Helyi sport

2009.02.01. 20:05

Kukurikú! - Franciaország a világbajnok

Fantasztikus mérkőzéssel zárult a horvátországi férfi kézilabda-világbajnokság. A döntőben a francia válogatott 24–19-re diadalmaskodott a horvát együttes felett. A harmadik helyen a lengyel csapat végzett.

Süli Róbert

Remek világbajnokság volt. Kiváló meccsekkel, izgalmas csatákkal.
A férfi kézilabda-vb zágrábi döntője is feledhetetlen volt. A házigazda horvátok és az olimpiai bajnok franciák „nem semmi" hatvan percet varázsoltak a kék borításra. A telt ház adva volt, közel 15 ezer horvát üvöltött együtt az arénában, csak néhány száz francia próbált meg szembeszállni a piros-fehérbe öltözött horvát táborral.

A tét nagysága érezhető volt. Egyik csapat sem tudott meglépni a másiktól. Egyszer a horvátok, egyszer a franciák vezettek. Az első harminc percben a védekezés dominált, a kőkemény ütközések nem maradtak el. A félidő egygólos hazai vezetéssel zárult. A második játékrészben az indulatok is kezdtek elszabadulni. Egyre több lett a fejre mért ütés, Karabatic Balicot ütötte ki, ami után a horvát „Isten" nekiment a világ egyik legjobb játékosának – a meccs után szent volt a béke, Balic minden franciát átölelt –, kevésen múlott, hogy nem lett tömegverekedés. Ekkor a 47. percben jártunk, és 18–18 volt az eredmény. Alilovic kapus is feljavult, előtte nem sokat találkozott a labdával, volt honnan feljönnie. Ez sem vetette vissza a gallokat, a tanácstalanná váló horvátok ellen háromgólos előnyre tettek szert. Metlicic és Lackovic lövőhelyzetbe sem került, és Vori beállóban is megjátszhatatlan volt.

A hajrába is háromgólos francia vezetéssel mentek be a csapatok. Egyre nagyobb lett a csend az arénában, ekkor már kevesen bíztak a fordításban: támadásban totális csőddé vált Horvátország. Vori még össze is szedett egy piros lapot, az egyik dán játékvezetőt akarta megdobni a labdával, így eldőlt a meccs. Az utolsó percben már egyik csapat sem akart támadni, a franciák ugráltak, a horvátok pedig szomorúságukban a padlóra feküdtek. Az olimpiai bajnoki cím után Franciaország világbajnok lett (24–19 a végeredmény). Megérdemelten, mert a gallok voltak a legjobbak.

Horvátország - Franciaország VB döntő

Címkék#kézilabda