Helyi sport

2011.03.17. 19:20

SZVSE: a rendszer csúcsa a felnőttcsapat

Megyei utánpótlás-egyesületeket bemutató sorozatunkban a Tisza Volán Focisuli után a második legtöbb fiatal labdarúgót soraiban tudó SZVSE-vel foglalkozunk.

Szélpál László

A Szegedi Vasutas Sportegyesület utánpótlás labdarúgó-szakosztályának felépítéséhez szervesen kapcsolódik a 11 évvel ezelőtt alapított Rendőr TE. Az egykori labdarúgó, [namelink name="Sahin-Tóth Dezső"] fejéből pattant ki a gondolat, amit szintén az ő részéről tett is követett.

– A Hétvezér utcai óvodából hat gyerekkel kezdődött minden – emlékezett az SZVSE szakosztályvezetője, szakmai vezetője. – Évről évre több kissrác jelentkezett hozzánk, míg hat éve az SZVSE akkori vezetői feltették a kérdést, mivel nekik nincs meg a kellő létszámuk, tudnánk-e együtt dolgozni? A felkérésre igent mondtam, azóta a két egyesület égisze alatt neveljük a futballistapalántákat. A Rendőr TE-ből 11 éves korban mennek át a gyerekek az SZVSE-be.

Az évekkel ezelőtt kitalált ötlet nagyszerűen bevált, a legkisebbek mellett az ifit, a serdülőt, az előkészítőt is figyelembe véve immár 250-en tagjai a Vasutas utánpótlás labdarúgó-szakosztályának.

A jól felépített rendszert az is mutatja, hogy a felnőtt megyei I. osztály egyetlen veretlen együttese, az SZVSE csapatában zömében olyanok futballoznak, akik az egyesület utánpótlásából kerültek ki.

Az SZVSE-ben a saját nevelésű fiatalokkal képzelik el a jövőt.   Fotó: Frank Yvette

Az SZVSE-ben a saját nevelésű fiatalokkal képzelik el a jövőt.
Fotó: Frank Yvette

– Büszkén mondhatom, hogy a különböző korosztályú csapatainkkal rengeteg tornán veszünk részt – tért rá a szakmai vezető az eredmények említésére. – Külföldre is járunk, kétszer voltunk Nizzában, a srácoknak hatalmas élmény volt a Marseille vagy a Bundesligában szereplő csapatok utánpótlása ellen futballozni. De rendszeresen szerepelünk Romániában és Szerbiában is. De hogy konkrét sikerről is beszámoljak, a 2000-es korosztályunk tavaly nyáron többek között a Fradi és a Videoton előtt végzett az egri viadal élén. De arra is büszkék vagyunk, hogy a Tisza Volán Focisuli kiemelkedő tudású játékosai közül többen nálunk kezdték a labdarúgást.

Ahogy más klubokat, a 12 edzőt foglalkoztató SZVSE-t sem veti fel a pénz. Sahin-Tóth elmondta, a felnőttcsapatot is ideszámítva az éves költségvetésük nem haladja meg a 4 millió forintot.

– Kapunk pénzt az anyaegyesülettől, a tagdíjakból is folyik be a kasszába, aztán az MLSZ programjaiból is csurran-cseppen valami, na és az önkormányzati pályázaton is szoktunk nyeregetni. Van egy dédelgetett tervünk: a város segítségével szeretnénk felújíttatni az SZVSE-stadion gyepszőnyegét, ami ötmillió forintba kerülne. Ezért cserébe felajánlanánk, hogy az iskolások ezen tarthassák a testnevelési óráikat, valamint, ha lesz végre megint másodosztályú felnőttcsapata a megyeszékhelynek, akkor nálunk játssza a mérkőzéseit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában