Helyi sport

2007.07.18. 16:19

A 108. evezős országos bajnokságot rendezik a Maty-éren

A 108. evezős országos bajnokságot rendezik a hét végén – péntektől vasárnapig – a Maty-éren. Az ob nem befolyásolja az olimpiai kvalifikációs világbajnokságra készülő válogatottkeret összetételét. A Démász-Szegedi VE versenyzői több számban is esélyesek.

Mádi József

108. Hatalmas szám, óriási tradíció. Ennyi országos bajnokságnál járnak az evezősök, akik most újra Szegeden, a Maty-éren szállnak vízre a bajnoki érmekért. A 108. ob-n.

Ha már számmal kezdtük, folytassuk is egy kis statisztikával! A viadalra huszonegy klub sportolói neveztek. Nyolcvanöt számot bonyolítanak le péntektől vasárnapig a mini korcsoporttól a felnőtteken át a mastersekig.

Hatvanhat versenyzővel ötvenhétben lesz érdekelt a Démász-Szegedi VE evezős szakosztálya. A viadal az ob-ról, illetve a klubokról szól, ezért nem lesznek versenyegyesülések, azaz a héten különvált a vb-n induló két szegedi, Kónya Aliz és Haller Ákos is válogatott társától, a mohácsi Verőczi Lídiától, illetve a váci Pető Tibortól. Érdekes, hogy Haller és Pető is könnyűsúlyú párt (Kitka Gergely, illetve Hirling Zsolt) választott magának, míg Kónya Bélai Ágnessel ül egy hajóba. Csak az U23-as vb-re utazó egységek maradhatnak meg, lévén jövő héten Skóciában rendezik a világeseményt, amelyre az ob kiváló felkészülést jelent. Az U23-as válogatottban nincs szegedi evezős.

A program

Az ob programja, péntek, 8 órától: utánpótlás előfutamok, 10.50-től felnőtt előfutamok, 13.30-tól: utánpótlás döntők, 17.22-től: felnőtt döntők. Szombat, 8.30-tól: utánpótlás előfutamok, 10.35-től: felnőtt előfutamok, 13 órától: utánpótlás döntők, 17.37-től: felnőtt döntők. 9-től: utánpótlás előfutamok, 10.30-tól: felnőtt előfutamok, 13 órától: utánpótlás döntők, 16-tól: felnőtt döntők.

Ami a nemzeti csapatot illeti, annak összetételét nem befolyásolja a bajnokság végeredménye. A legutóbbi, luzerni Világkupán járt öt egység (férfi egypár: Bencsik Gábor – Baja, férfi kétpár: Haller, Pető, női kétpár: Kónya, Verőczi, könnyűsúlyú női egypár: Alliquander Anna – Danubius HE, könnyűsúlyú férfi kétpár: [namelink name="Varga Tamás"], Hirling – Baja, Vác) megmarad a vb-re is, hozzájuk még csatlakozhat női egypárban a Szegeden tanuló, de váci színekben induló Szabó Katalin, valamint az U23-as vb-n szereplő fiatal négypár.

Néhány érdekesség: a nyolcasok versenyét sorrendben hatodszor nyerheti meg a Démász-Szegedi VE; ugyanígy a kormányos kettes hatodszor győzhet; Haller Ákos egypárban 2004-et kivéve 2001 óta bajnok. És végül egy, a sportágat érintő hír: a Magyar Evezős Szövetség megpályázta a 2010-es egyetemi és főiskolás világbajnokság rendezési jogát, a házigazda Szeged lenne. Döntés ősszel várható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában