Helyi sport

2008.04.20. 23:09

Hatodszor kupagyőztes a Pick Szeged

A tavalyelőtti pécsi siker után visszahódította a Veszprémtől a magyar kupát a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata. Hazai pályán 27–22-re bizonyult jobbnak Vladan Matics edző együttese.

Süli József

A szegedi rendezésű magyar kupa négyes döntőjének szombati küzdelméről elmondható, hogy nem borult fel a papírforma. Az elődöntőben a Veszprém végig vezetve nyert 33–29-re a Dunaferr ellen, annak ellenére, hogy az újvárosiakat két és fél ezer szegedi szurkoló biztatta. A másik páros küzdelmét a várakozásoknak megfelelően a Pick Szeged nyerte. A sérüléstől megtizedelt PLER mindössze 12 percig tudott ellenállni Andjelkovicsék rohamainak. Végül a Pick 30–22-re nyert.

Tegnap egy órával a déli harangszó előtt tartották az újszegedi sportcsarnokban a Dunaferr–PLER harmadik helyet eldöntő összecsapást. A félházas publikum nem unatkozott, hiszen a két együttes nagyon izgalmas és kiegyenlített küzdelmet vívott. Az újvárosiak megtartva első félidei háromgólos (19–16) előnyüket 33–30-ra bizonyultak jobbnak.

Az utóbbi három évben harmadszor ünnepelhetett a Pick Szeged Fotó: Schmidt Andrea

Az utóbbi három évben harmadszor ünnepelhetett a Pick Szeged
Fotó: Schmidt Andrea

– Minden igényt kielégítő a rendezés. Mindenki nagyon figyelmes. Semmi sem zavarja azt, hogy a legjobban felkészülve vívjuk meg a Szegeddel a döntőt – mondta Hajnal Csaba, az MKB Veszprém ügyvezető elnöke. Bár annyian nem voltak az újszegedi sportcsarnokban a döntőn, mint a Barcelona elleni BL-mérkőzésen, de így sem nagyon találhattunk üres széket a lelátón. Sőt a Temesvári körúti oldalon még a lépcső is teljesen megtelt.

A döntő jegyzőkönyve

Budapest Bank férfi kézilabda magyar kupa, döntő. Újszegedi sportcsarnok,
3500 néző. Vezette: Kékes Cs., Kékes P.

Pick Szeged: PULJEZEVICS – GHIONEA 7, KRIVOKAPICS 8 (2), ANDJELKOVICS 4, STAMATE, PETREA 4, ZVIZEJ 3. Csere: DJURKOVICS, OSMAJICS, HERBERT, BAJUSZ, VADKERTI, SUTKA 1. Edző: Vladan Matics.

Veszprém: Perics – Gulyás 3, Cozma 1, Lapcsevics, Lusnyikov, Ilyés 3, Iváncsik G. 1. Csere: EKLEMOVICS 2, Vujin 3, Sesum, Gál 2, PEREZ 5, Putics 2 (2). Edző: Mocsai Lajos.

Kiállítások: 10, ill. 18 perc.
Hétméteresek: 2/2, ill. 2/2.

Az eredmény alakulása: 6. perc: 3–1, 15. p.: 6–6, 19. p.: 8–6, 25. p.: 11–10, 33. p.: 14–14, 41. p.: 19–16, 45. p.: 19–18, 49. p.: 22–18, 56. p.: 22–20.
Sajnos a Dunaújvárosban kézfejsérülést szenvedő Bendó miután szombaton még pályára lépett, tegnap már nem vállalta a játékot. Nem is kellett neki megindokolnia, csak rá kellett nézni a kézfejére, amely annyira dagadt volt, hogy nem is tudott vele fogni.

Még meg sem kezdődött a döntő, s máris nagyszerű szegedi sikerről adott hírt a hangosbemondó: a veszprémi, a dunaújvárosi és a gyöngyösi kézilabda szurkolói válogatottat megelőzve a Szeged Fan Club nyerte a tornát. Ez természetesen csak doppingolta az amúgy is magas hőfokon égő szegedi drukkereket. Mint ahogyan a csapat kabalája, a Pick-bika is a közönséget ösztönözte a drukkolásra. Ilyen hangulatban kezdődött a mérkőzés. Puljezevics Nenad kapus (őt választották a legjobb kapuvédőnek) már az első percben az ellenfél tudomására hozta, hogy nagyon nehéz lesz neki gólt lőni. A mérkőzés elején kiderült, hogy a kézilabdajáték szépségéből igencsak keveset láthat a közönség, annál nagyobb lesz a férfias, kemény küzdelem. Egy ilyen kemény ütközésnek lett az áldozata Iváncsik Gergő, aki a begyűjtött „medvepuszi" miatt nem tudta folytatni a játékot. Nem kellett különösebb szakértelem ahhoz, hogy mindenki megállapítsa, a közönségtől űzött Pick-játékosok ezen a napon emberfelettit akarnak teljesíteni. A hatodik percben 3–1 volt Andjelkovicsék előnye. Negyedóra elteltével fordított a Veszprém, de még abban a percben egyenlített a nagyon jól és eredményesen játszó Krivokapics Milorad. Majd a mérkőzés legjobbja, Andjelkovics vette be Perics kapuját.

A veszprémi Gulyás (balról), valamint Herbert és Puljezevics harca a labdáért Fotó: Schmidt Andrea

A veszprémi Gulyás (balról), valamint Herbert és Puljezevics harca a labdáért
Fotó: Schmidt Andrea

– Emberhátrányban még jobban megy a csapatnak – állapította meg Lukács János, a Szegedi Volán SC valamikori játékosa, megyei rendőrfőkapitány, miután már második alkalommal is öt támadóval született meg az újabb szegedi gól. A nagy feszültség átragadt a játékosokra is, Petreát szövegelésért, Andjelkovicsot pedig Lusnyikov ellökéséért állították ki. Talán ha a mérkőzés elején határozottabbak lettek volna a játékvezetők a tisztátalan játék, a színészkedések elbírásában, akkor sokkal élvezhetőbb lett volna a mérkőzés.

Vélemények:

Szentgyörgyi Pál, Szeged alpolgármestere: – Ezt a győzelmet a szegedi sportszerető közönség mellett annak a néhány tucatnyi demonstrálónak ajánlom, akik péntek délután a szegedi futballért tüntettek, a többi sportág kárára.

Ujhelyi István államtitkár, a Pick Szeged társadalmi elnöke: – Sokszor úgy éreztem, nem tudunk egyről a kettőre jutni, de sikerült a veszprémi ellenállást megtörnünk. Szeged egyszer megérdemelné, hogy kupagyőztes és bajnoki címet szerző csapata legyen. Gratulálok a játékosoknak és a drukkereknek.

Pistrui László elnökségi tag: – Két kupagyőzelem és egy bajnoki cím – ez a lista, amióta a jelenlegi elnökség vezeti a klubot. Egyébként én nem számítottam más eredményre, mint Pick-győzelemre.

Lele Ambrus, a Pick Szeged ügyvezető elnöke: – Óriási küzdelemben dőlt el javunkra a mérkőzés. Ezt az örömöt semmivel nem lehet pótolni. Az utóbbi három évben szerencsére mindig volt mit ünnepelnünk.

Heizler Tamás, a Porsche Szeged vezetője: – Viszem a térre a gitáromat, hogy ugyanúgy, mint tavaly a bajnoki címet, most is zeneszóval ünnepeljük meg ezt a nagyszerű győzelmet.

Kővári Árpád, a Tisza Volán SC ügyvezető elnöke: – Bár nem minden momentumát láttam a mérkőzésnek, de nagyon tetszett a csapat harcossága, célratörő játéka és motiváltsága.
A második félidő ugyanolyan nagy iramban folytatódott, mint amilyenben abbamaradt az elsőben. Perez (a legjobb játékos díjat kapta) találatával kiegyenlített a Veszprém. Ám nem sokáig örülhetett a kupa címvédője, mert mindössze a 39. percig volt döntetlen (16–16) az állás, attól kezdve már az történt a pályán, amit a hazaiak akartak. Három perccel előtte azonban Lusnyikovot ütésért piros lappal kiállították a játékvezetők. Kicsit szorongva vártuk a negyvenedik percet, hiszen a korábbiakban akkor engedett ki a Pick. Most azonban öt perccel később jelentkezett a holtpont, amikor a hazaiak háromgólos előnyüket egyre (19–18) fogyasztották. Ám jött Ghionea, aki továbbra is tartotta nagyszerű formáját, s az ötödik lövése is célba talált. Sutka bombája lázba hozta a közönséget is, majd Zvizej lőtt fontos gólt, s máris néggyel elhúzott a Szeged. A Pick-védelem minden tagja szinte eksztázisban játszott, így hiába próbált meg minden erőt összpontosítani a címvédő. A végén a hazaiak mellé szegődött a szerencse is, hiszen Andjelkovics, majd Petrea lövése is egy veszprémi játékosról pattant a kapuba. Krivokapics pedig nem tudott hibázni. Az i-re a pontot Ghionea találata tette fel. Ezután az ünneplés vette át a főszerepet. Előbb konfettiágyútűz zúdult a játékoskra, majd a nézők szinte egymás kezéből vették ki a játékosokat. A Széchenyi téren a városháza előtt folytatódott 18 órától az önfeledt ünneplés. A díjkiosztást némi dulakodás előzte meg, ugyanis a mérkőzésen szerzett sérelmeket akarták egymáson számon kérni a két klub játékosai, amiből majdnem tömegverekedés bontakozott ki. Egyébként mindenki a másikat okolja az események kialakulásáért.

Vladan Matics: – Jól játszott a csapat. Különösen a védekezésünk volt fantasztikusan eredményes, s ez a mai kézilabda alapja. Örömet szerzett számomra, hogy még emberhátrányban is gólt tudtunk szerezni. Mindenkivel maximálisan elégedett vagyok. A közönség pedig csodálatos volt, hiszen végig éreztük, hogy ők is akarják a sikert.

Mocsai Lajos: – Vereségünkhöz három fontos momentum járult hozzá: az első, hogy Iváncsik Gergő kiesett a játékból, a második Lusnyikov piros lapos kiállítása, s a harmadik, hogy amikor egy gólra felzárkóztunk, Puljezevics nagyszerűen védett, mi pedig többször is hibáztunk.

Címkék#Pick-Szeged
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában