Helyi sport

2010.10.29. 22:30

SZTE-Szedeák: a hatékony felépítés a cél

Háromszáz ötven gyermek játszik rendszeresen a Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák utánpótláscsapataiban, akik közül többen az utánpótlás-válogatottakhoz is meghívót kaptak. Kardos Péter, az egyesület elnöke szerint a széles utánpótlásbázis egyértelmű feltétele a minőségi kiválasztásnak.

Munkatársunktól

„Az iskolai diákolimpiai részvételi adatok bizonyítják, hogy Szeged a gyenge magyar mezőny leghátulján kullog. A Szedeák vezetősége ezért úgy döntött, átveszi az U11-es és U12-es korosztályban a magyar bajnokság területi fordulóinak szervezését, lehetővé teszi a versenyeken történő ingyenes részvételt. Ezen túlmenően minden szegedi oktatási intézményben tanuló diák ingyen látogathatja az NB I A csoportos férfi kosárlabdacsapat hazai mérkőzéseit."

A fenti idézet a Szedeák közleményéből származik, amit a bajnoki rajt előtt adott ki az egyesület. Ebből is látszik, a klubnál kiemelt figyelmet fordítanak a gyermekek versenyeztetésére, és mindent megtesznek a minőségi utánpótlásképzés kialakításáért.

– A sportot tömegesíteni kell, ez fontos az egészséges életmód, a minőségi kiválasztás és a hatékony egyesületi felépítés kialakítása miatt is – mondta Kardos Péter, a Szedeák elnöke.

– Ez utóbbi a leglényegesebb, mivel minél több gyermek sportol, annál biztosabb alapokon nyugszik egy egyesület: ők és családjuk alkotják ugyanis a szurkolótábort, belőlük lesznek később a támogatók. Amikor 2006-ban az egyetemmel karöltve ismét elkezdtünk építkezni, fokozatosan kötöttünk együttműködést a szegedi iskolákkal, szponzoráltuk őket. Bár ezek kiadásokkal jártak, véleményem szerint ennyit saját jövőnk érdekében is muszáj áldozni az utánpótlásra – ez hitünk, missziónk – mondta az elnök.

Középpontban a labda. Sok tehetség pattogtat a Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák utánpótlásában. Fotó: Karnok Csaba

Középpontban a labda. Sok tehetség pattogtat a Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák utánpótlásában.
Fotó: Karnok Csaba

A Szedeák nyolc utánpótláscsapatot működtet: az U20-as gárda mellett (amely a felnőttekkel egyszerre játssza meccseit) a juniorok, a kadettek, két serdülőcsapat, valamint a 11–12 évesek alkotta három együttes is bajnoki rendszerben játszik. Az iskolai együttesekkel kiegészülve 350 fiatal pattogtat az egyesületben. A felkészítésért kiváló szakemberek felelősek: a legfelső két korosztállyal Nyilas István meccsel, de mellette Bonifert Domonkos és Fodor Péter is tart nekik edzést heti rendszerességgel. A kadetteket Molnár Csaba, a serdülőket Simándi Árpád és Polányi Géza, a legfiatalabbakat pedig Vezsenyiné Csaba Gabriella, Vezsenyi Zsolt, Jáhni István és Széll Ágnes edzi, míg Wirth István egyéni képzésekkel segíti a munkát.

– Sok tehetséges játékosunk van, jelenleg is többen az utánpótlás-válogatottak jövő heti összetartására készülnek. A 18 évesek közé Molnár Bence és Kardos Ádám kapott meghívót, az U16-os csapatban Masa Tamás és Buzás Ádám, a 96-os korosztályban Mike János, a 97-eseknél pedig Kereszty Domos és Maronka Áron képviseli a szegedi színeket – tájékoztatott Molnár Csaba szakmai alelnök.

Az U20-asok közül leginkább Szabad István és Mészáros János neve lehet ismerős, ők rendszeresen ott ülnek a kispadon a Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák A csoportos bajnokijain, sőt a Pécs elleni győztes meccs hajrájában már be is mutatkoztak a legjobbak között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában