Helyi sport

2013.03.17. 21:02

Kosara Géza: teljes gőzzel az Európa-bajnokságra

Szeged - Kosara Géza (17), a Muréna Szegedi Úszó- és Búvárklub utánpótlás-válogatott sportolója remekül kezdte a 2013-as idényt. Az egri világkupán egy első és egy második helyet ért el. A tehetséges búvárúszó gőzerővel készül a nyári lengyelországi junior Európa-bajnokságra.

Süli Róbert

A Csongrád megyei sportbarátok megszokhatták, hogy a Muréna Szegedi Úszó- és Búvárklub versenyzői remek eredményeket érnek el. 2013 is kiválóan indult, [namelink name="Kanyó Dénes"] csapata előbb az egri világkupán, majd Kecskeméten egy versenyen ért el jó eredményeket. A 17 éves, juniorválogatott [namelink name="Kosara Géza"] számára is jól indult az idény, Egerben egy arany- és egy bronzérem volt a termése.

– Elégedett vagyok eddig a teljesítményemmel, igaz, 2013- ban még nem sikerült megúsznom a legjobb időimet, de ami késik, az szerintem hamarosan meglehet. Egy éve három aranyat szereztem Egerben, most egy első és egy harmadik hely jutott, de nem vagyok csalódott, ez arra ösztönöz, hogy még többet eddzek, még jobb formába lendüljek. Erre garancia a trénerem, Kanyó Dénes, aki mindig képes új dolgokkal meglepni bennünket – kezdte a beszélgetést Kosara Géza.

Kosara Géza mosolygósan készül a kontinensviadalra. Fotó: Karnok Csaba

Kosara Géza mosolygósan készül a kontinensviadalra. Fotó: Karnok Csaba
A szegedi búvárúszócsapat hazánk legeredményesebb klubja. Minden korosztályban válogatott sportolókkal rendelkezik. A felnőttek közül [namelink name="Debreczeni Hajnalka"] és Kanyó Dénes készülhet a nyári kolumbiai világjátékokra. Aki látta már edzeni a szegedi csapatot, az bizony sokszor nem irigyli őket.

– Most változtattunk a felkészülésen. Lépcsőzéssel kezdünk, utána pedig következik 40×100 vagy 20×200 méter. Kemények az edzések, de tisztában vagyunk vele, hogy csak így lehet jó eredményt elérni. Idén magántanuló lettem, a Ságvári-gimnáziumba járok. Furcsa volt először, de így is sok-sok órára járok be, így osztálytársakban sincs hiány. Azért döntöttünk így, mert szeretnék a nyári Eb-re koncentrálni, erre készülni teljes erőbedobással.

Lengyelországban lesz a junior Európa-bajnokság. Kosara számára ez lesz az utolsó nagy utánpótlás-esemény, jövőre már a felnőttek között versenyez.

– Az Európa-bajnokságon indulok 400, 800 és 1500 méteren, és tagja vagyok a két váltónak is. Egy cél lebeg a szemem előtt, hogy mindhárom egyéni számban a dobogó legfelső fokára állhassak, és szeretném, ha a magyar csapattal váltóban is tudnánk nyerni. Komoly kihívás ez számomra, de azért dolgozom, hogy megvalósuljon – fejezte be a beszélgetést a Muréna búvárúszója, Kosara Géza.

Ezek is érdekelhetik