Helyi sport

2010.05.13. 19:51

Válogatottakat nevel a Szegedi VPS

Csongrád megye hemzseg a tehetséges sportolóktól. Sorozatunkban a teljesség igényével utánpótlásbázisokat keresünk fel. A napokban a Szegedi Vízipóló Sulinál jártunk, ahol kilenc korcsoportban 160-an pólóznak.

Szélpál László

A Szegedi Vízipóló Suli (SZVPS) fiatal klubnak számít, hiszen csak tizenegy éve, 1999. március 1-jén alakult meg. Működési okok miatt ezen a napon vált ki a Szegedi Vízilabda Egyletből, és vált önálló egyesületté. A kiválás azonban nem jelentett szakítást, ugyanis együttműködési szerződés keretében a mindenkori szegedi felnőtt férfi pólócsapat utánpótlását jelenti az SZVPS, arról nem beszélve, hogy a két klubnak Körtvélyessy Péter személyében egyazon az elnöke.

– Kilenc korcsoporttal foglalkozunk – jelentette ki Éles Vilmos, az egyesület ügyvezetője, edzője. – Két előkészítős csapatunkban a 10 évesek és az annál fiatalabbak (edzők: Kárász Sándor és Schrancz Marietta) szerepelnek. A 12, a 13 és a 14 esztendősek, Lengyel Gábor és Keleti László tanítványai a vidékbajnokságban szerb, szlovák és román csapatokkal kiegészített mezőnyben pallérozódnak. Az országos első osztályban is három korcsoporttal képviseltetjük magunkat: a gyermekgárdának (14–15 évesek) Lengyel Gábor az edzője, a serdülőknek (16–17) Kárász Sándor, míg az ifjúságiakkal (18–19) én foglalkozom, akárcsak a legidősebbekkel, a felnőtt OB I/B-ben játszó, ott a felsőházba jutott együttessel. Ebben a legtehetségesebb ifjúsági és serdülőkorúak kapnak lehetőséget, kiegészülve néhány idősebb egykori élvonalbeli játékossal.

Szegeden népszerű a póló. Egyszer talán valamelyik SZVPS-es gyerek Molnár Tamás vagy Török Béla örökébe lép.  Fotó: Schmidt Andrea

Szegeden népszerű a póló. Egyszer talán valamelyik SZVPS-es gyerek Molnár Tamás
vagy Török Béla örökébe lép. Fotó: Schmidt Andrea

A vezetőség büszke arra, hogy majdnem az összes korosztályból ketten-hárman tagjai a válogatottkeretnek (például Palotás Gergely, Nagy Levente, Keresztúri Márton, Cseszkó Bence, Kovács Milán). A legjobban azonban annak örülnének, ha minél többen kerülnének be a Szeged Beton együttesébe.

– Jó lenne, ha minden évben Török Béla szintű játékos kerülne ki tőlünk, de Bécihez hasonló tudású és tehetségű pólós országos szinten is kevés mozog. Meg aztán azt is el kell mondani, nagyon nagy problémánk, hogy az utóbbi időszakban nemhogy nőne, éppen ellenkezőleg, csökken a vízfelület. Emiatt aztán sajnos keveset tudnak játszani a srácok, nem jut elég idő a technikai, taktikai elemek gyakorlására, olyan eset is előfordul, hogy azonos időben öt korosztály edz együtt... Minden vágyunk, hogy a versenyuszoda mellett legyen még egy 33 méteres medencénk, valamint megépüljön végre-valahára a már régóta beígért fedett uszoda. A baj csak az, hogy jelen pillanatban ez csupán álomnak tűnik: az országos szinthez képest átlag alatti a lehetőségünk. Ennyire nem ideális körülmények között rettenetesen nehéz nagyot alkotni. Nem tudunk mást csinálni, megpróbálunk alkalmazkodni, de így szinte lehetetlenség előre lépni.

17 millió forintos költségvetés

A Szegedi Vízipóló Sulinak a zavartalan működéséhez éves szinten 17 millió forintra van szüksége. Az összeg tagdíjakból (havi szinten ez gyerekenként hétezer forint), részvételi díjból, a város, a szponzorok, a Szeged Beton VE, valamint a Nemzeti Utánpótlás Intézet (NUPI) támogatásából tevődik össze. Ezek mellett az is nagy segítség, hogy az egyesületnek nem kell fizetnie az uszodahasználatért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában