Helyi sport

2007.10.30. 18:53

Százan szavaznak Szeged legjobb labdarúgójára: Thékes István

Lapunk sportrovatának szervezésében megválasztjuk az elmúlt 108 év legjobb szegedi labdarúgóját. Kollégáink egy harmincas listát hoztak létre, ebből választhatnak majd a szavazásra jogosultak.

Süli Róbert

Az eredményhirdetésre november 17-én kerül sor, ekkor derül ki, hogy ki volt városunk legnépszerűbb futballistája. Az első szavazó a Tisza-parti foci egyik legjobb ismerője, a sportújságíró Thékes István.

Harmincas lista

KAPUSOK
Gujdár Sándor
[namelink name="Mészáros Károly"]
Pálinkás József

VÉDŐK
Korányi Lajos
Gyuris János
Kozma Zoltán
Dr. Kürtösi László
Kutasi László
Portörő Gábor
Szélpál László

KÖZÉPPÁLYÁSOK
Baróti Lajos 
Gruborovics Tibor
Harangozó Sándor
Kocsis Lajos
Kotász Antal
Ladányi László
Orosházi László
Reményik László dr.

TÁMADÓK
dr. Hajós Imre
[namelink name="Hrepka Ádám"]
Kalmár György
Kozma Mihály
 Nemes István
Kun Lajos
Nagy Antal
Pusztai László
Sándor Károly
[namelink name="Szabics Imre"]
Vass Ferenc dr.

„Nagyon nehéz!" – kezdte tegnap délután a beszélgetést Thékes István sportújságíró, a Csongrád Megyei Sporthivatal vezetője. Bizony, a Délmagyarország és a Délvilág sportrovata is tisztában van vele, hogy iszonyatosan nehéz dolga van annak, aki bekerült a száz voksoló közé. Nehéz, hiszen remek futballisták játszottak egykor Szegeden, és közülük kell kiválasztani a legjobbat.

Szavazni pedig kell, november 17-én kiderül ki volt az elmúlt 108 év legjobb játékosa.

„Annyi jó focista szerepelt a városban, mint amennyi csillag van az égen!" – érkezett a következő megállapítás Thékes Istvántól.

„Nem vitás: Sándor Csikar nálam az első!" – jött az első név a ranglistára. Kérdeztük, hogy látta-e játszani? Thékes pedig mesélt. Micsoda dolgokra volt képes, bátor volt, robbanékony, és bizony ha játszik 1954-ben a vb-döntőn, akkor szerinte nyerünk. Nem játszott Móraváros büszkesége, ezért buktunk is.

Ezután már izzasztó percek következetek. Mivel kollégáról van szó, aki hihetetlen lexikális tudással rendelkezik, olyan játékosok neve is felmerült, akik nem kerültek fel a listára. Amint említettük, hihetetlen nehéz dolgunk volt, de szem előtt tartottuk azt, hogy minden egyes időszak képviseltesse magát.

Következett Korányi Lajos. Nos, őt tényleg a maiak kevésbé ismerik. Pedig 40-szer szerepelt a válogatottban, a '30-as évek egyik legjobb védője volt. Kemény, de határozott. Az olaszok elleni vb-döntőn (1938) nem játszott. Érthetetlen módon kimaradt Toldival együtt a csapatból. Pedig, ha ők ketten ott vannak a pályán, nem biztos, hogy a taljánok nyernek 4–2-re.

Thékes István abban a szerencsés helyzetben van. hogy személyesen látta a szegedi legendákat játszani. Fotó: Schmidt Andrea
„Kalmár nagyon érezte a kaput, Baróti Lajos is kiváló játékos volt. Halála előtt pár nappal még beszéltem vele! Szerettem őt, nagyon!" – jött egy újabb kis nosztalgiázás. Ezután következtek szép sorban a többiek. Mindannyian a kor legjobbjai voltak, imádta a szegedi közönség. Nem volt egyszerű a Top 10-et összeállítani. Végül is ez egy játék, olyan, mint amilyen a futball. Izgalmas. Lesz miért izgulniuk a sportbarátoknak: már csak 17 nap, és kiderül, hogy ki volt minden idők legjobb szegedi labdarúgója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában