Helyi sport

2015.12.03. 19:18

Hatalmas erő a kisemberben

Kisemberként boldog, teljes és sikeres életet él a szentesi Sztanó György, aki az idei erőemelő versenyein kilenc érmet szerzett, informatikusnak tanul, és álma a 2020-as tokiói paralimpia.

Mádi József

Achondroplázia

A kisembernövés vagy törpeség latin neve achondroplázia. A betegség a csont porcosodásának rendellenessége miatt alakul ki. Ez elsősorban a hosszú csöves csontoknál figyelhető meg, amelynek oka a végtagok szemmel látható rövidsége. Ennek jelei már az újszülötteknél észlelhetők, viszont gyermekkorban még kevésébe feltűnő. Az achondroplázia a ritka betegségek közé tartozik. Csupán négy-hat gyermek születik évente, a problémát az jelenti, hogy dominánsan öröklődik.

 
Kilenc verseny, hét arany-, egy ezüst- és egy bronzérem. A szentesi erőemelőnek, a kisember Sztanó Györgynek az idei mérlege imponáló, pedig csak 2014-ben kezdett el a sportággal foglalkozni.
– Egészen pontosan tavaly szeptemberben, testnevelés órán az iskolában és hobbiból emeltem először a súlyokat. Az első versenyem Zalaigricén volt, ahol rögtön első lettem, naná, hogy kedvet kaptam a folytatáshoz. A testsúlyom általában 52 kilogramm, de elsőre az 54 kilogrammos juniorok között nyertem – mesélt a 128 centiméteres Sztanó.

A hazai viadalokat követték a nemzetközi események, így eljutott Lengyelországba, valamint az egri IPC Európa-bajnokságra is. A fejlődés szembetűnő: a 80 kilogrammos első sikertől eljutott a 110 kilogrammos teljesítményig is.

– Az édesapám által elkészített súlyzókkal kezdtem el először otthon emelgetni. Rendszeresen edzek, heti öt napot tréningezek, fekvenyomok és súlyzózok. Emellett kitartó vagyok, talán ennek is köszönhető a fejlődés és a siker – mesélt [namelink name="Szabó Ozor János"] tanítványa, aki a szakember edzéstervei alapján készül. Az 1997. április 11-én Szegeden született erőemelő Szentesen él, és a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola informatikusaként jövő nyáron érettségizik. – Az érettségi után szeretnék elvégezni még egy kétéves OKJ-s képzést, majd utána elhelyezkednék a szakmában. 
 

Megéri küzdeni és kitartani. Sztanó György az iskolai edzőteremben Vígh Imrével, valamint az érmekkel. Fotók: Schmidt Andrea (galéria)A szentesi sportolónak nagy álma a paralimpia – mivel kisemberként látta meg a napvilágot.

– Ötödikes voltam, amikor édesanyámmal leültem, és megbeszéltük a testemmel kapcsolatos kérdéseimet. Jól érzem magam, boldog vagyok, és teljesen úgy élek, illetve úgy kezelnek, mint egy normális testfelépítésű embert. Tokióban 2020-ban lesz a paralimpia, azon már szeretnék indulni. Szentesen megvan minden ahhoz, hogy fejlődjek, hiszen Hati Sándor segítségével tökéletesen felkészülhetek. A hétvégén Szlovákiába utazom, utána pedig Lengyelországban indulok versenyen. A juniorban nekem még három évem van, így abszolút adott a lehetőség a fejlődésre – tette hozzá [namelink name="Sztanó György"], akinek két lánytestvére Angliában él.

Másik hobbi

Sztanó Györgynek az erőemelés mellett van egy másik nagy hobbija: ez pedig a vasút. Rengeteg fotót készített már vonatokról, gyerekkorában gyakran csak azért szálltak fel egy szerelvényre, hogy ő utazhasson. Szeret manapság is vonattal közlekedni, sőt kiváló ismerője a Budapestre tartó járatok menetrendjének.
– Ha bizonytalanság van, nyugodtan lehet hívni, segítek a vonatok indulásában – mondta fotós kolléganőnknek.

 

Címkék#Szeged
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában