarjuk a Pick teljesítményét jellemezni, akkor azt kell írnunk: apait anyait beleadtak. Volt idő, amikor egyszerre két Mezei volt a pályán, no nem a hazaiak csapatkapitánya duplázódott meg, de nem is két ember helyett küzdött, hanem mert a fia, Beni volt az egyik pályatörlő.

Ilyés Ferenc meze eltűnt

Nem tudom, milyen jelzőt használjon az ember: élelmes, szemfüles, piti kis tolvaj? Tény, hogy ameddig Ilyés Ferenc a melegítést végezte, valaki a kispadról elemelte a mezét. Nem tudni, ezt azért tette-e, mert az átlövő eltávozik Szegedről, vagy egy bajnoki aranyérmes szerelést akart emlékbe szerezni. Erre a választ soha nem tudjuk meg.

Ha babonásak lettek volna a szegedi kézilabdások, akkor rossz jelnek fogták volna fel, hogy Bajusz kihagyta a büntetőt. Majd Vadkerti és Andjelkovics ziccerben Tatai lábát találta el. Azonban egyszer minden rossz sorozat véget ér. Lendületbe jött ismét a Pick. Krivokapics, valamint Andjelkovics két-két találatával ismét tisztes távolságba (19–12) került a két csapat. A Veszprém pedig megpróbálta Iváncsik révén kikapcsolni az egyre eredményesebben lövő Andjelkovicsot. A 43. percben Vujin a megiramodni készülő Vadkertit lerántotta, és arcon csapta, ezért piros lapot kapott. Nincs azért lefutva ez a mérkőzés még, mondogatták a higgadtabb drukkerek, miután ismét elkövettek néhány bosszantó hibát a Pick-játékosok. Azonban a lelkesedésből arra lehetett következtetni, ha másként nem megy, akkor izzadtsággal kiharcolja a csapat a győzelmet.

Sikeres volt karaván

A Délmagyarország és a Rádió 88 közös szervezésében tegnap közel húsz autó járta Szeged belvárosát, és hangolta a lakosságot a nagy rangadóra. Remekül sikerült a kis túra, a rendőri felvezetéssel és a szériakrosszos Farkas Zsolt felzászlózott autójával sikerült jó előhangulatot teremteni. Különösen Patkós Attila, a 88 műsorvezetője volt elemében, egy hatalmas kürttel minden alvó szegedi polgárt felébresztett.

Az 51. percben Bajusz kapott egy medvepuszit, lesántikált a pályáról. Szerencsére a fagyasztó megtette a hatását, s vissza tudott állni. „Nagyon nehéz percek várnak még a Pickre." Sajnos igaz lett ez a megállapítás, hiszen miután Sutka büntetőjét is védte Perics, háromra (23–20) csökkent a hazaiak előnye. Mindkét csapat mozgósította a tartalékait: a Veszprém a védekezésre koncentrált, amiből gyors támadásokat indított, s ennek köszönhette, hogy sikerült felzárkóznia. Azonban Puljezevics eszén nem sikerült túljárni, hiszen ziccereket fogott. Ennek ellenére négy perccel a mérkőzés vége előtt sem lehetett azt mondani, hogy megnyerte a mérkőzést, s ezzel együtt a bajnokságot is a Pick.

Az utolsó két percben azonban már azt skandálta a nézőtér, hogy bajnokcsapat! Az extázisban védő Puljezevicsnek nem lehetett gólt lőni, míg Ilyés – négyszer forgácsolta szét a kapufát – a legjobbkor köszönt be Tatainak. Jött a visszaszámlálás, majd az ünneplés: konfettieső, aranyérem, kupaátadás. Hatalmas ünnep a sportcsarnokban. Ötezer boldog ember ölelgette, puszilgatta egymást. A Pick kézisei hatalmas örömet szereztek. 1996 után újból bajnok férfi kézilabdacsapata van a városnak!

Aranymondások

[namelink name="Vladan Matics"]: – Nyert a szegedi szív és a nagyszerű közönségünk. Nagy volt a tét, ezért követtünk el annyi technikai hibát. Szerencsére az ellenfelünk is rengeteget rontott. Nem tudok mást mondani most sem: az enyém a világ legjobb csapata! Amikor már csak hárommal vezettünk, éreztem, hogy van annyi tartás a csapatban, hogy megőrzi az előnyét.

[namelink name="Ujhelyi István"] társadalmi elnök: – Még most sem hiszem el, hogy mi nyertük a mérkőzést és a bajnokságot. Életem legszebb pillanata. Három gondolatot említenék még: ilyen nagyszerű szegedi közönség előtt csak meghalni lehet; tovább kell építkezni; jót tesz a magyar kézilabdának a verseny.

Pistrui László, a klub elnökségi tagja:
– Én minden fő szponzornak ilyen csapatot kívánok: amikor a fő támogatónkká vált a Szeviép, akkor Magyar Kupát nyert a csapat. A második évben pedig bajnoki címet szerzett. Kell ennél nagyobb boldogság?

Kővári Árpád, a Tisza Volán SC ügyvezető elnöke:
– Ilyen napja talán még egyetlen magyar klubnak sem volt még, hiszen a nyolc megszerezhető bajnoki címből Szeged kézilabdája ötöt megszerzett.

Kulich Éva, a Pick Szeged Zrt. marketingvezetője:
– Bevallom, egész éjszaka azon izgultam, hogy szerdán ünnepelhessünk. A John Bullban ültem délben, amikor láttam, hogy egymás után jönnek – nagy nyugalommal – ebédelni a játékosok. Aztán a pályán láttam megint őket, és most már mehetünk ünnepelni.

[namelink name="Mezei Richárd"]:
– Mi egységesebbek és sikeréhesebbek voltunk, mint a Veszprém. Azért ellenfelünket is dicséret illeti, hiszen az utolsó percig küzdött. De a mi fordulatszámunk ezen a mérkőzésen magasabb volt.


Kettős vereség

Ha a veszprémi kézilabdázók olyan gyorsan reagáltak volna a mérkőzés egyes periódusaiban, mint amilyen szélsebesen eltűntek az ezüstérmek átvétele után, a csapatok most talán az ötödik meccsre készülnének.
Az utóbbi években dicsfényhez és örömtánchoz szokott vendégek nem tartották méltónak az újdonsült bajnokcsapatot arra, hogy a díjátadást a jelenlétükkel végig megtiszteljék, a ceremóniát a maguk részéről korán befejezettnek nyilvánították.
Nem történt oly régen, hogy elfeledjük: Jose Mourinho, a Chelsea labdarúgócsapatának korántsem kifinomult modoráról híres menedzsere a bajnoki cím elvesztése utáni pillanatokban elrendelte, hogy a játékosai a soron következő találkozón kötelesek díszsorfalat állni az aranyérmes Manchester United futballistái előtt.
Stílus kérdése az egész.
Mert veszíteni tudni kell.
Ez most nem sikerült.

M. G.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában