Helyi sport

2012.05.25. 16:08

Átadták a Szeged sportolója és Szeged sportjáért kitüntetéseket

Idén is átadták a Szeged sportolója és Szeged sportjáért kitüntetéseket a szegedi városházán. A sportolóknál Lajtos Szandrát, Banda Árpádot és Molnár Tamást, az edzők, sportvezetők között Tóth Józsefet, Ottlik Sándort és Savanya Ferencet díjazták.

Delmagyar.hu

A Szeged napja rendezvénysorozathoz kapcsolódva évről évre kiosztják a Szeged sportolója és Szeged sportjáért kitüntetéseket a városházán. A 2003-ban alapított elismerést olyan sportolók kaphatják meg, akik az előző évben kiemelkedőt nyújtottak, vagy azon edzők, menedzserek, sportvezetők, akiknek versenyzői kiváló eredményt értek el, és ezzel hozzájárultak Szeged hírnevéhez.

A mai eseményen is három remek sportolót díjaztak Solymos László alpolgármester köszöntője után: Lajtos Szandra gyorskorcsolyázót, Banda Árpád íjászt és Molnár Tamás vízilabdázót.

Lajtos Szandra, a Szegedi Korcsolyázó Egyesület 25 éves versenyzője a 2011-es téli Universiadén bronzérmes váltó tagja volt, valamint az Eb-n 500 méter egyéniben 5., váltóban 2. helyen végzett, idén pedig az Eb-3. váltócsapat tagja volt.

Szeged város 2012-es díjazottjai: Ottlik Sándor, Savanya Ferenc, Lajtos Szandra, a Molnár Tamás díját átvevő Molnárné Tombácz Erzsébet, Banda Árpád és Tóth József. Fotó: Karnok Csaba

Szeged város 2012-es díjazottjai: Ottlik Sándor, Savanya Ferenc, Lajtos Szandra, a Molnár Tamás díját átvevő Molnárné Tombácz Erzsébet, Banda Árpád és Tóth József. Fotó: Karnok Csaba
Banda Árpád, az UTC-ÍSE korosztályos Európa-bajnok íjászát tavaly a Magyar Íjász Szövetség az év férfi íjász sportolójának választotta, lapunknál pedig az év utánpótlás fiú sportolója címet kapta meg.

A harmadik kitüntetettet kellett a legkevésbé bemutatni, mégis ez tartott a legtovább: Molnár Tamást, az A-Híd Szeged Beton VE vízilabdását háromszoros olimpiai bajnokként tüntették ki. A Papesz becenevű játékos idei díjazása mellett főként az szólt, hogy elévülhetetlen érdemeket szerzett a Beton első, sporttörténelmi magyarkupa-győzelmében. Mivel Molnár Tamás külföldön tartózkodik, elismerését édesanyja, Molnárné Tombácz Erzsébet vette át.

A Szeged Sportjáért címben is hárman részesültek: Tóth József sportvezető, Ottlik Sándor labdarúgóedző és Savanya Ferenc birkózóedző.
Tóth József méltatásában elhangzott, hogy Kiskundorozsma egyik legismertebb polgáraként, korábbi képviselőként elévülhetetlen érdemeket szerzett a dorozsmai sport fellendítésében, az utánpótlás-nevelést mindig szívügyének tekintette. Jelenleg tagja Szeged sporttanácsának, az SZKKSE női kézilabdacsapata felügyelőbizottságának és az ESK Kiskundorozsma elnökségének.

Savanya Ferenc birkózóedző 1959 óta tartozik sportágához. Edzői pályafutása alatt közel száz olyan tanítvánnyal büszkélkedhet, aki országos bajnokságokon, diákolimpiákon dobogós helyezéseket ért el. A válogatottban a 80-as évek végén három világbajnok versenyzőhöz volt köze, köztük a szegedi Tóth János aranyérmet is szerzett. 1997 óta az SZVSE birkózó szakosztályának vezetőedzője.

Ottlik Sándor labdarúgóedző 1972 és 1974 között a Szegedi Dózsában futballozott, pályafutása nagy részét azonban a Dorozsmában töltötte. 22 éve edzősködik, több bajnoki osztályban, felnőtt és utánpótláskorú csapatok mellett is dolgozott B licences edzőként. Elismerését a méltatás szerint a dorozsmai labdarúgásban kifejtett munkájáért kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában