Helyi sport

2016.06.14. 10:30

Vajda emelt fővel vesztett

A KSI versenyzője, Vasbányai Henrik legyőzte az EDF DÉMÁSZ- Szeged kenusát, Vajda Attilát a C1 1000 méteres szétlövésen, így az övé ez a szám Rióban, míg Vajda kijelentette, a jövőben ezen a távon nem kíván indulni.

Mádi József

Versenykomment


[namelink name="Vasbányai Henrik"], a szétlövés győztese

– A verseny előtt végiggondoltam, ki is az ellenfelem, kit kell legyőznöm, hogy ebben a számban is olimpiai induló legyek. Még nem is tudatosult bennem a végeredmény, és az, hogy mit értem el. Új ingerként hathat rám a C1 1000 méter Rióban, kíváncsi leszek, mire vagyok képes a mezőnyben.

Négy perc, illetve még annyi sem. Ennyi döntött az olimpiai indulásról a férfi kenusok 1000 méteres egyes számában. A Maty-éren tegnap megtartott szétlövésen a 4-es pályán az EDF DÉMÁSZ-Szeged olimpiai bajnoka, [namelink name="Vajda Attila"] (33), míg a 6-oson [namelink name="Vasbányai Henrik"] (24, KSI) indult. A két sportoló a válogatók alapján 1:1-re állt, ezért volt szükség a pluszfutamra. A parton biciklis edzők követték a kenusokat, a hangjuk már messziről hallatszott, ám arról, hogy a verseny éppen hogyan áll, csak az utolsó 200 méteren lehetett pontos képet kapni. És ez a kép szegedi szempontból nem volt túl jó: Vasbányai vezetett, a célvonalon pedig körülbelül két-három hajónyi előnnyel lapátolt át.


Vasbányai a hajóban lihegett, sőt alig kapott levegőt, míg Vajda egy nagy körre indult – levezetett. Hogy ekkor mi járt a fejében, nem tudni, de miután a két kenus két különböző mólón kikötött, azonnal gratulált ellenfelének, és reálisan, ebben a helyzetben szinte hősiesen állta a nyilatkozatra várók sorát – alig pár perccel a futam után.

 

Vajda emelt fővel vesztett. Fotó: Török János (galéria)

– Fájt – adott a szegediek versenyzője rövid választ arra, milyen volt az ezer méter. – A rajt után már nem tudtam vele tartani, nagyon jó iramot ment Henrik, és bírta is. Elindítottam a hajót, mégsem sikerült közelítenem. Jobban felépítette a pályát – évekkel ezelőtt ezt rólam mondhattuk el. Örülök és boldog vagyok, hiszen a második válogatón adtam magamnak egy esélyt, de most győzött a jobb. Fel kell dolgozni a vereséget is, nemcsak a győzelmet, a sikert. Ha Vasbányai a világversenyeken, például az olimpián is így szerepel, büszkék lehetünk majd rá. Az elmúlt tizenkét év alatt sok érmet, világ- és Európa-bajnoki, olimpiai aranyat nyertem, eljött az idő a váltásra. Számomra befejeződött a szezon, azt nem tudom, hogy az Eb-re kivisznek-e. Ami biztos, C1 1000 méteren nem indulok többet, de nem a vereség miatt döntöttem így, és még nem akarom befejezni a kenuzást. Nem lehetek csalódott, hiszen sok örömet szereztem magamnak, a családomnak, a klubomnak, a támogatóknak.


Őszinte szavak érkeztek Vajdától, és ami még fontos, látható volt, komolyan is gondolja azokat. Az idei események alapján pedig kijelenthető: C1 1000 méteren megtörtént a váltás, egy legenda emelt fővel vette tudomásul, már van jobb nála.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában