Helyi sport

2008.02.05. 18:59

Kolonics az ötödik olimpiáján szerepelhet Pekingben

Már 1992-ben, Barcelonában is szerepelt, akkor még csak húszéves volt. Aztán jött 1996, ahol az első, majd 2000, ahol pedig a második olimpiai aranyérmét szerezte.

Mádi József

Négy esztendeje Athénban egy újabb medállal gazdagodott (harmadik lett), most pedig már pályafutása ötödik ötkarikás játékára készül. Kolonics György szívesen gondol a múltra, amely komoly motivációt jelent számára.

– Az ötödik olimpiai ciklusban már nemigen tudnak újat mutatni önnek. Mennyire „fáj" a felkészülés?
– Nem így fogom fel az eseményeket, nem arra koncentrálok, hogy ez egy olimpiai ciklus. Inkább azt gondolom, vannak állomások, így például a válogatók, elsősorban azokra készülök. Testben és fejben is máshogy érzem magam 35 évesen, mint mondjuk Barcelonában, amikor még csak húszéves voltam. Öreg vagyok. Aki átélte, és megérti, miről beszélek, annak nem kell tovább magyarázni, mit is jelent, eltelt az idő felettem.

– A mindennapos fáradtsághoz és az edzésekhez szükséges a motiváció. Kell egy ilyen rutinos versenyzőt még motiválni?
– Persze, hogy kell! Különösen a nehezebb időszakokban. Ami mögöttem van, az tökéletes erre. Mindig úgy állok a munkához, hogy szinte nulláról kezdem, ilyenkor pedig, főleg a nehezebb időszakokban jó azon is elmélkedni, mit értem el a múltban. Hiába vagyok edzésben már jó negyedszázada, az izmok buták, minden évben újra és újra komoly terheléssel kell emlékeztetni őket arra, milyen az ideális edzettségi állapot. Az ízületeim pedig még makacsabbak, minden évben hosszabb regenerálódással és nagyobb fájdalommal válaszolnak a munka gyötrelmeire.

Kolonics gőzerővel készül a pekingi olimpiára.
Fotó: Segesvári Csaba

– Van mire emlékeznie, hiszen elég gazdag az éremkollekció. Melyik a legkedvesebb élmény?
– Egyértelműen a két olimpiai bajnoki cím. Barcelonában még túl fiatal voltam, aztán jött 1996 és Atlanta, az első aranyérmem, majd rá négy évre a második. Athénról is kellemes emlékek őrzök. Összegezve az olimpiai pályámat, nincs hiányérzetem. Mindegyik esemény egy-egy lépcsőfok volt.

– Lesz hatodik lépcsőfok is?
– Ó, először legyünk túl ezen a felkészülésen, majd a pekingi játékokon, aztán ráérek gondolkodni. Már Athén után sem hittem, hogy lesz esélyem még egy olimpiára eljutni. Egyelőre számomra hihetetlennek tűnik 2012 és London. Nem is igazán foglalkoztat a téma. Azt azért nem mondom, hogy abbahagyom. A 2004-es szegedi vb igen nagy lendületet adott, jól ment a kenuzás, aztán pedig a további páros sikerek Kozmann Gyurival megerősítettek, hogy folytatnom kell. Most, hogy Ludasi Róbert irányításával már mindennap együtt edzünk, még harmonikusabb a közös munkánk Kozmannal.

– Marad továbbra is csak a páros, vagy versenyre kel még egyesben többek között a szegedi Vajda Attilával is?
– Csak a páros számít, hiszen ha mást terveznék, a felkészülés is mást igényelne.

– Májusban már Eb lesz, majd a szegedi Világkupa, azaz nincs sok idő az elmélkedésre. Hogyan alakul a programja?
– Február 25-én elmegyünk meleg vízi edzőtáborba Dél-Afrikába, remélem, előtte már itthon is vízre tudok szállni. Mivel vb-győztesek vagyunk, így nekünk az Eb csak abból a szempontból számít, hogy versenyben legyünk. Éppen ezért mindkét párosban biztosan nem indulhatunk, hogy más is szerezzen kvótát az olimpiára. Lekopogom, egyelőre nem hátráltatott sérülés, bízom benne, ez így is marad.

Eb, Vk, válogatók, emlékverseny

Az utóbbi években megszoktuk, hogy sok kajakos és kenus eseménynek ad otthont a szegedi Maty-éri olimpiai centrum. Az előttünk álló szezonban összesen hat viadalt rendeznek a nagyszerű adottságokkal rendelkező létesítményben. Íme a program, április 19–20.: Hanzok Örs-emlékverseny. Május 9–11.: Saint Gobain-kupa I. felnőtt síkvízi válogató, ifjúsági tájékoztató. Június 5–7.: Mol síkvízi Világkupa. Június 27–29.: II. felnőtt síkvízi válogató, felnőtt magyar bajnokság. Július 17–20.: MKB-kupa ifjúsági és U23-as Európa-bajnokság. Szeptember 27–28.: Héraklész olimpiai reménységek versenye.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában