Helyi sport

2007.10.18. 20:54

Új uszodára várva Szegeden

Amennyiben minden a terveknek megfelelően megvalósul, 2009 végére, esetleg 2010 elejére az Etelka sori munkacsarnok melletti füves dobópálya területén áll majd Szeged új fedett sportuszodája.

Szélpál László

Az építendő új, szegedi fedett sportuszodáról tartották a már tavaly elkezdett vitafórum második felvonását a városházán. Akárcsak egy évvel ezelőtt, a tegnapi megbeszélésen is részt vettek az érintett vizes sportegyesületek képviselői. Jelen voltak a pólósok, az úszók, a búvárúszók, a kajak-kenusok, az úszásoktatással foglalkozók. Szentgyörgyi Pál alpolgármester bevezetőjében elárulta, a következő közgyűlés dönt a sportuszoda sorsáról. Ő mindenesetre azt terjeszti elő, hogy a létesítményt az Etelka sori munkacsarnok melletti füves dobópályán építsék meg. Ha minden a terveknek megfelelően halad majd, akkor 2009 év végére, esetleg 2010 év elejére készül el a fedett sportuszoda. Az alpolgármester arról is beszélt, a létesítmény körülbelüli végösszege 2,5 milliárd forint körül alakul majd.

A lelátót 800 fősre tervezik, az 50x25 m-es nagymedence mellett tanmedencék, pezsgőfürdők is találhatók majd a létesítményben, de lesz ott étterem, fitnesz- és edzőterem, szauna és gyógytornászat is. A parkolójában előreláthatólag 150-180 személygépkocsinak, valamint 5-6 busznak lesz helye.

A Szeged Beton VE és a Szegedi Vízipóló Suli elnöke, Körtvélyessy Péter fontosnak tartotta kiemelni, hogy olcsón, jól üzemeltethető uszodát kell építtetni, a lehető legtöbb vízfelületet kell biztosítani. Elmondta, a leendő tervezőnek mindenre terjedjen ki a figyelme: legyen a reklámfelületnek helye, nyithatóak legyenek az oldalfalak, ne süssön szembe a nap, azaz az épület tájolása is rendkívül fontos feladat.

A vitafórumon jelenlévő Zékány Márta, a Magyar Úszószövetség hivatalos szakértője nem győzte jegyzetelni a sportegyesületek képviselőinek javaslatait. Az egyik például úgy szólt, nem ártana, ha a sportuszoda – úgy mint Budapesten a Komjádi – teteje nyitható lenne. A szakértő azonban gyorsan lelohasztotta az ebben reménykedőket, mert mint mondta: „A nyithatóság jelentősen megnövelné a végösszeget, az elhangzott 2,5 milliárd forintba biztosan nem fér bele."

A fórum végén a résztvevők abban maradtak, innen folytatják majd tovább. Ahhoz képest, hogy Szeged sportolói társadalma milyen régóta várja már a fedett sportuszodát, egyelőre már az nagy dologként értékelendő, hogy a helyszín mellett a szándék is adott.

Várjuk a minél gyorsabb folytatást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában