Helyi sport

2008.08.08. 23:27

Leleményesség, látványosság

A nagy kínai bölcselő, Konfucius egyik megállapítása „A lét tengerén belül mindenkit barátunknak kell tekinteni" – szinte átsütötte a 29. nyári olimpiai játékok tegnapi pekingi megnyitóünnepségét. Az eseményt, a közel négyórás műsort becslések szerint a világ kétharmada, négymilliárd ember élőben látta.

Süli József

Gondolom, nem én voltam az egyetlen, aki amikor meghallotta, hogy több mint háromórás lesz a pekingi olimpia megnyitó ünnepsége, akkor kissé elsápadt. Aztán ahogy teltek a percek, úgy ragasztotta az ember a szemét a televízió képernyőjére a lélegzetelállító produkciók láttán. A protokoll, hogy Hu Csin-tao kínai államfő és Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke bevonult, még semmi különöset nem jelentett. Azonban ami ezután következett az már több volt mint látványosság, leleményesség, a technika nem mindennapi módon történő alkalmazásával. A kínaiak mindenképpen valamit tudnak, hiszen az előre beharangozott eső is elmaradt, állítólag különleges rakéták vártak bevetésre, hogy ezt elkövették vagy nem, azt nem lehet tudni.

Már az első műsorszám, a fu nevű ősi kínai dobon – bronzból és agyagból készült – játszó 2008 művész nemcsak a hangszer megszólaltatásával, hanem mozdulataival, a fény játékával is lenyűgözte a nézőt. A helyi számmisztika – pontosabban a szám szerencsét hozó tulajdonsága miatt – a 8. hó 8-án 8 óra 8 perckor kezdődött ceremónia üdvözlő tűzijátékának elhalványulásával a 29. nyári seregszemle jelképes lábnyomai (1800 tűzijáték kilövő pontot alakítottak ki) jelentek meg az égbolton, majd az aréna közepén kirajzolódott az öt karika. A házigazdák zászlajának felvonását és a himnuszt követően a papír és az írás került előtérbe, immár a Briliáns civilizáció című első felvonás részeként.

A zászlót vivő Kammerer Zoltán kajakos vezetésével nyolcvanharmadikként vonult be a magyar olimpiai csapat. Fotó: MTI

A zászlót vivő Kammerer Zoltán kajakos vezetésével nyolcvanharmadikként
vonult be a magyar olimpiai csapat. Fotó: MTI

A 28 perces történelmi áttekintést a Dicsőséges korszaknak elnevezett második szakasz váltotta a 13 hónapon át próbált ünnepségen, amelyet a Föld kétharmada láthatott a képernyők előtt. Az ugyancsak 28 perces folytatás (összesen 15 ezer szereplő volt) főként az ember és a természet harmóniáját taglalta taj-csis vagy éppen zongorás körítéssel, végül űrhajósok emelkedtek a magasba. A hivatalos dalt a kínai Liu Huan és a brit Sarah Brightman adta elő egy hatalmas földgömb tetején, majd helyi idő szerint 21 óra 7 perckor a görögök vezetésével megkezdődött az est fénypontja, a 204 ország küldöttségének csaknem kétórás bevonulása, amelyet a házigazdák népes résztvevői zártak. A magyar sportolók és kísérők a kínai ábécé sajátosságai miatt 83.-ként léptek be, Irak, Irán és Guatamala után, a zászlóvivő, a háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Kammerer Zoltán lobogó lengetésével.

Az olimpiai lángot Li Ning, a Los Angeles-i olimpián három arany-, két ezüst- és egy bronzérmet nyerő egykori tornász gyújtotta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában