Helyi sport

2007.07.09. 16:19

Dudás Zita a nagyok nyomdokain

Dudás Zita, a Muréna Búvárklub junior válogatott sportolója parádés teljesítménnyel rukkolt elő a lengyelországi Európa-bajnokságon. Kanyó Dénes tanítványa két arany- és egy ezüstérmet nyert. A tehetséges búvárúszó két számban is világcsúcsot ért el.

Süli Róbert

[namelink name="Dudás Zita"], csakúgy, mint a nagy elődök – Bozsó, Kanyó, Savanya –, parádés eredményt ért el a Lengyelországban megrendezett junior Európa-bajnokságon. A Muréna Búvárklub sportolója kilenc számban állt rajthoz, és három érmet szerzett. Kétszer elsőként csapott a célba, egyszer pedig második lett. A tehetséges búvárúszóval már Szegeden beszélgettünk.

– Titkon reméltem, hogy legalább egy első helyet sikerül majd szereznem. – mondta. – Azt azonban álmomban sem gondoltam, hogy kétszer is a dobogó legfelső fokára állhatok majd. Legjobban az első aranyéremnek örültem, hatalmas csatában sikerült nyernem uszonyos gyorson. A második nap jött az ezüstérem, ezt 50 méter uszonyos úszásban szereztem. És még nem volt vége. A harmadik napra is jutott érem: 200 méteren hatalmas fölénnyel diadalmaskodtam. Még én is meglepődtem, hogy milyen simán nyertem.

A tréner elégedett

Kanyó Dénes a versenyzés mellett a Muréna Búvárklub munkáját is irányítja. A fiatal szakembert kérdeztük [namelink name="Dudás Zita"] teljesítményéről.
– Csak felsőfokon nyilatkozhatok Zita teljesítményéről. maximálisan elégedett vagyok vele. Különösen a két világcsúcsa fantasztikus. Százon másfél, kétszázon három és fél másodpercet javított eddigi legjobbján. Következik a vb, amelyre népes szegedi csapattal utazunk, hiszen Zitán és jómagamon kívül, Joszt Ádám és Lengyel Lilla is tagja a magyar válogatottnak. Ha ezt Gyémánt Imre bácsi látná, büszke lenne ránk, hiszen ismét a szegedi műhely az országban a legeredményesebb.

Ami igazán értékessé teszi a győzelmeket, azok az időeredmények. Két számban is világcsúcsot ért el [namelink name="Dudás Zita"].
– Először azt közölték a szervezők, hogy ezek Európa-csúcsok. A verseny végére azonban kiderült, hogy 100-on és 200-on a világon legjobb junior időeredményeket értem el. A rövidebb távon 51,5, a hosszabbon 1:52 a hivatalos világcsúcs, amit júliustól én tartok. Sokat köszönhetek az önkormányzatnak, Hódi Mihálynak és Mol Rt.-nek, akiknek a támogatása nélkül nem tudtam volna ilyen jó eredményeket elérni.

A pihenésre nem sok idő jut. A fiatal búvárúszó a jó eredményeknek köszönhetően meghívást kapott a felnőtt válogatottba is. Július végén Olaszországban rendezik a világbajnokságot.
– Most egy-két napig pihenek, utána azonban kezdődik a ráhangolódás a vb-re. Nagy kihívás lesz számomra, azonban azzal tisztában vagyok, hogy a nagyok között nincs annyi esélyem, mint a saját korosztályomban. Nem félek a megmérettetéstől, számomra egy újabb nagy feladat következik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában