Helyi sport

2007.10.26. 22:21

Ért a fiatal lányok nyelvén

Még csak hat hónapos Dobos Ildikó kisebbik gyermeke, Jakab, de az egykori válogatott röplabdás néhány hónap szünet után már visszatért a sportághoz. Igaz, nem játékosként, hanem edzőként: a Starcopy-Szeged serdülő- és juniorkorú lányait edzi. Célja, hogy ezek a tehetségek egyszer a klub színeiben a felnőtt bajnokságban induljanak.

Mádi József

– Hogy van a kisbaba?
– Köszönöm szépen, Jakab már nem is olyan kicsi, hiszen hat hónapos. Nagyon rendes kisfiú, és kíméli a szüleit: többnyire alszik és eszik.

– Nem sok időt töltött el a röplabda nélkül: márciusban még az SZDRE felnőtt női gárdáját irányította, most viszont már a Starcopy-Szeged utánpótlásában dolgozik.
– Való igaz. Április 17-én szültem, a terhesség utolsó hónapjában már nem foglalkoztam a lányokkal, akkor Neizer Zoltán vette át a csapatot. Aztán sajnos a nyáron megszűnt az SZDRE. Augusztus elején jött a lehetőség a Starcopynál, azóta vagyok ennél a klubnál.

– Bántja az SZDRE megszűnése?
– Természetesen igen, hiszen a sportpályafutásom nagy része Szegedhez köt. Ebben a világban már nem várható el egy várostól, hogy egyedül eltartson egy röplabdacsapatot, de azt mindig is éreztem, hogy Szegeden mostohagyerekként kezelték a sportágat. Nem csoda, ha Ducsai Géza belefáradt a tíz-egynéhány éves küzdelembe, amelyből különösen az utóbbi esztendők voltak rosszak.

– A korábbi csapat tagjai a sportágban maradtak?
– Sajnos nem. Kiss Emőke és Kádár-Németh Bea babát vár, Vakulya Andrea dolgozik, míg a többiek külföldön próbálnak szerencsét: dolgoznak vagy tanulnak.

– Az együttesben játszott nagyobb gyermeke, Luca is. Ő sem röplabdázik már?
– Dehogynem! Miskolcon jár szakközépiskolába, májusban érettségizik majd. A helyi csapat felnőttkeretének tagja, de egyelőre a juniorban játszik. Muszáj volt elmennie Szegedről, hiszen komoly célja van: egy amerikai ösztöndíj. A nyelvvel nincs problémája, mindössze egy speciális vizsgát kell letennie. Aztán pedig a magyar szakember, Forman József irányítása alatt sportolhat tovább Mississippi államban.

– A távolság igen nagy, milyen gyakran látják egymást?
– A kisebbik gyermek miatt nehéz kimozdulnom, de ha Budapesten játszanak, ott a helyünk! Amúgy havonta egyszer mindig találkozunk.

– Két korosztály tartozik önhöz: a serdülő és a junior. Milyen a gyerekekkel dolgozni?
– Először is hadd emeljem ki a Starcopy-Szegedet, amely a tőle telhetőt százszázalékosan igyekszik megadni. Ami pedig a lányokat illeti: a két korcsoportban 12-15 röplabdás tartozik hozzám. Sok az átfedés a két együttes között, ezért tűnhet kevésnek a számuk. Más egy felnőttet edzeni, akinek ha megmondom, mit tegyen, azt végrehajtja, és más az utánpótlással foglalkozni, a fiataloknak még sok a tanulnivalójuk. Akadnak technikai hibáik, az alapokon és a taktikai feladatokon van még csiszolnivaló. Szerencsére Luca lányom révén átestem már egy-két, a serdülésre oly jellemző problémán, így azokat tudom kezelni, bár azért edzésen kevés időt töltök velük ahhoz, hogy ezek kiütközzenek. A klubnak sosem volt még felnőtt női csapata, most az a cél, hogy a lányokkal mindezt megvalósítsuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában