A Magnus Carlsen által kitalált online tornán szerepel a szegedi sakkozó

2020.07.27. 16:25

Világbajnokot vert Lékó Péter

Vasárnap a sportrovat zártáig két győzelemmel és három vereséggel állt a norvég Magnus Carlsen által kitalált online sakk­tornán a szegedi nemzetközi sakknagymester, Lékó Péter, aki az igen erős mezőnyben megverte már az indiai Anan­dot és az ukrán Ivancsukot.

Munkatársunktól

Fotó: Földi Imre/ Nemzeti Sport

Fotó: Földi Imre

A szegedi nemzetközi nagy­mes­ter, Lékó Péter győzött az ötödik fordulóban azon a tízfős online sakktornán, amely a negyedik állomása a világbajnok norvég Magnus Carlsen által kitalált és útnak indított, egymillió dollár összdíjazású sorozatnak.

A Chess24 szakportál beszámolója szerint a magyar nagymester a 15 perces alapjáték­ide­­jű partikkal zajló, 150 ezer dollár összdíjazású Legends of Chess elnevezésű viadalon a volt világbajnok indiai Viswanathan Ananddal szemben diadalmaskodott 3:2-re.

Az első partit Anand nyerte világossal, majd két döntetlent követően Lékó is a világos bábukat irányítva nyert és egyenlített. Jöhetett az úgy­­nevezett armageddon játsz­­ma, amelyben a világosnak – vagyis Lékónak – öt, a fekete figurákkal játszó Anandnak négy perc állt rendelkezésre, de utóbbinak már a döntetlen is elég lett volna a sikerhez. A magyar sakkozó azonban felülkerekedett, és megszerezte a második győzelmét ezen a tor­nán.

Lékó a nyitókörben a ráadáspartit nyerve 3:2-re legyőzte az ukrán Vaszil Ivancsukot, majd csupa 2,5:1,5-es vereség következett: előbb az orosz Peter Szvidlertől, majd a viadalt kitaláló Carlsentől, később pedig a korábbi világbajnok orosz Vlagyimir Kramnyiktól.

A magyar sakkozó a tegnapi folytatásban a holland Anish Girivel játszott, a parti a sportrovat zártája után fejeződött be. Az említetteken kívül még tagja a mezőnynek az orosz Da­­nyiil Dubov, a szintén orosz Jan Nepomnjacsij, az izraeli Borisz Gelfand, valamint a kínai Ding Li Ren.

Az esemény július 21-én kez­­dődött, és augusztus 4-én zá­­rul majd. A kilenc alapforduló alapján a legtöbb pontot gyűjtő négy versenyző kerül a szuperdöntőbe.

A tegnapi, hatodik forduló előtt Nepomnjacsij és Carlsen vezette a tabellát 14-14 szerzett ponttal, majd őket követte a 10 pontos Kramnyik, a 9 pontos Szvidler, a 8 pontos Giri, a 6 pontos Gelfand, az 5 pontos Ivancsuk. Lékó Péter 4 pontjával ekkor a nyolcadik helyen állt, és megelőzte Dinget (3 pont), valamint Anandot (2 pont).

A tornán az úgynevezett ar­­mageddon játszma nélküli siker 3 pontot ér, a vele aratott győzelem kettőt, míg az ekkor vesztes is kap egy pontot. A négyes fináléval záruló sorozat első és harmadik tornáját Carlsen, a másodikat Dubov nyerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában