Helyi sport

2015.11.06. 18:12

Egy város, két bajnokcsapat?

Egyazon évben, egy osztályban egyszerre két bajnokcsapata is lesz a Csongrád Tiszapart SE- nek? Nem lehetetlen forgatókönyv ez, mivel a Csongrád II. jelenleg a Homokháti, a Csongrád III. pedig a Tisza-Maros csoportban áll az élen a megyeháromban. Mindkét gárdát hobbifocisták alkotják, a kiváló baráti társaságoknál pedig a jó hangulat mellé eredményesség is társult.

Gyúrós István

A labdarúgó megyei III. osztály Homokháti és Tisza–Maros csoportjában is a Csongrád Tiszapart SE vezeti a táblázatot 11 forduló után. Hogy ez hogyan lehetséges? Előbbiben a Csongrád II., utóbbiban a Csongrád III. áll az élen 30, illetve 26 ponttal. Mivel a Csongrád-Turbó, azaz az első számú csongrádi együttes a megyeegyben szerepel és áll a kilencedik helyen, a 16 ezres város azzal büszkélkedhet, hogy egyszerre három felnőtt labdarúgócsapata is bajnoki küzdelmekben érdekelt.


– Olyanról tudok, hogy egyszerre két csapata volt a városnak, de a hárommal szerintem történelmet írtunk – kezdte Kiss István, a Csongrád Tiszapart SE elnöke, akit arra kértünk, mutassa be az együtteseket, amelyek hetente egyszer, szerdán edzenek, a létszámtól függően hol külön, hol együtt.

Ormándi József (balra, fehér mezben) és Surányi József is évek óta a csongrádi labdarúgás része. Fotó: Tóth Zsolt

Ormándi József (balra, fehér mezben) és Surányi József is évek óta a csongrádi labdarúgás része.

Fotó: Tóth Zsolt

– A Csongrád II. kilencven százalékban helyiekből áll. Olyanok futballoznak benne, akik a megyeegyes szereplést már abbahagyták, de mozogni még szeretnének. Edzőjük Somodi Viktor és Ormándi József. A Csongrád III.-ban inkább olyanok vannak, akik későn, hobbiból kezdték el a nagypályás futballt. Itt hetven százalék körül van a helyiek aránya, mert néhány szentesi játékos is szerepel, edzőjük Dósa Rácz Pál. Mindkettő kiváló baráti társaság, és csak elvétve fordul elő olyan, hogy az egyik csapat játékosa pályára lép a másikban, mint ahogy nálunk az sem gyakorlat, hogy egy nehezebb meccs előtt többen „lejátszanak" a megyeegyből. Ha létszámhiány van, kisegítik egymást, de alapvetően önmaguk szeretnék elérni a sikereket – mesélte.


 Ez már a harmadik szezon, amikor mindkét együttes a megyeháromban játszik, olyan azonban még nem fordult elő korábban, hogy egyszerre vezessék a bajnokságokat. Bár messze van még a szezon vége, elméletben az is előfordulhat, hogy mindkét gárda bajnok lesz, ezzel pedig kiharcolja a feljutást.


– A vezetéssel már gondolkodtunk ezen a lehetőségen, és szimpatikusnak tűnik egy olyan klubmodell, amelyben van egy csapatunk a megyeegyben, a megyekettőben és a megyeháromban. Ha a szezon végén is feljutást jelentő helyen állnak, elbeszélgetünk a játékosokkal a lehetőségről, de csak akkor vágunk bele, ha ők is szeretnék. Sőt annyira népszerű most nálunk a foci, hogy elképzelhető, hogy jövőre Csongrád IV. néven megyenégyes gárdánk is lesz. Szívet melengető gondolat ez, még akkor is, ha már most sem egyszerű megoldani a csapatok logisztikáját – tette hozzá Kiss István.

A Megyei III. és IV. osztály hétvégi programja


Csongrád megyei III. osztály, 12. forduló, Tisza–Maros csoport, ma, 13.30: Szikáncs (9.)–Mártély (8.), Csanádpalota (15.)–Kübekháza (14.), Makó II. (2.)–SZVSE II. (13.), Fábiánsebestyén (3.)–Kiszombor (4.), Pitvaros (6.)–Pázsit (12.). Vasárnap, 11.30: Csongrád III. (1.)–Székkutas II. (11.). 13.30: Földeák (5.)–Deszk II. (16.). Az FK 1899 Szeged II.–Szegvár mérkőzést december 5-én rendezik. Homokháti csoport, ma, 11: Universitas (16.)–Baks (10.). 13.30: Zákányszék (15.)–Pusztamérges (13.), IKV-Alsóváros (14.)–Algyő II. (5.).

 Vasárnap, 13.30: Mórahalom II. (6.)–Ásotthalom II. (8.), Bordány II. (9.)–Röszke (7.), Csongrád II. (1.)– St.Mihály II. (12.), Forráskút (11.)–Balotaszállás (4.), Ruzsa (3.)–Sándorfalva II. (2.). Megyei IV. osztály, 10. forduló, Keleti csoport, ma, 13.30: Földeák U19 (7.)– Rock Klub (4.). Vasárnap, 13.30: Nagylak (2.)–Szikáncs II. (9.), KEAC (12.)–Móravárosi Kinizsi II. (5.), Maros-menti UFC (3.)–Baktó-Petőfitelep II. (8.), Maroslele (1.)–Szőreg II. (10.). Szabadnapos: Gyálarét 2015. Nyugati csoport, ma, 13.30: Dóc (1.)–Domaszék (7.), Baks II.-Pusztaszer (9.)–Zsombó II. (4.), Csanytelek (6.)–Eperjes (11.), Üllés II. (2.)–Ópusztaszer (3.). Vasárnap, 13.30: Szatymaz (5.)–Derekegyház (8.), Öttömös (12.)–Tömörkény II. (10.).

Ezek is érdekelhetik