Vasárnap zárul az eb

2021.07.09. 13:22

Anglia a hosszabbításban bedarálta a nagyszerűen küzdő dánokat

Egy nagyszerű szabadrúgásgóllal Dánia ugyan vezetett, de erejéből már a hosszabbításban nem futotta arra, hogy Kane gólja után kiegyenlítsen. Dánia nagyot küzdött, az angolok pedig továbbra is készülhetnek arra, hogy a futball hazatér.

Munkatársunktól

London, 2021. július 7. Az angol Harry Kane (lent) csapattársaival ünnepel, miután gólt lõtt a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság elõdöntõjében játszott Anglia-Dánia mérkõzésen a londoni Wembley stadionban 2021. július 7-én. MTI/EPA Pool/Laurence Griffits

Forrás: MTI/EPA Pool/Laurence Griffits

Fotó: Laurence Griffits

Damsgaard nagyszerű szabadrúgásgóljával ugyan még Dánia vezetett, viszont csak kilenc percig tartott az északiak öröme. A fokozódó angol nyomás végül Kjaer öngóljával csúcsosodott ki, amikor a dánok csapatkapitánya a beadásra érkező Sterling elől próbált menteni.A második félidőben már végig Anglia irányított, de Kasper Schmeichel bravúros védéseinek köszönhetően is hosszabbításra mentették a meccset a dánok. A ráadásban már az erejükkel teljesen elkészültek Delaney-ék, ráadásul Christensent sérülés miatt le kellett cserélni. Sterling vitte be a labdát a védelem sűrűjébe, ahol összeakadt a lába egy védővel: a holland Makkiele végül tizenegyest fújt. Ezt Kane kihagyta, de a kipattanót már bepofozta, így megfordították a meccset a háromoroszlánosok.

A hosszabbítás második félidejét már tíz emberrel volt kénytelen lejátszani Dánia, hiszen Vester­gaard nem tudta folytatni, addigra pedig minden cserelehetőségét elhasználta Hjulmand.

Dániában ugyan akadt még annyi kitartás, hogy eljusson az angol kapu előteréig, de igazán komoly helyzetet már nem tudott kidolgozni: Anglia dominált a mezőnyben, és bár először kapott gólt a torna során, de így is győzni tudott. Dániának tehát nem sikerült bejutnia az Eb-döntőbe 1992 után, Anglia viszont 1966 után 55 évnyi várakozást követően játszhat újra döntőt egy világ­eseményen.

– Annyira büszke vagyok a játékosaimra – mondta az ITV-nek Gareth Southgate, az angolok szövetségi kapitánya. Az ötvenéves szakvezető szerint hihetetlen volt a londoni szerda este a Wembley Stadionban. Arra biztatta előzőleg a játékosait, hogy legyenek rugalmasak, ha nem úgy alakul a mérkőzés, ahogy tervezik, és szerinte éppen ez történt, miután a dánok vezetéshez jutottak.

Kasper Hjulmand, a dánok edzője ugyan csalódottságát fejezte ki, viszont kitért rá, olyan munkát végzett csapata, amellyel kiérdemelte az egész ország tiszteletét.

– Először is gratulálok kollégámnak, Gareth-nek ahhoz a munkához, amit a fiatal játékosokkal elvégzett, ahhoz az értékrendhez, amelyet a csapatában meghonosított. Talán néhány nap múlva már könnyebb lesz, de annyira közel voltunk a döntőhöz – foglalta össze a meccs után Dánia szövetségi kapitánya.

Vasárnap tehát jön az idei Európa-bajnokság utolsó, 51. mérkőzése, ahol a Wembley Stadionban, hazai pályán fo­­gadhatja Olaszországot az angol válogatott. „It’s coming home” – azaz hazatér, ez az angolok szlogenje, de a hazatéréshez még egy lépést meg kell tenniük.

Európa-bajnokság, elődöntő, London, Wembley Stadion, 64 950 néző. Vezette: Makkelie (holland)

Anglia: Pickford – Walker, Stones, Maguire, Shaw – K. Phillips, Rice (J. Henderson, 95.) – Saka (Grealish, 69.; Trippier, 106.), Mount (Foden, 95.), Sterling – Kane. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate

Dánia: Schmeichel – A. Christensen (Andersen, 79.), Kjaer, Vestergaard (Wind, 105+1.) – Stryger Larsen (Wass, 67.), Höjbjerg, Delaney (M. Jensen, 88.), Maehle – Damsgaard (Poulsen, 67.), Braithwaite – Dolberg (Nörgaard, 67.). Szövetségi kapitány: Kasper Hjulmand

Gólszerző: Kjaer (39. – öngól), Kane (105.), ill. Damsgaard (30.)

Anglia–dánia 2–1 (1–1, 1–1, 2–1) – hosszabbítás után

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában