Helyi sport

2010.05.25. 22:50

Csongrád: NB III vagy megyeegy?

A tavalyi harmadik hely után idén aranyérmes lett a Csongrádi Tiszapart SE a labdarúgó megyei I. osztályban. Keller Mihály alakulata kilenc ponttal vezet a második Kistelek előtt, és bár ez a hátralevő három fordulóban még behozható, a több győzelem már nem. <br>

Szélpál László

A Csongrád jó szokásához híven tette a dolgát az elmúlt szombaton: hazai pályán 3–1-re legyőzte az Ásotthalom együttesét. A lefújást követően azonban Bíróék akkor még csak az újabb három pontnak örülhettek, hiszen a nagy vetélytárs, a Kistelek csak másnap játszott.

– A megyehármas csapatunk meccsére mentünk ki, nem voltunk Kisteleken, de a telefonösszeköttetés nagyon is működött – magyarázta a Csongrádi Tiszapart SE elnöke, Kiss István. – A félidőben már kezdtünk reménykedni, hiszen „kémeink" jelentették, hogy vezet a Sándorfalva. Amikor vége lett az ottani meccsnek, és bizonyossá vált, hogy idén mi lettünk a bajnokok, hihetetlenül jó érzés kerített hatalmába. Ez még akkor is igaz, ha szinte borítékolható volt, hogy ebben a bajnokságban a mi nyakunkba kerülnek az aranyak.

Azonnal ment a „körtelefon", félórán belül együtt voltak a fiúk, az egyesület klubhelyiségében rögtönöztek egy bajnokavató bulit.

– Ad hoc jelleggel, zárt körben ünnepeltünk, jobban mondva csak bemelegítettünk – árulta el az elnök. – Szombaton Kiszomboron játszunk, oda különbuszt is indítunk, a mérkőzés után pedig már Csongrádon együtt ünnepelünk drukkereinkkel.

A Csongrád teljesítményében már az elmúlt évadban is benne volt az első hely megszerzése: ha csak a tavaszi produkciót nézzük, a Keller-fiúknál senki sem szerzett több pontot.

– Az őszt viszont nagyon elrontottuk, annyival meglépett tőlünk a későbbi bajnok Sándorfalva és az ezüstérmes Kistelek, már csak közelíteni tudtunk hozzájuk, befogni nem tudtuk őket. Idén viszont minden klappolt, az első helyről várhattuk a tavaszi folytatást. Ugyan sérüléshullám is végigsöpört rajtunk, és olyan meccsünk is akadt, amelyen egyáltalán nem futballoztunk jól, de épp ezért vagyunk jó csapat, mert amikor rosszul ment, akkor is tudtunk nyerni.

A Csongrád (sárga mezben) idén kiemelkedett a mezőnyből.  Fotó: Schmidt Andrea

A Csongrád (sárga mezben) idén kiemelkedett a mezőnyből.
Fotó: Schmidt Andrea

Az elnök hosszasan dicsérte a csapatot és annak edzőjét, Keller Mihályt.

– A Csongrád azért lett bajnok, mert igazi CSAPAT. Így, csupa nagybetűvel! Jó szellemű társaság, nálunk nincsenek klikkek, a széthúzás fogalma ismeretlen. Nem véletlen hogy a gárda közel hetven százaléka főiskolai hallgató. Mindezek ellenére elévülhetetlen szerepe van az aranyérem megszerzésében edzőnknek, Keller Mihálynak, aki a szakmai tudás mellett pedagógusként is nagyot alkotott. Remekül megtalálta a srácokkal a közös hangot.

Az arany tehát már biztos, az viszont még nem, hogy a következő évadban melyik osztályban futballozik a Csongrád.

– Természetesen az lenne az igazi, ha az NB III-ban folytatnánk – jelentette ki Kiss.

– A kérdés azonban egyáltalán nem ilyen egyszerű. Először is leülünk beszélgetni a játékosokkal, hogy a harmadosztállyal járó több edzést tudják-e vállalni? Ha igent mondanak, akkor meg a főszponzorral, a helyi önkormányzattal következik a diskurzus. Az mindenesetre reménykeltő, hogy a polgármester a lehetőségeihez mérten mindig pozitívan állt a futballhoz, mindig segített. A megyeegyben 8 millió forintból gazdálkodunk, az NB III-ban viszont kellene 13–14 millió. Amennyiben az önkormányzat bevállalna tizet, a fennmaradó részt vállalkozóktól, tagdíjakból, jegybevételből összeszednénk. Összefoglalva: ha a feltételek adottak lesznek, akkor nekivágunk az NB III-nak, ha viszont nem, akkor a józan észnek kell felülemelkednie...

Kulcskérdés a védekezés

A Csongrádi Tiszapart SE bajnoki aranyérmében elévülhetetlen a szerepe a remek védekezésnek. Az eddigi 12 tavaszi mérkőzésen mindössze 4 (!) gólt kapott az együttes. Abból hármat a Mindszenttől (kétszer tizenegyesből, egyszer pedig szabadrúgásból találtak be Rostás Károly tanítványai). A legutóbbi fordulóban az Ásotthalomban játszó Ottlik nevéhez fűződik a negyedik találat.

– A házat is alulról kell kezdeni építeni – nyilatkozta Keller Mihály, a Csongrád trénere. – Tavasszal tíz meccsen bevehetetlen volt a kapunk, azt gondolom, ez a tény mindent elárul. Valaha jómagam is védő voltam, talán konyítok valamit a védekezéshez... Természetesen ez is közrejátszott a sikerünkben, de én inkább azt emelném ki, hogy a mezőnyből mi nyújtottuk a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt, nálunk funkcionált a legjobban a csapategység. Végtelenül boldog vagyok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában