Helyi sport

2009.07.10. 00:01

Már öt szegedi Kanadában

Kajak-kenu - Hatalmas csatában a Sík Márton, Gyökös Lajos, Bozsik Gábor, Boros Gergely összeállítású egység nyerte a férfi kajak négyesek ezerméteres vb-válogatóját a Maty-éren, így az augusztusban Kanadába utazó magyar együttes szegedi különítménye – mivel Janics Natasa és Vajda Attila már korábban kiharcolta a részvételt – öttagúra bővült.

Méhes Gábor

Megszállták a Maty-ér partját az újságírók és a televíziós stábok, a kiemelt médiafigyelem láttán a sportban kevésbé jártas látogató azt hihetné, a napsütötte délutánon világbajnoki címről döntenek a Maty-ér tükörsima vízén. A tét csak papíron csekélyebb ennél, a ki-ki csatában, az úgynevezett „szétlövésben" vesztes egységek ugyanis nemhogy az aranynak, a férfi kajak négyesek ezerméteres számában a világbajnoki szereplésnek is búcsút inthetnek. A feszültség tapintható, az előzetes nyilatkozatok alapján mindenki roppant magabiztos, Kammerer Zoltán még kedden úgy fogalmazott: „Csudás négyes lesz, amelyik legyőz bennünket".

Elsőként, 22 perccel a rajt előtt a Sík Márton, Gyökös Lajos, Bozsik Gábor – mindhárman a Démász-Szeged VE kajakosai –, Boros Gergely négyes teszi vízre a hajóját. Két perccel később, 16.55-kor „felszerel" a Kammerer Zoltán, Boros Attila, Vereckei Ákos, Kucsera Gábor kvartett is, míg a Storcz Botond szövetségi kapitány által kijelölt csapat, Tóth Dávid, Szalai Tamás, Dobos András és Paumann Dániel 16.58-kor indul el a rajt felé.

Nem kellett célfotó. Fent a Sík, Gyökös, Bozsik, Boros négyes ünnepel, a 7-es pályán Kammererék csalódottak. Fotók: Segesvári Csaba

Nem kellett célfotó. Fent a Sík, Gyökös, Bozsik, Boros négyes ünnepel, a 7-es pályán Kammererék csalódottak. Fotók: Segesvári Csaba
Ekkor még nem tudni, hogy a célba is ebben a sorrendben érkeznek majd...

A parton a szakértők kerékpárral követik a versenyt, a mezőny népessége a Tour de France-t idézi. Tekeri a pedált Storcz Botond és elődje, Angyal Zoltán, bringáról figyeli az eseményeket többek között Csipes Ferenc, Vajda Attila és Vécsi Viktor is. A céltorony tövéből szabad szemmel csupán az ádáz csata érzékelhető, aztán, ahogyan közelednek, tisztul a kép: 750 méternél Sík Mártonék átveszik a vezetést a Kammerer-féle négyestől, a fiatalokon viszont már ekkor látszik, nincs esélyük a győzelemre. A szinte teljesen megtelt lelátó morajlása pillanatokon belül üvöltésbe csap át – hovatartozás szerint szól a buzdítás –, a szegediek még az utolsó száz előtt is képesek indítani, és hat tizedet megőriznek az előnyükből. Diadalittas csatakiáltásuk a parton lévő zsivajt is túlharsogja. Egy szurkoló az öklét rázva boldogan kürtöli világgá: „Ti vagytok a csudás négyes!".

A győztes négyes a parton is jól mutat.

A győztes négyes a parton is jól mutat.


Vitatkozni senki nem mer.

Nyilatkozatok

Sík Márton: – Még nem tudom elhinni, hogy sikerült. Délelőtt kijöttünk edzeni, mintha előfutamot kellene eveznünk, nem akartunk „leülni" a verseny előtt. Életem egyik legjobb versenyén vagyok túl, mert amit elterveztünk, megcsináltuk, és tökéletesen kizártuk a külső tényezőket.
Gyökös Lajos: – A verseny előtt szinte agyonnyomott a lelki teher, a rajt után viszont már csak húztam, mint az ördög. Nem tagadom, van bennem elégtétel azok után, hogy az Eb-csapatból kimaradtam.

Bozsik Gábor: – Ötszáznál azt hittem, baj lesz, mert szeretek ennél pihentebben féltávhoz érkezni. Szerencsére 800-ig tudtunk tartalékolni, és még 120 méterrel a cél előtt is indítottunk, ami döntőnek bizonyult.
Hűvös Viktor, a győztes négyes edzője: – Már az edzéseken látszott, hogy jól megy a négyes. Ezek a fiúk nemcsak egy hajóban ültek, de igazi csapatot is alkottak. Természetesen akad még csiszolnivaló, öt hetünk van, hogy a vb-re felkészüljünk.

Kammerer Zoltán: – Rémálom volt ez a menet, megcsináltuk, amit tudunk, mégsem nyertünk. Úgy gondoltuk, a fiatal négyes lehet veszélyesebb, aztán ők csak harmadikok lettek. Hallottam a kritikákat, hogy túl görcsösek voltunk, persze ha mi nyerünk, most mindenki veregetné a vállamat. Megmagyarázhatatlan, ami történt.

Petrovics Kálmán, a Démász-Szeged igazgatója: – Büszke vagyok a fiúkra. ezt teszi, amikor egy csapat tagjai egymásért küzdenek. Az az örökség, amit Séra Miklós Hűvös Viktorra hagyott, újra megmutatta az értékét.

Storcz Botond, szövetségi kapitány: – Egyáltalán nem vagyok csalódott, hogy az általam kijelölt négyes csak harmadik lett. Sík Marciék remekül felkészültek, és tapasztalatból tudom, „szétlövésben" csak nagyon jó egység nyerhet, ebben a műfajban nincsenek véletlenek. Üdvözlöm a fiúkat a vb-csapatban.

A bajnokság programja

Péntek, 9.30–12.45: 1000 méteres előfutamok, döntők. 15.30–16.55: 200 méteres elő- és középfutamok. 17.20–19.15: 200 méteres döntők.

Szombat, 9.00–12.25: 500 méteres előfutamok, döntők. 16.00–17.00: 5000 méteres döntők.

Vasárnap, 8.00–12.00: U23, 1000 méteres elő- és középfutamok, döntők. 14.30–18.20: U23, 500 méteres elő- és középfutamok, döntők.

Címkék#Kajak-kenu
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában