Helyi sport

2007.10.26. 23:00

Angyal Zoltán keményen érvelt

Kemény csatákon van túl Angyal Zoltán. A kajakos és kenus válogatott szövetségi kapitánya előbb a szövetség szakmai bizottsága, majd az elnökség előtt harcolt, küzdött az általa elképzelt és összeállított – negyvenoldalas – válogatási elvek elfogadásáért.

Mádi József

Az alaphelyzet szerint a Magyar Kajak-kenu Szövetség ugyan elfogadta Angyal Zoltán előzetes, negyvenoldalas válogatási tervezetét, azonban az elnökség szerint az néhány pontban változtatást igényelt.

– Ilyenkor sok érdek ütközik, amelynek középpontjában én vagyok. Ám ez nálam természetes, valamint az is, hogy keményen érvelnem kell a saját elképzeléseim mellett – mondta Angyal. – Meg kell vívni a magunk csatáját, de ez nem volt másképp korábban sem. Az olimpia előtt mindenki jobban zsong, mint máskor. A végeredmény egy kicsit módosult ahhoz képest, amit szerettem volna, éppen ezért nem mondhatnám, hogy elégedetten álltam fel a megbeszélés után. Ám tudomásul vettem, akadt ilyen már máskor is, és a válogatási elvek összességében nem sérültek.

A szövetségi kapitány elképzelései két, egyébként markáns területen módosultak jelentősen. Az első, hogy a férfiakhoz hasonlóan ezúttal lesz női négyes válogató is.

– A női kvartettek kapcsán én csak az egyes és a páros válogató mellett kardoskodtam. Hogy miért? A legjobbak, azaz maximum hat versenyző, aki szóba jöhet egy négyes összeállításánál, már sokat ment együtt. Ha az itthon legjobban teljesítő egység a májusi Eb-n, majd a júniusi szegedi Világkupán második lesz, annak nem hiszem, hogy örülnünk kellene. Ebben az esetben javasolhatok módosítást a hajó összetételében. Ha viszont mindent nyernek, nincs okom beleavatkozni – tette hozzá Angyal.

Vajda öröme

A válogatási elvek alapján a szegedi [namelink name="Vajda Attila"] 1000 m-en védettséget élvez. Ha nyer vagy második lesz a szegedi Világkupán, mehet az olimpiára.


– Örülök, mert már pontosan tudom, milyen irányban kell a munkát folytatni. A 2008-as naptáramba így két fontos esemény került: az egyik a szegedi Világkupa, amelyen eljuthatok az olimpiára, a másik pedig éppen az olimpia.

Óriási könnyebbség, és így a másik számra, a C1 500 m-es egyes felkészülésre is jut időm és energiám – nyilatkozta a Démász-Szegedi VE kiválósága.
A másik terület pedig a vb-címvédők védettsége. Ez az olimpiai számokban érinti Kovács Katalint (MTK, K1 500 m), a Kozmann, Kolonics duót (Paks, Csepel, C2 500 m), valamint Vajda Attilát (Démász-Szegedi VE, C1 1000 m). Azaz a felsoroltaknak elég a szegedi Világkupán – amely egyben válogató is – az első két helyen végezniük. Ezt a lehetőséget viszont nem kapta meg a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor (Győr, Kőbánya, K2 1000 és 500 m) kajakos duó.

– Az igaz, hogy az utóbb említett páros két harmadik hellyel zárt a duisburgi vb-n, ám éppen Kamera eredményei, sikeres múltja miatt szerettem volna, ha ők is mentességet élveznek a válogatózás gyötrelmei alól, és ezáltal könnyebb lehet a helyzetük. Nem így lesz. Az ellenérv az volt: ha így teszünk, a többi harmadiknak is meg kellene adni ezt a kedvezményt – jegyezte meg végül a szövetségi kapitány.

Olimpiai számok

Miért más az olimpia, illetve egy Európa- vagy világbajnokság? Mert az ötkarikás játékokon jóval kevesebb szám van, mint a másik két világeseményen. Az olimpián összesen tizenkét döntőben lehet érmeket szerezni. Ezek a következők, férfiak, kajakosok, 1000 m: K1, K2, K4; 500 m: K1, K2; kenusok, 1000 m: C1, C2; 500 m: C1, C2; nők, 500 m: K1, K2, K4. Csak összehasonlításul: az Eb-n és a vb-n 27-27 (minden távon, így 1000, 500 és 200 m-en is 9-9) szám van.

Szegedről Pekingbe

Az előzetes hírek szerint szokatlan módon bonyolítják le június első hét végéjén a szegedi Világkupát. Vasárnapi versenynap ugyanis nem lesz, mivel akkor szállítják el a hajókat központi szervezéssel a pekingi olimpia helyszínére. Ez viszont azt is jelenti, hogy a Maty-éri esemény igen színvonalasnak ígérkezik, hiszen a magyarokhoz hasonlóan több nemzet is él a központi, ezért ingyenes szállítás lehetőségével, azaz Szegedről utaztatja a hajóit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában