Sorozatunk folytatódik: Elkészítettük a szentesi férfi vízilabdázók top 20-as listáját, a centerek dominálnak

2020.07.04. 13:25

BL-győztes játékos végzett a lista élén

Meccsmentes időszakot élünk a sportban, van idő nosztalgiázni, éppen ezért lapunk a kézilabdások top 25-je, a szegedi teke top 10-es listája, a Szedeák legjobb húsz játékosa, a szentesi női vízilabda top 14-es listája és a kajakosok ranglistája után a legjobb 20 Kurca-parti férfi pólóst vette górcső alá.

Becsei Dávid

Olyan időszakot élünk, amikor egyre több helyen jelennek meg álomcsapatok, kik voltak a sportág vagy éppen egy adott klub legjobbjai. A Délmagyarország sportrovata is gondolt egy merészet, minden héten az általunk megválasztott toplistával jelentkezünk. Eddig a MOL-PICK Szeged, a szegedi férfi teke, a Naturtex-SZTE-Szedeák, a szegedi kajakosok és a női szentesi pólósok kerültek górcső alá.

Tóth László 2014-ben bajnoki címet nyert a Hungerit-Szentesi VK vezetőedzőjeként.
Fotó: Fotó: Vidovics Ferenc

Sorozatunk hatodik részében a szentesi férfi vízilabda legjobb játékosait kerestük. Rendkívül nehéz dolgunk volt, ugyanis rengeteg kiváló pólós megfordult a Kurca-parti csapatban, így azokra szűkítettük a listát, akik legalább hatvan meccset játszottak itt, megközelítőleg három éven át erősítették a csapatot.

A Szentesi Vízilabda Klub férficsapata legnagyobb sikerét 1980-ban érte el, amikor megnyerte a magyar kupát. Abból a keretből hatan szerepelnek a listánkon. Soós, Dömsödi, Horváth Gy., Pengő, Kucsera és Fülöp. Tizenkét esztendővel később ismét a legjobbak között szerepelt az együttes, 1992-ben a magyar bajnokság második helyén végzett többek között Tóth Lászlóval, Pellei Csabával és Berki Andrással.

Toplistánk élén Tóth László végzett. Több mint 300-szor szerepelt a magyar válogatottban, többször járt olimpián, 2000-ben pedig megnyerte a Bajnokok Ligáját a szerb Óbecsével, amelyben csapattársa Vincze Balázs, edzője Kásás Zoltán volt. Tóth edzőként is maradandót alkotott, hiszen az ő vezetésével nyerte meg eddigi utolsó magyar bajnoki címét a Hungerit-Szentesi VK 2014-ben. Napjainkban a női nemzeti együttesnél Bíró Attila szövetségi kapitány segítőjeként, másodedzőjeként dolgozik.

A dobogó második pozíciójába egy fantasztikus tehetség, Soós László került. Centerként őserő lakozott benne, lokálpatriótaként csak Szentesen vízilabdázott, pedig még nagyobb egyéni sikereket érhetett volna el, amennyiben enged a nagy csapatok csábításának.

Dobossy Lajos volt az első magyar vízilabdázó, aki légiósként profi karriert futott be. Ő lett listánkon a harmadik, Szentesről távozott külföldre. Kiváló labdaérzéke volt, pingpongban és más labdasportágakban is ritkán talált legyőzőre. Játékosi pályafutását követően sem szakadt el a pólótól, utánpótlásedzőként és játékvezetőként tevékenykedett.

Előkelő helyre került Vörös Viktor, aki klasszis csapatokban bizonyított, Dömsödi, aki három országban is bajnok lett. Pellei Csaba Dongó után a másik kiváló balkezes a listán, a Tungsramban teljesedett ki, jelenleg a Metalcom vezetőedzője. A centerek listáját erősíti Tóth Gyula, aki az 1964-es olimpiai keretből az utolsó szűkítésnél maradt ki, később a szentesi vízilabda pápája lett. Somogyi magabiztos kezű átlövő, játszott az Újpestben és a Szegedben, jelenleg a szentesiek kapitánya, Wesze­lovszky pedig a Metalcom játékosaként lett az OB I gólkirálya.

Toplistánk ezzel nem ér véget, legközelebb a legkiválóbb szegedi férfi vízilabdázókat gyűjtjük össze.

A Top 20

Íme szubjektív toplistánk, amely nem kőbe vésett, inkább vitaindító, hiszen rengeteg kiváló vízilabdázó megfordult Szentesen. 1.: Tóth László, 2. Soós László,

3. Dobossy Lajos, 4. Horváth Csaba, 5. Tóth Gyula, 6. Vörös Viktor, 7. Horváth György, 8. Weszelovszky László, 9. Horváth Tamás,

10. Dömsödi József, 11. Sprok

Tibor, 12. Fülöp Tibor, 13. Dongó László, 14. Pengő László, 15. Berki András, 16. Pellei Csaba, 17. Kulcsár Tamás, 18. Somogyi Balázs, 19. Kucsera Gábor, 20. Wolf Károly.

 

Ezek is érdekelhetik