Egy lépcsőfokot fellépett

2021.05.18. 07:13

Nádas Bence felemás érzésekkel zárta a világkupát

Egy győzelem egyesben (K1 500 méter), egy B döntő 4., összességében 13. hely négyesben (K4 500 méter). Az MVM Szeged világ- és Európa-bajnok kajakosa, Nádas Bence így zárta a szegedi Maty-éren megrendezett kajak-kenu-világkupát.

Mádi József

20210515 Szeged Kajak-kenu Európai Pótkvalifikációs Verseny és Első ICF Gyorsasági Világkupa a Maty-éri pályán. Képen: Nádas Bence Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

– Felemás érzések vannak bennem a hétvégi világkupa-szerepléssel kapcsolatban

– nyilatkozta Nádas.

– Örülök, hogy egyesben meg tudtam mutatni, hogy rendben vagyok, és először nyertem felnőtt szinten egyesben. A négyesnek nem lehetett reális elvárást támasztani a szegedi Kuli István sérülés miatti kiesése, majd a fiatal Balogh Gergely hirtelen csapatba kerülése miatt. A verseny előtti héten pénteken került a hajóba a fiatal kajakos, aki a mérnökök és az edzők elemzése alapján megfelelt a vezérevezős pozícióra. Összesen egy közös edzésünk volt, Balogh mindent megtett elöl, próbálkozott, hallgatott ránk, a tanácsainkra, de ennyi idő nem elég arra, hogy elsajátítsa azt az ütemet, dinamikát, amelyet Kulitól már megszoktunk. Ha a hátsó hármasnak nem komfortos a mozgás, akkor sajnos nem tudjuk leadni azt a maximális erőt, amelyre a hajónak szüksége van, és így magunkhoz képest is jóval lassabbak voltunk. A négyestől talán az A döntőnek, és ott a negyedik, vagy az attól lefelé lévő helyek egyikének örültem volna, így viszont a B döntő negyedik helye miatt csalódott vagyok.A szegedi kajakosra továbbra is sűrű program vár.

Nádas Bence az Európa-bajnokságon szeretne igazán jól menni a négyessel. Fotó: Karnok Csaba

– A jövő héten olimpiai válogatót tartanak szintén Szegeden, illetve június 3. és 6. között lesz Duisburgban az Eb. Kuli sérülése után a világkupára nem terveztünk kimagaslóan jó formát, edzésből jöttünk, de bízunk ab­­ban, hogy az Európa-bajnok­ságra felépül, és akkor ott a valós tudásunkat mutathatjuk meg a nemzetközi mezőnyben. A többi országnak, így például a németeknek, a spanyoloknak, a portugáloknak, a franciáknak, a szlovákoknak a szegedi verseny egyben válogató, komoly teszt volt, míg nekünk az Európa-bajnokság lesz az igazi megmérettetés, amely alapján eldőlhet az olimpiai csapat sorsa – mondta Nádas.

Nagy kérdés, vajon az egyesben elért siker mennyivel vitte közelebb Nádast az olimpiai ke­retbe kerüléshez.

– Erre inkább a szövetségi kapitány tudna hiteles választ adni. Úgy érzem, léptem egy lépcsőfokot Tokió felé, de hogy mennyi van még belőle, ezt senki sem tudja. Az Eb sok mindenre választ adhat, például hogyan szerepel a négyesünk, hogyan mennek a párosok, és majd utána lehet kisakkozni az olimpiai egységeket. Ami biztos, a jövő heti válogatón a K1 200 méter mellett K2 1000 méteren is elindulok Kopasz Bálinttal. Izgalmas projekt, amelybe ta­valy nyáron vágtunk bele, és idén már volt három-négy közös edzésünk. Jövő héten Szegedre költözünk, és ott csiszoljuk majd tovább az egységeket – mondta végül Nádas Bence.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában