Helyi sport

2007.06.10. 16:19

Janics Natasa kapitulált

Janics Natasa hetven méterrel a cél előtt feladta az Eb-indulásról döntő 500 méteres egyes döntőjét. Ilyet sosem tett még. Nem ilyennek ismerték, nem ezt várták tőle a szurkolók. A Démász-Szegedi VE klasszisa nem indult a kajakosok és kenusok második válogatója, egyben az országos bajnokság 200 méteres számában.

Mádi József

Tudatos, lelkiismeretes, a pályán nem ismer kegyelmet. Nagyjából ezek a szavak jutottak eddig eszünkbe [namelink name="Janics Natasa"] versenyzéséről. Így ismertük meg, így szerettük, és ilyen sportolóként tiszteltük a Démász-Szegedi VE kétszeres olimpiai bajnokát.

Ezt vártuk tőle az 500 méteres döntőben is, amely az Európa- bajnoki indulásról döntött. Ott volt balra mellette Kovács Katalin (MTK), jobbra kettővel pedig Benedek Dalma (Dunaferr). Két olyan ellenfél, akikkel április végéig naponta együtt készült. Azóta pedig [namelink name="Vécsi Viktor"] kenus csapatával dolgozik, többek között Vajda Attilával. Mindenki azt mondta, kiváló formában van, jó a hangulata, az edzéseken viccelődik a srácokkal, remek időket megy. Azaz túl van a Fábiánné Rozsnyói Katalinnal történt szakítás, majd az utána következő napok, hetek lelki megpróbáltatásain. Semmi sem jelezte előre, hogy valami különleges, megdöbbentő dolog történik majd a Maty-éri olimpiai centrumban, a kajakosok és kenusok második válogatóján, egyben országos bajnokságán.

Márpedig olyat tett, amit egy igazi profinak nem szabad. Az 500 méteres egyes fináléjában jól rajtolt, aztán féltávnál már Kovács vezetett, majd Benedek is utolérte Janicsot. Harmadik helyen lapátolt a szegedi, amikor nagyjából száz méterrel a célvonal előtt visszavett a tempóból. Megadta magát. Feladta a küzdelmet. Sokan csalódtak, főleg akik bíztak, akik hittek benne.

Kovács felszabadultan nyilatkozott a szám döntője után, míg Janics gyorsan elbújt. Próbálták szóra, nyilatkozatra bírni – nem ment. Nem beszélt. Csak annyit mondott: – Most jobb volt Kati.
Eltűnt a motelszobájában, és csak egy óra múlva bújt elő, bátyjai és barátnője társaságában. Aztán testvére, Micso autóba ültette – nem a sajátjába, mert az tegnap is ott állt a pályán –, és hazavitte Bácskapalánkára.

– A futam után öt percig zokogott a vállamon Natasa. Éreztem, valami nagyon negatív zajlott le benne. A hibájára már biztos rájött akkor, amikor kiszállt a hajóból. Jelen pillanatban nincs magyarázat a történtekre. Kati, Natasa és Dalma között szétlövés volt, azaz csak az első örülhetett. Az általam látott ilyen feszült esetek 80 százalékában ha a második azt érzi, nem tud nyerni, visszavesz a tempóból. Persze, ez csak enyhíti a magatartását, de nem menti fel – mondta egyet aludva a történtekre Petrovics Kálmán, a Démász-Szegedi VE igazgatója.
Azt is megtudtuk tőle, hogy Janics tegnap az édesanyjával strandolt szülővárosában.

– Telefonon beszéltem vele, arra kért, tolmácsoljam a Délmagyarország és a Délvilág olvasóinak, hogy mindent köszön azoknak, akik az elmúlt időszakban mellette álltak, neki szurkoltak. Sajnálja, ami történt, és ígéri, sok örömet szerez ő még az eredményeivel a sportszerető közönségnek – mondta Petrovics. Janics az első hírek szerint ma érkezik vissza Szegedre, ám elképzelhető, hogy tovább pihen Bácskapalánkán.

– Mától nem lehet más a cél, mint az olimpia. A felkészülés része kötelező feladatként 200 méteren az Eb, majd a vb. Natasa nem ad fel semmit, nem fordít hátat senkinek és semminek. Keserű tapasztalata van ennek a napnak, rá kell jönni saját magunknak, annak, aki segíteni akar, aki az egyesülethez tartozik, hogy mi a szerepünk, mit rontottunk mi el.

Továbbra is Vécsivel és csapatával készül majd, miközben keressük azt a végleges megoldást – nem feledve Vécsi és csoportja óriási segítségét –, amelyben kajakos szakemberrel tudjuk megerősíteni Natasa olimpiai felkészülését – tette hozzá végül Petrovics.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában