Helyi sport

2007.06.28. 16:19

Tizennégy egységünk döntős

A spanyolországi Pontevedrában az 1000 és az 500 méteres előfutamokkal megkezdődött a kajak-kenu Európa-bajnokság. A kontinensviadal nyitánya latinosra sikeredett, mivel a szervezők tíz perccel később indították el az Eb első versenyét, a női kajakosok ezerméteres előfutamát.

Méhes Gábor

Az erős hátszél és a hullámok alaposan megnehezítették a vízre szállók dolgát, a magyarok remek szereplésének azonban semmi sem szabhatott gátat.

A leghosszabb távon nyolc egységünk egyből a holnapi fináléba jutott, és csak [namelink name="Vajda Attila"] kényszerül középdöntős részvételre. A szegedi kenus futamában a negyedik helyen végzett, így számára ma is akad tennivaló ezer méteren, pedig szívesen lemondott volna az előre be nem kalkulált lapátolásról.

– Attila a szokásos, jól bevált taktikáját alkalmazta, vagyis óriási hajrát nyitott a verseny végén – mondta Petrovics Kálmán, a Démász Szeged VE igazgatója. – Sajnos az utolsó kétszáz méteren a hajója többször is megbillent, és nem érte utol a vezető hármast, a német Dittmert, a szlovák Ostrcilt, valamint a francia Hemonicot. Legalább ennyire bosszantó, hogy a célba érkezés után egy egyensúlyvesztés miatt Attila rácsapott a vízre, és elrepedt a lapátja. Természetesen szereztünk neki egy újat, de az mégsem olyan, mintha a saját, megszokott lapátját használná. A pálya szerkezetével még sok versenyzőnek meggyűlhet a baja, mert az első ötszáz méter hullámmentes, az utolsó kétszázra viszont leszűkül a vízfelület, és a part menti stégek, betonfalak miatt a hullámok megemelkednek. Ha valaki jó pozíciót akar, azt a táv első felében kell megszereznie, mert nagy finisekre nem lehet számítani. Az extrém körülmények ismeretében úgy gondolom, jó néhány esetben borulhat a papírforma – értékelt a szegedi klubvezető.

Ami a többieket illeti: a szólókajakosoknál Kovács Katalin és Benkő Zoltán is futamgyőztesként lépett tovább, utóbbi többek között a norvégok nagyágyúját, Larsent is maga mögé utasította.

Szintén első helyezéssel jutott döntőbe a címvédő Kammerer–Kucsera férfi kajak páros, és a Paksy, Fazekas, Keresztesi, Benedek összeállítású női, valamint a Gyökös, Kökény, Vereckei, Horváth alkotta férfi kajak kvartett.

A kenusoknál a Kozmann György, Kolonics György kettős ugyan második lett a német egység mögött, de így sem kényszerül ismétlésre, mivel ebben a számban az első három egyből a döntőbe került.

A leghosszabb távon a kevés nevezés miatt két számban nem rendeztek selejtezőket, ami az Eb-újonc Kozák Danusia, Szabó Gabriella párosnak, és a Metka, Mike, Sáfrán, Balázs összeállítású kenu négyesnek automatikusan döntős szereplést jelentett.

A délelőtti negyedik hely után Vajda Attilától mindenki javítást várt ötszáz méteren, ám az olimpiai bronzérmes csak ötödik lett, így ma két középdöntőben is rajthoz kell állnia.

– Valami nem stimmel – mondta Vajda. – Egyelőre nem tudom, hogy mi, mert a lapátmizériára nem foghatom a gyengélkedést.

Attilához hasonlóan pótvizsgáznia kell Vereckei Ákosnak, illetve a Kammerer–Kucsera kettősnek, amely hiába nyerte meg a maga selejtezőjét, a nagy létszám miatt így is „fordulnia kell" még egyet.
A nap zárásaként a két szegedivel, [namelink name="Sík Márton"]nal és Csamangó Attilával serénykedő kajak négyes futammásodikként döntőbe jutott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában