Helyi sport

2009.07.05. 11:23

Matics, a korszakos egyéniség

A következő szezonban is Vladan Matics lesz a Pick Szeged vezetőedzője. Maticsnak a kézilabda mellett a magánéletében is meghatározó volt ez a szűk évtized, igazi otthonra lelt Szegeden.

Gyúrós István

2001. június hetedike meghatározó dátum volt a Pick Szeged kézilabdacsapatának életében: ezen a napon írta alá szerződését az akkor 31 éves szerb balszélső, egy bizonyos Vladan Matics. A szurkolók által Matkénak becézett sportoló azóta a Pick alkalmazottja, és a héten eldőlt, hogy a 2009/2010-es idényben is ő irányíthatja a szakmai munkát.

A csupaszív kézilabdás 2001 óta játékosként öt és fél, edzőként két és fél évet élt meg a csapatnál. A profi mentalitása miatt hamar kedvenccé váló Matics – aki Puljezevics mellett a Veszprém ultrák legnagyobb célpontjává is vált – az elmúlt nyolc évben elért szinte mindent, amit sportolóként és edzőként hazánkban el lehet.

Pedig nem ment simán: kezdetben a kupában és a bajnokságban is „csak" ezüstérmek jutottak a szélsőnek és csapatának, de ő nem csüggedt, és amellett, hogy tovább űzte a sikereket, az edzői szakma csínját-bínját is elkezdte tanulgatni. Szerencsés volt, hiszen olyan szakemberektől leshette el a trükköket, mint Dragan Djukics vagy Kovács Péter, és utóbbi mellett már a segédedzői teendőket is ellátta. Így fordulhatott elő, hogy 2006-ban a várva várt arany, a kupagyőzelem megszerzése Matics számára már nemcsak mint játékosnak, mint edzőnek is sikert jelentett. Matke ekkor már 36 éves volt, de mivel még érzett magában erőt, játékosként újabb szezont kezdett el a
pályán.

Bár a szezon végén, 2007 nyarán szeretett volna visszavonulni, Zoran Kurtessel nem úgy ment a játék, ahogy kellett volna, így tőle megváltak a vezetők, a padra pedig Matkét ültették, immár vezetőedzőként.

Aki végig bízott benne, Pistrui László

Aki végig bízott benne, Pistrui László
– Nem félek a feladattól, s remélem, hogy a munkában minden játékos partner lesz, hiszen ez csapatjáték – mondta első vezetőedzőként tartott tréningje előtt Matics, akinek kinevezéséről később bebizonyosodott, a lehető legjobb döntést volt.

A szerb tréner összekapta a fejekben szétesett csapatot: egy gigászi, Dunaferr elleni elődöntő után a döntő első mecscsét Veszprémben tudta megnyerni a Pick, hogy aztán – kihasználva a megszerzett pályaelőnyt – behúzza a klub történetének második bajnoki aranyát, a padon egy néhány hónapja dolgozó vezetőedzővel.

A bajnoki sikert a következő szezonban a szenzációs, hazai pályán kiharcolt kupaarany követte – a szerb szélső közben az NB I/B-s Dorozsmában a pályára is visszatért –, majd következett a tavalyi szűk esztendő, amikor ismét „csak" ezüstérmek jutottak a Szegednek.

A balszerencsés szezon ellenére a Pick Szeged vezetősége, bár másokkal is tárgyalt, újabb egy évre bizalmat szavazott Maticsnak, így a július 15-ei első edzésen ismét a szerb szakember irányíthatja majd az együttest.

– Olyan leszek, mint Mourinho – nyilatkozta a szerződéshosszabbítás után a szerb szakember lapunknak, amellyel arra célzott, kizárólag a munkájára és a csapatra koncentrál a jövőben, nem foglalkoztatja majd az, hogy emiatt mit gondolnak róla. Persze ez csak a pályára vonatkozik, hiszen a szegedi évek alatt Vladan Matics a magánéletében is megtalálta számításait: 2004-ben megnősült, majd Heni nevű feleségétől két kisfia, Dusán és Luka is megszületett.

Igazi otthonra lelt Szegeden, ahol még legalább egy évig a Pick Szeged trénereként ébredhet minden reggel.

Címkék#Pick-Szeged
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában