Helyi sport

2009.02.26. 20:57

Godaish 200-zal robbantott

Godaish Péter (20), a Szeged Lelkesedés SE atlétája ezüstérmet szerzett a fedettpályás országos atlétikai bajnokságon. Fóris László tanítványa a 200 méteren elért sikerével berobbant a hazai élvonalba.

Süli Róbert

„Rajthoz! Vigyázz! Bumm!" – ismerős utasítások, az atlétikai versenyek velejárója ez. Szegedi rövidtávfutó régen ért el olyan sikert, mint amilyet Godaish Péter, a Lelkesedés SE sprintere. Ha visszalapozunk az újságokban, bizony tíz évig kell visszamennünk, hogy találjunk olyan versenyzőt (Alexa Szabolcs és Hajdú Sándor volt az utolsó), aki a dobogóra kapaszkodott fel. Egy évtizede nem sikerült Tisza-parti sprinternek felnőtt országos bajnokságon érmet szereznie. Ez már a múlt, 2009-ben bízunk benne, hogy egy új korszak kezdődött.

– 200 és 400-on indultam a budapesti ob-n – kezdte a beszélgetést edzés előtt Godaish Péter. – A rövidebb távon második lettem, míg a hosszabbon negyedik. Kevésen múlott az aranyérem, hiszen a nyíregyházi riválisom 21,96-ot futott, míg én 22,09-ot. Mivel nem voltunk egy futamban, a nagy kérdés megmarad: mi lett volna, ha együtt futunk, az a 13 század nem nagy különbség.

Godaish Péter kiválóan futott a 200-as OB-döntőn. Fotó: Mickolczi Róbert

Godaish Péter kiválóan futott a 200-as OB-döntőn.
Fotó: Mickolczi Róbert

Godaish Péter érdekes sportolói pályát tudhat eddig maga mögött. Az idén 20. születésnapját ünneplő versenyző dr. Buchholcz Gábornál, a Tisza Volán Focisuli csapatában futballozott. Védőt játszott, a tréner ígéretes jövőt jósolt neki. Peti mégis váltott.

– Szerettem futballozni, mégis úgy éreztem, váltanom kell, és főként az egyéni sportágak felé kacsingattam. Előbb teniszeztem, majd 16 évesen már futottam. Menyhárt Zoltán csapatába kerültem. Egyből a rövid táv felé köteleztem el magam, pedig általános iskolás koromban több megyei mezei futóversenyt is megnyertem. A hosszútávfutás viszont nem az én világom. Számítottam-e a mostani sikerre? Reménykedtem egy éremben, edzőmmel, Fóris Lászlóval rengeteget dolgoztunk, így benne volt a pakliban az éremszerzés. Nagyon boldog vagyok, hogy második lettem 200-on. Ezt a számot jobban kedvelem, azt hiszem, nem mondok újat, hogy a 400 egy gyilkos szám.

Minden sportoló álma, hogy szerepelhessen az olimpián. Godaish mostani sikerével berobbant a felnőttek közé. 2012-ben Londonban 23 éves lesz.

– Persze hogy álmodtam már arról, milyen jó lenne ott lenni. Erre a 4x400-as váltóval esélyünk is lehet. Tavaly a korosztályos világbajnokságon 11.-ek lettünk úgy, hogy egytizeddel maradtunk le a döntőről. Nem szédít el a mostani ezüstérem, tudom, hogy nekem még bizonyítanom kell, éppen ezért szeretnék majd szabadtéren is eredményesen szerepelni, még jobb időket és eredményeket elérni.

A tréner nyomdokain

Fóris László, Godaish Péter edzője aktív versenyzői (Szeol AK) karrierje alatt remek sikereket ért. Országos bajnok volt 200-on és 400-on, utóbbi számban 47.26-os idővel szerzett aranyat, amivel még napjainkban is a legjobbnak számít. Fóris válogatott volt, tanítványával két éve foglalkozik.

– Péter nagy fejlődésen ment keresztül, elég csak azt megemlítenem, hogy kétszázon 23 másodpercet futott, most a legjobb ideje: 21,55. Tehetséges fiú, remek kis csapatban dolgozunk, szeretnénk újból eredményes klubbá válni. Péteren kívül még Lengyel Roland (18) is remekelt az ob-n, 200-on 4., 60-on 8. lett.

Címkék#atlétika