Helyi sport

2016.10.13. 13:28

Tisza Volán SC: harminc éve erre vártak

Tokióban négy másik sportág mellett bemutatkozik a karate is - 2020-ban teljes jogú olimpiai résztvevő lesz. Hogy indul-e magyar, netán szegedi versenyző a Japánban tartandó eseményen, még nem tudni, hiszen a kijutás, a kvalifikáció sincs kidolgozva.

Mádi József

Tudta?


A karate – és még további négy sportág, a gördeszkázás, a hullámlovaglás, a sportmászás és a baseball/softball – olimpiára kerüléséről a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága június 1-jén egyhangúlag foglalt állást, amelyek felvételét a NOB teljes ülése jóváhagyta augusztus 3-án. Az öt új sportág bekapcsolódása révén a négy év múlva esedékes olimpián így 18 versenyszámmal és 474 sportolóval több lesz, mint Rio de Janeiróban. Tokióban 33 sportág mintegy 11 ezer képviselője verseng majd a brazíliai 28 sportág és 10 ezer 500 sportoló helyett.

A karate olimpiai sportággá válásából Szeged is profitálhat. A Tisza Volán SC 2011-ben kezdte el a klub karateszakosztályának felépítését, akkor válogatott versenyzők igazoltak Szegedre, majd folyamatosan nőtt a létszám.


– Azóta pedig nagyjából ötven főre szaporodtunk: ebből 14 év feletti hat versenyző, a többi kadett és junior – nyilatkozta [namelink name="Ruzsinszki György"] (39), a klub vezetőedzője, aki a felnőttválogatott edzője is egyben. – Ezt azért szeretnénk még szélesíteni, koncentrált munkával a bázist növelni. A két edzéshelyszínt, a szegedi Béke utcai iskolát és az SZTE-gyakorlót már kinőttük, a célunk egy karateközpont létrehozása, amely egyben regionális centrum is, és amelyet a Tisza Volán SC kordinál.


Hogy mekkora lépés ez a sportág életében, arról is kérdeztük Ruzsinszkit.


– Harminc éve erre vártunk, így elég nagy mérföldkő – vélte a szakember. – Ez a döntés csak 2020-ra szól, de azon leszünk, hogy ha már ott vagyunk az olimpiai programban, minél tovább maradjunk. A karatét is úgy kell kezelni, mint más olimpiai sportágakat, azaz azokhoz a forrásokhoz is hozzájuthatunk, amelyekhez a többi mozgásforma.


A lényeg most következik: Tokióban 3 férfi és 3 női súlycsoport küzdelmeiben (10-10 fő indulhat), valamint a két nem formagyakorlataiban hirdetnek győztest – összesen nyolc aranyérmet osztanak ki. A konkrét súlyok, a kijutás, a kvalifikáció még nem ismert.


– Október végén az ausztriai Linzben rendezik a világbajnokságot, amelyet egy kongresszus kísér, és ezen sok minden eldől – vélte Ruzsinszki. – Három-négy olyan magyar sportoló van, aki Eb- vagy vb-érmes, és kijutásra esélyes, ilyen például [namelink name="Tadassi Martial"]. A szegedi szakosztály fiatal, most még nem látom, van-e olyan versenyzőnk, aki reális indulási eséllyel kezdené a következő szűk négy évet. Amióta biztos lett a karate olimpiai részvétele, azóta sok a bizonytalanság: a sportolók keresik a helyüket, hiszen nem minden klubban adottak a feltételek. Úgy kell felépíteni a saját korcsoportjainkat, ahogy egy tartós olimpiai sportág teszi. Az első játékunk Tokió, és azon vagyunk, hogy ne az utolsó legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában