Helyi sport

2011.10.06. 19:21

A vásárhelyi Neményi Béla 65 évesen is atletizál

A 65 esztendős vásárhelyi Neményi Béla aktívan sportol, legutóbb az Olaszországban rendezett Európa-játékokon indult gerelyhajításban. A nyugdíjas testnevelő, kollégiumigazgató edzősködik is, a K'Art-Hódiák SE dobóatlétáit pallérozza.

Imre Péter

[namelink name="Neményi Béla"] (65) régi „bútordarab" az atlétapályák környékén: 29 éves koráig sportolt aktívan, majd 2005-ben szeniorként tért vissza, kezdett újra intenzívebben atletizálni. A tavaly január 1-jéig az SZTE mezőgazdasági karán testnevelőként és kollégiumigazgatóként dolgozó Neményi legutóbb az olaszországi Lignanóban rendezett Európa-játékokon mérette meg magát, és gerelyhajításban a 4. helyen végzett.

A 65 éves Neményi Béla  edzőként is bizonyít.  A szerző felvétele

A 65 éves Neményi Béla edzőként is bizonyít.
A szerző felvétele

Idén, az olaszországin kívül négy versenyen (szeniorbajnokság, ötpróbabajnokság, bécsi nyílt viadal és speciális dobó-világbajnokság) állt rajthoz, és mindegyiken aranyérmet szerzett. Visszatérése óta 8 bajnoki címet nyert, Európa-bajnokságon 4., vébén 8. lett. A versenyzés mellett 4 éve újra edzősködik, a K'Art-Hódiák SE dobóatlétáit pallérozza, pillanatnyilag négy állandó tanítvánnyal dolgozik, a legtehetségesebb [namelink name="Nánai Lilla"] és [namelink name="Albert Violetta"].

A tehetséges unoka

Neményi Béla unokája, a 17 éves Dezső Viktor tehetséges sprinternek és távolugrónak indult, de a sérülések megakasztották karrierjét. A közelmúltban is makacs sérülésekből felgyógyulva tért vissza, és lassan kezdi megközelíteni korábbi formáját.

– Sajnos a gyerekeket sok minden elvonja a sporttól, az egészséges életmódtól, szinte lasszóval kell fogni őket. Jó lenne minél több fiatallal foglalkozni – mondta.

Felmerül a kérdés, a hatodik ikszen túl hogyan készül valaki egy-egy világversenyre? Neményi elárulta, ugyanazzal a módszerrel, mint a fiatalok, csak a mennyiséget igazítja a korhoz: az erősítést, kondizást a speciális, technikai jellegű rész követi.

– A versenyzést és az edzősködést addig csinálom, amíg az egészségem engedi, hiszen abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a foglalkozásom egyben a hobbim is. Annak is örülök, hogy ahogy a főiskolán is gyakran tapasztaltam, a fiatalokra nagy hatással volt, hogy egy ilyen öreg fazon még aktívan sportol, velük együtt csinálja a gyakorlatokat, kondizik, bírja a tempót. Eleinte furcsállták, de aztán megszokták és elfogadtak, mindig is az elmélet és gyakorlat egységének a híve voltam.

Címkék#atlétika
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában