Helyi sport

2007.07.01. 16:19

Szegedi éremeső a kajak-kenu Európa-bajnokságon

A magyar kajakos és kenus válogatott hat arany- (ebből hármat olimpiai számban), hét ezüst- és hét bronzérmet szerzett a pontevedrai Európa-bajnokságon. A Démász-Szegedi VE versenyzői közül első lett Janics Natasa, Vajda Attila és Keresztesi Alexandra, második Gyökös Lajos, harmadik pedig Joób Márton és Horváth Gábor.

Mádi József

27/27. Matematikában ez a tört egy egészet jelent. A kajakosok és kenusok pontevedrai Európa-bajnokságán pedig hibátlant. Hibátlan magyar teljesítményt. Azaz a három távon lévő huszonhét döntő mindegyikében találhattunk piros-fehér-zöld egységet. Az élet később ezt átrendezte, de erről még korai beszámolni. Mert az időrend szerint először az ezerméteres finálékról kell szólni.

Ezer: éremeső

A leghosszabb táv eseményei fantasztikus magyar sikereket hoztak. Négy arany-, négy ezüst-, egy bronzérem. Elképesztő menetelés – mindegyik futamban volt érmesünk –, amelyből nyugodtan kiemelhetjük Vajda Attilát. A Démász-Szegedi VE olimpiai harmadik kenusát a selejtezők alapján sokan leírták. Hogy honnan merített erőt, nem tudni, de az ezres fináléban meglepett mindenkit. Még magát is. És ezt őszintén bevallotta.

[namelink name="Vécsi Viktor"] tanítványa az egyes pályán indulva több mint két hajót vert korábbi ötkarikás játékok győzteseire – felettébb pimasz tett volt. Ám nekünk nagyon jólesett. Kétszer tartottak hivatalos sajtótájékoztatót a rendezők, mindkét alkalommal a helyi kedvenc, a verseny plakátján is látszó Cal miatt, de az ezerméteres döntő utáni kérdezz-feleleken kényszeredetten vették tudomásul a készséges spanyolok, hogy Vajda elsőként, a győztes jogán éppen angolul nyilatkozik. Cal arcvonásai gondterheltek voltak. Olimpiai bajnokként hazai pályán jókora verést kapott.

Akadt egyéb problémájuk is a hispánoknak ezen a napon. Először Kovács Katalint harmadiknak hozták ki, át is vette a bronzérmet, majd a hivatalos eredmény megléte után módosítottak, és Kovács nyakába került az ezüst.

Kozák Danusia és Szabó Gabriella is áldozatul esett a bemondónak: a lengyelek ünnepeltek, Kozákék még a vízen szomorkodtak, miután a szpíker kihirdette a sorrendet. Aztán mire a mieink a dobogóhoz értek, mosolyogtak: a tévéfelvételen jól látszott, hogy mégiscsak ők lettek az elsők.

A Kammerer, Kucsera páros, valamint a női kajak négyes szállította a további aranyat – utóbbiban a szegedi Keresztesi Alexandrával. Boldog volt a Démász sportolója, és csak nevetett a világra, valamint az őt faggatókra.

Ötszáz: csak egy arany

Az élet nagy rendező – ahogy már fentebb is említettük. Mert az ötszáz méteres döntőket rossz hír vezette be. Kucsera Gábor ugyanis egész éjjel hányt, 38 fokos lázzal küszködött. Valamilyen vírus támadta meg. Reggel kórházba vitték, infúzióval látták el, majd szerencsére kora délután már visszatért a szállodába. Hiányában természetesen a győri Kammerert is foglalkoztató kajakpáros visszalépett a futamtól, a győztes német hajó tagjai pedig sajnálkoztak, és jobbulást kívánt Kucserának. És így alakulhatott a dolog úgy, hogy hiába volt a vízen százszázalékos a magyar csapat, emiatt „csak" huszonhat finalista egységünk maradt.

Kovács, az ezüstnő – foglalhatjuk össze az MTK kajakosának pontevedrai teljesítményét. A kiváló sportoló ugyanis mindkét egyesben, előbb 1000, aztán 500 méteren, majd a négyesben 500 méteren is második helyig jutott. Az előző naphoz képest nem ment jól a magyaroknak: visszaesett az éremtermés. Az ezres döntők négy elsőségét csak egy követte, a női párosé Paksy Tímeával és Benedek Dalmával. A Kovács-féle két ezüstön kívül a férfi kajakkvartett ért oda a dobogó harmadik fokára. Vajda a nyolcadik helyen lapátolt be, a kenunégyes a szegedi [namelink name="Joób Márton"]nal és [namelink name="Horváth Gábor"]ral hetedik lett, Vereckei Ákos bronzérme pedig öt(!) ezredmásodpercen múlt. A nap érdekességét a vissza-visszatérő eső és szél adta. A verseny végére már megszokhattuk, hogy Pontevedrában a rövid ujjú póló, rövidnadrág, papucs kombinációt el lehet felejteni. Kabát, hosszú nadrág, didergés, elázás – Galícia 2007-es nyári divatja. Legalábbis július első napján ez volt.

A délutáni kétszáz méteres döntők kezdetén az embernek olyan érzése volt, mintha időutazna. Mégpedig 1998-ba, a szegedi vb-re. Akkor is esős idő kísérte az egész viadalt, aztán az utolsó napra, a kétszáz méteres döntőkre előbújt a napocska. Akkor a szegedi Kajner Gyula sztrókolta kajaknégyes, most a szintén szegedi [namelink name="Janics Natasa"] győzelmének örülhetett – nemcsak az égitest, hanem mi is. Mindkétszer éppen akkor kandikált ki a felhők közül, amikor elindították a futamot. A kétszeres olimpiai bajnok egy hajóval verte a mezőnyt – több mint fölényes diadalt aratott. Az egyesek még egy érmet hoztak a magyar küldöttségnek (Gyertyános Gergely), a párosokban pedig mindössze egyetlen dobogós helyezettünk akadt, mégpedig a Paksy, Patyi duó. Négy szám, négy ezüst – abszolút pech. Kovács Katalin ugyanis a korábbi három ezüstje mellé a legrövidebb távon begyűjtött egy újabbat. A végére egy szegedi bronz: [namelink name="Joób Márton"] és [namelink name="Horváth Gábor"] a kenunégyesben lett dobogós.

Kétszáz: hat szétlövés

Az összegzés Peking szempontjából beszédes: három olimpiai számban nyertek aranyat, míg összesen 52 olimpiai pontot gyűjtöttek a magyarok.
A következő tényező a második válogató. Ahhoz, hogy azon ne kelljen újabb kényelmetlenségeknek kitenniük magukat a mieinknek, az Eb-n az olimpiai műsorban nem szereplő négyesekben győzni kellett, a többiben pedig elég volt a dobogó. Így aztán ezren csak egy (C4), ötszáz méteren négy (férfi C1, C2, K1, K4), esetleg öt (a férfi kajakpáros Kucsera betegsége miatt nem indult, így nem tudni, szükség lesz-e itt megint egy szétlövésre), míg kétszázon hat számban (férfi C1, C2, C4, K2, K4, női K4) kell(ene) eldönteni a jövő hét végén a szegedi Maty-éren, mely egység indul a vb-n.

Így látták az Eb-t

[namelink name="Janics Natasa"] (Démász Szegedi VE) kétszeres olimpiai bajnok kajakosa: – Azzal, hogy csak egy számban indultam, nagy volt rajtam a nyomás, hiszen ha nem nyerek, azt mindenki kudarcként értékelte volna. Ezért nagyon örülök, hogy győztem, bár a rajtom nem sikerült a legjobban. Később aztán szerencsére megtaláltam a ritmusomat és csak arra figyeltem, hogy ne legyen előttem senki. Azt nem is érzékeltem, hogy ennyivel nyertem.

[namelink name="Vajda Attila"] (Démász-Szegedi VE) az 1000 m-en elért sikere után: – Beálltam a rajtgépbe, és azt mondtam magamnak: meg kell csinálnod, hiába írtak le a selejtezők alapján! Ötszáz méternél azt láttam, hogy csak távolodom a mezőnytől, 750-nél pedig már éreztem, meglehet, bár fáradtam a hatalmas tempótól. Életem legtisztább nemzetközi győzelme ez, kicsit megkönnyeztem, és ha végigjátsszák a Himnuszt, talán el is sírom magam a dobogó tetején.

[namelink name="Gyökös Lajos"] (Démász-Szegedi VE) a K4-ben 1000 m-en szerzett második helyet követően:
– Kicsit hamarabb indítottuk el a hajrát, így aztán a szlovákok megtartották előnyüket, nekünk meg elfogyott a szufla. Jó úton haladunk, mert a szegedi Világkupán nagyobb különbséggel vertek meg minket.

[namelink name="Keresztesi Alexandra"] (Démász-Szeged) a K4 1000 m-es egység sikeréről:
– Nagyon fáj ez a győzelem! Különösen az utolsó ötven méter volt kegyetlen. A csapatunk jól együtt van, remek ritmusban lapátoltunk, volt ritmusa a hajónak.

Kammerer Zoltán (Győr Grabolast VSE) a K2 1000 m-en elért első hely után, majd Kucsera betegségéről:
– Szerintem sima volt a siker, bár akadt egy kis gondunk, de tudtuk korrigálni a hibát. Nem akartunk a németekkel együtt menni az elején, és ez remek taktika volt. Uraltuk a mezőnyt, jó érzés, hogy ha hibázunk is, de azt még tudjuk korrigálni. Sajnálom Kucsit, mielőbbi gyógyulást kívánok neki.

Kovács Katalin (MTK) az 500 m-es második helyről:
– Nem örülök, hogy a rövidebb távon is második lettem, de nem vagyok csúcsformában, és elkeseredettség sincs bennem.

[namelink name="Sík Márton"] (Démász-Szeged) az 500 m-en második négyes szerepléséről:
– Mindenkinek ezek az esős, hűvös körülmények voltak, így nekünk is. Az első hely nagyon nagy bravúr lett volna, úgy érzem, a bronz reális. Ez a négyes az ötödik világversenyén is dobogóra állt, nem lehetünk tehát elégedetlenek.

[namelink name="Csamangó Attila"] (Démász-Szeged) szintén az 500 m-en második kvartettről:
– Kicsit hűvös volt, az eső nem zavart, de ezt nem mentségként mondom, egyszerűen ezt éreztem. Az utolsó száz méteren sajnos bekötöttünk. Tavaly is harmadikok lettünk az Eb-n ebben a számban, de tudjuk, a válogató miatt csak az első hely ért volna valamit.

[namelink name="Joób Márton"] (Démász-Szeged) a 200 m-en szerzett bronzéremről:
– Amíg ötszázon azt hittük, a rajt miatt visszalőnek bennünket, és emiatt egy hajónyi hátrányból kellett felállnunk, addig kétszázon megtörtént a második rajt. Ezt pedig már rendkívül óvatosan kezeltük. Az Eb főpróba volt a vb-re, örülök, hogy éremmel zártunk.

[namelink name="Horváth Gábor"] (Démász-Szeged) a három számáról:
– Úgy láttam, Fürdök Gabival párban nem hatodikok, hanem negyedikek lettünk. Azzal a hellyel elégedettek lettünk volna.

Eredmények

Kajak-kenu Európa-bajnokság, Pontevedra (Spanyolország). Az elsők, illetve a magyarok eredményei, döntők:

1000 m, férfiak, K1: 1. Erik Veras Larsen (norvég), 3. Benkő Zoltán. K2: 1. Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor. K4: 1. Szlovákia, 2. Magyarország ([namelink name="Gyökös Lajos"], Kökény Roland, Vereckei Ákos, [namelink name="Horváth Gábor"]). C1: 1. [namelink name="Vajda Attila"]. C2: 1. Gille, Wilenczek (német), 2. Kozmann György, Kolonics György. C4: 1. Fehéroroszország, 2. Magyarország (Metka Márton, Mike Róbert, Sáfrán Mátyás, Balázs Gábor). Nők, K1: 1. Paldaniusz (svéd), 2. Kovács Katalin. K2: 1. Kozák Danusia, Szabó Gabriella. K4: 1. Magyarország (Paksy, Fazekas, Keresztesi, Benedek).

500 m, férfiak, K1: 1. Brabants, 4. Vereckei Ákos. K2: 1. Rauhe, Wieskötter (német). K4: 1. Szlovákia, 3. Magyarország ([namelink name="Sík Márton"], Bozsik Gábor, [namelink name="Csamangó Attila"], Boros Attila). C1: 1. Andreas Dittmer (német), 8. Vajda. C2: 1. Alekszander Bahdanovics, Andrei Bahdanovics (fehéroroszok), 3. Kozmann, Kolonics. C4: 1. Fehéroroszország, 7. Magyarország (Balázs Gábor, [namelink name="Horváth Gábor"], [namelink name="Joób Márton"], Sarudi Pál). Nők, K1: 1. Katrin Wagner-Augustin (német), 2. Kovács. K2: 1. Paksy, Benedek. K4: 1. Németország, 2. Magyarország (Paksy, Fazekas, Kovács, Patyi Melinda).

200 m, férfiak, K1: 1. Jonas Ems (német), 3. Gyertyános Gergely. K2: 1. Raman Piatrushenka, Vadzim Makhneu (fehéroroszok), 6. [namelink name="Molnár Péter"], Boros Gergely. K4: 1. Szerbia, 3. Magyarország (Kadler Viktor, Gyertyános, Beé István, Babella Balázs). C1: 1. Jevgenyij Suklin (litván), 6. Bozsik Attila. C2: 1. Raimundas Labuckas, Tomas Gadeikis (litvánok), 6. [namelink name="Fürdök Gábor"], [namelink name="Horváth Gábor"]. C4: 1. Oroszország, 3. Magyarország (Sarudi Pál, Balázs Péter, [namelink name="Joób Márton"], [namelink name="Horváth Gábor"]). Nők, K1: 1. [namelink name="Janics Natasa"]. K2: 1. Fanny Fischer, Nicole Reinhard (németek), 3. Paksy, Patyi. K4: 1. Németország, 2. Magyarország (Paksy, Kovács, Fazekas, Patyi).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában