Helyi sport

2011.08.14. 22:14

Lékó Péter a vezér a jövő válogatottjában

A jövő magyar férfi sakkválogatottjának vezére lehet a szegedi Lékó Péter, aki már Zalában edzőtáborozik, hiszen augusztus végén az oroszországi világkupára utazik.

Mádi József

– Valóban a világ ötödik legjobb válogatottja a magyar férfi sakkcsapat?
– Nehéz ezt megítélni. Van három együttes, az ukrán, az örmény és az orosz, amely az aranyéremért küzd, míg akad további öt-hat, közte a magyar is, amely közül bármelyik lehet harmadik, de nyolcadik is. Az bebizonyosodott, hogy nem a véletlen műve volt a sakkolimpia holtversenyes harmadik-negyedik helye. A fentiek alapján ott a helyünk az élbolyban, most pedig az ad hangsúlyt az ötödik pozíciónak, hogy végig harcban voltunk a bronzéremért.

– Első táblásként remekül teljesített. Élvezte a vezér a szerepét?
– Nem foglalkoztam különösebben vele, természetesnek vettem, és a csapaton belül sem merült fel, hogy ne én legyek az első táblás. Bár Almási Zoli a világranglistán néhány ponttal és hellyel megelőzött, de a társak elismerik, amit az elmúlt tíz, tizenöt évben elértem. Jó a közeg, a magyar sakksport pedig nem engedheti meg magának, hogy az élversenyzők közül bárki is lemondja a részvételt. Más riválisok cserélgethetik a sportolóikat, mi nem.

– Lehet ezt a válogatottat a jövő magyar válogatottjának nevezni?
– Igen, még úgy is, hogy [namelink name="Berkes Ferenc "]nem tudott részt venni a viadalon. Az elkövetkező időben a Lékó, Almási, [namelink name="Polgár Judit"], [namelink name="Balogh Csaba"], Berkes összeállítású kerettel számolhat a szövetség, az első számú tartalék pedig a makói [namelink name="Erdős Viktor"]. Ha valaki nincs, ő ugorhat be, ahogy most is. Igaz, mindössze egyetlen partit kapott, de neki még szoknia kell a hangulatot, a körülményeket. Hasznos volt számára a kínai túra, ebben biztos vagyok, óriási lökést adhat neki ez az esemény. És akkor még nem beszéltem Rapport Richárdról, aki még tényleg fiatal, de nagy tehetség. Örömmel tapasztalom, hogy a hazai szövetség elkezdte a fiatalok menedzselését, ez csak jót hozhat.

Feltöltődött. Lékó Péter a közeljövőben nem tervez újabb sakkmentes időszakot. Fotó: Schmidt Andrea

Feltöltődött. Lékó Péter a közeljövőben nem tervez újabb sakkmentes időszakot.
Fotó: Schmidt Andrea

– Ha tehetné, megint kihagyna kilenc hónapot a következő fontos verseny előtt, mint ahogy tette azt a kínai vb-t megelőzően?
– Örülnék, ha ilyen hosszú szünetre nem lenne mostanában szükség, mert az azt jelenti, hogy jól megy a sakk. Valóban bejött, hogy pihentem, nem versenyről versenyre jártam, így aztán most megint évekig bírhatom a terhelést. Nem tudtam, hogyan térek vissza a hosszú kihagyás után, de ez a szereplés, a vb-ötödik hely jót tett a lelkivilágomnak.

– Akkor ezek szerint megint világeseményre készül?
– Így van. Zalakaroson edzőtáborozom a szekundánsommal, Balogh Csabával. Augusztus 24-én a szibériai Hanti-Manszijszkba utazom, ahol 26-ától szeptember 21-éig tart a világkupa. A lebonyolítás merőben más, mint az eddigiek, hiszen kieséses rendszerben küzdünk a győztesig. Nem tudom, hogyan alakul a sorsom, az első ellenfelem az amerikai Samuel Shankland lesz. Elvárás nélkül utazom Oroszországba, sikerül, ami sikerül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában