Helyi sport

2008.02.17. 23:11

Szeged Beton: nem sikerült a bravúr

A harmadik negyed elejéig még úgy tűnt, összejöhet a Szeged Beton férfi vízilabdacsapatának a bravúr, azaz a pontszerzés az egri katlanban. Nem sikerült, mert azon túl, hogy a hazaiak jól pólóztak, a bírókkal szembeni csatájukat is elveszítették Korolijáék.

Szélpál László

Eger–Szeged Beton VE 10–6 (2–2, 2–0, 2–1, 4–3)
ING férfi vízilabda OB I, 17. forduló. Eger, Bitskey-uszoda, 2000 néző. Vezette: Székely B., Fekete.
Eger: SZÉCSI – Hegedűs, BIROS 4, DECKER Á. 1, Kis G., Nyéki 1, Kiss Cs. 1. Csere: Matajsz, VARGA II. Zs. 3, Feltham, Binder, Császár. Edző: Gerendás György.
Szeged: BAKSA – Balatoni, Varga T. 1, Komlósi, Korolija, WESZELOVSZKY 3, Lehmann. Csere: Juhász Zs., Monostori 1, Éles, Varga P. 1. Edző: [namelink name="Gyöngyösi András"].
Gól – emberelőnyből: 10/4, ill. 8/3.
Ötméteresből: 2/2, ill. –.

Egyszer minden rossz sorozatnak meg kell szakadnia – hajtogatták a szegediek. Azért is bírt a kijelentés különös hangsúllyal, mert amióta [namelink name="Gyöngyösi András"] irányítja a Beton szakmai munkáját – 2004 februárjától datálódik ez az időszak –, még egyszer sem sikerült pontot szerezniük a Tisza-partiaknak Egerben. A két ősi rivális az elmúlt négy évben nyolcszor játszott egymással bajnokit a hevesi megyeszékhelyen, és ezeken mindannyiszor a házigazdák diadalmaskodtak. Legutóbb idén január 19-én is így történt, amikor is a LEN-kupa negyeddöntő visszavágóján nyertek 5–1-re a Gerendás-tanítványok. Igaz, akkor támadásban meglehetősen halovány produkcióval rukkoltak elő a betonosok, nem beszélve arról, hogy ritka az olyan meccs, amikor az egyik félnek szinte semmi sem sikerül. Na, az olyan volt. [namelink name="Varga Péter"]ék nyilvánvalóan sokat tanultak abból a négyszer nyolc percből.

Mert tudnak ők parádézni is Kiss Csabáék ellen, elég csak a Szegeden lejátszott őszi bajnoki mérkőzésre, vagy a decemberi LEN-kupa negyeddöntő „odavágójára" emlékezni. Az mindenesetre bizakodásra adhatott számukra okot, hogy a pénteki főpróba jól sikerült a Szentessel szemben, azon az összecsapáson éllovashoz méltón, motiváltan pólóztak, a szokásoknak megfelelően kiválóan védekeztek, és támadásban is kellően összpontosítottak. Egy biztos: a Beton és az Eger is az alapszakasz megnyerésére törekszik, az egyéb szempontok mellett emiatt is volt hallatlanul fontos a tegnap esti rangadó.

A fehér sapkás szegediek hatszor átlőtték az egri védőfalat, ám ez kevés volt. Fotó: Karnok Csaba
Ahogy azt várni lehetett, a LEN-kupa visszavágójához hasonlóan ismét rengeteg néző előtt, remek hangulatban kezdődött a találkozó, amelyen a harmadik helyen álló az éllovast látta vendégül. Erre mondják: csúcsmérkőzés. Jobban indult az egriek számára a rangadó. Mégpedig azért, mert míg ők az első két előnyüket is gólra váltották (előbb Kiss Cs., majd Biros talált be), addig a betonosok háromszor is hibáztak hasonló szituációban. A negatív sorozatuk a hetedik perc végén szakadt meg, a Szécsi kiállítása miatt kapus nélküli hazaiak kapujába Weszelovszky varázsolta be a labdát, majd fél perc múlva, szintén emberelőnyös helyzetből ismét Wesze keze sült, 2–2. Kezdődhetett minden elölről. Teljesen más volt ez a meccs, mint az egy hónappal ezelőtti. Most lényegesen jobban harapott a Szeged. A feljövőben lévő Tisza-partiak egy dologgal azonban nem számoltak: a bírókkal. A vendégek szerb centere, Korolija a második negyed negyedik percében már a harmadik kiállítását szedte össze. Számára máris befejeződött a találkozó... Az Eger pedig van annyira jó csapat, hogy kihasználja a vendégek pillanatnyi zavarodottságát. Biros előnyből szerzett újfent vezetést, majd Varga II Zsolt a meccs első akciógóljával kettőre hizlalta csapata vezetését, 4–2.

Jobb híján felváltva mentek be centerezni a szegedi játékosok. Volt, hogy Lehmann bukkant fel a kapu közvetlen előterében, aztán [namelink name="Varga Péter"]t is lehetett ott látni, na, és természetesen [namelink name="Varga Tamás"]t. És milyen jól tette utóbbi, hogy bement a darálóba: a fordulást követően, a mérkőzés 17. percében nagyszerű akciógólt szerzett. De a vendégek öröme nem tartott sokáig, mert Biros büntetőből már a harmadik találatánál tartott, majd a játékvezetők megadták Varga II Zs. szabálytalan gólját is ([namelink name="Varga Tamás"] öccse négy meterről elvégzett szabaddobása púposította ki a hálót), 6–3. Ez már nagy hátránynak volt mondható, egyre kisebb lett a szegedi esély a pontszerzésre. Pláne az utolsó felvonás első perce után, amikor már 7–3 állt az eredményjelzőn. Ekkor vált egyértelművé, ezt a meccset is az Eger nyerte. Mert ugyan a hajrában egyenlő elosztásban született hat gól, az az eredményt tekintve már nem osztott, nem szorzott.

[namelink name="Gyöngyösi András"]: – Gratulálok az Egernek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában