Helyi sport

2008.09.22. 22:38

Elsején kihúzzák a dugót

A Maty-éri nemzeti kajak-kenu és evezős olimpiai központ több mint háromszázmillió forintos beruházása újabb fontos állomásához érkezik a héten. Lezárul a közbeszerzési pályázat első fordulója.

Süli József

Horváth András, a Maty-éri olimpiai vízi sportcentrum vezetője tájékoztatta lapunkat a több mint háromszázmillió forintos beruházás munkálatainak üteméről. Ugyanis a nemzeti kajak-kenu és evezős olimpiai központ a hétvégén még egy jelentős versenynek lesz a helyszíne: szombaton és vasárnap rendezik az európai olimpiai reménységek kajak-kenu versenyét. Mint korábbi lapszámunkban is megírtuk, először a közbeszerzési versenypályázat került kiírásra.

– A héten lezárul a közbeszerzési kiírás beadási határideje – tájékoztatta olvasóinkat Horváth András. – Ekkor azonban még csak részeredményt tudunk hirdetni. A szabályok szerint október 6-áig kell megérkeznie a részletes pályázati anyagnak, ami alapján a végső eredményhirdetés várható időpontja október 13-a lesz. Ettől számítva nyolc napon belül elkészül a szerződés, s az azt követő öt napon belül kell a kivitelező rendelkezésére bocsátani a terepet. Október végén aztán elkezdődhet a munka, ezer méteren elvégzik a partvédelmet, kicserélik az albano rendszerű bójatartó kötélzetet, s ezzel együtt új pályákat alakítanak ki, hogy az evezős versenyekre is szabályos legyen a víz. Az evezősszövetséggel egyetértésben úgy alakítják ki a 12,5 méteres versenysávokat, hogy az első pálya mindössze tíz méterre lesz a parttól. Ezért mondják azt, hogy szinte egyedülálló lesz a Maty-ér hangulata, hiszen a versenyzők akár a bőrükön is érezhetik a közönség biztatását. Továbbá a kivitelező elhelyezi a legkorszerűbb indítómólókat, s bővítésre kerülnek a televíziós állások is.

Horváth András (balról) a sportért felelős minisztert, Gyenesei Istvánt is tájékoztatta a munkákról. Fotó: Frank Yvette

Horváth András (balról) a sportért felelős minisztert, Gyenesei Istvánt is
tájékoztatta a munkákról. Fotó: Frank Yvette

A létesítményvezető elárulta, ha nem kezdenék meg közvetlenül a hétvégi versenyek után leengedni a 76 hektáros tározóból a vizet, akkor egészen biztosan nem tudná a nyertes kivitelező október végén elkezdeni a munkálatokat, hiszen a 290 centiméteres víz leeresztése mintegy 23 napot vesz igénybe. Ezért, mint fogalmazott, október elsején kihúzzák a Maty-érből a „dugót". Október 20-a környékén pedig megkezdődik az előkészítő folyamat leglátványosabb része, a lehalászás. A szakemberek véleménye szerint több száz mázsa hal van az egymillió-hétszázezer köbméter vizet tartalmazó tározóban. Amit az újratöltés után természetesen visszahelyeznek a tározóba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában