53 év után nyertek aranyérmet

2021.07.13. 12:27

Roberto Mancini sírva ünnepelt a pályán a lefújás után

A történelem során másodszor nyerte meg a labdarúgó-Európa-bajnokságot az olasz válogatott. 1968 után ünnepelhettek ismét, ráadásul a futball őshazájában, a házigazda angolok ellen nyertek drámai tizenegyespárbaj után.

Munkatársunktól

London, 2021. július 12. Olasz játékosok ünnepelnek a trófeával a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság döntõjében játszott Olaszország-Anglia mérkõzés végén a londoni Wembley stadionban 2021. július 11-én. Olaszország az 1-1-es döntetlennel zárult rendes játékidõt követõ hosszabbítás utáni büntetõpárbajban 3-2-re gyõzött, és 1968 után másodszor lett a kontinens legjobbja. MTI/EPA Pool/Catherine Ivill

Forrás: MTI/EPA Pool/Catherine Ivill

Fotó: Catherine Ivill

Álomszerűen kezdett az angol labdarúgó-válogatott a Wembley-ben az Európa-bajnokság döntőjében. Egy olasz szöglet után vezetett ellentámadás végén Luke Shaw kapáslövését követően már a második percben vezetést szereztek. Hidegzuhany volt ez az olaszok számára, akiknek mindössze egy komolyabb lehetőségük volt a szünetig. Ekkor Federico Chiesa cselezte magát végig az ellenfél térfelén. Az angol védők szabálytalanul sem tud­­ták megállítani, a támadás pedig egy lövéssel zárult, ami nagyjából egy méterrel kerülte el Jordan Pickford kapuját.A 69. percben érett góllá az erősödő olasz fölény, amikor egy bal oldali szöglet után az angol kapus még bravúrral védett, de a szemfüles Leonardo Bonucci bekotorta a labdát a hazai kapuba.

Egy gól itt, egy gól ott, többet a hosszabbítás sem hozott, így a tizenegyespárbajra maradt a döntés kényszere.

Gareth South­­­gate több váratlan döntést is hozott, amelyet később nyilatkozatában megindokolt.

– A legjobbakat választottuk azok közül, akik a pályán voltak – szögezte le arra a kérdésre válaszolva, hogy két jelöltet – Jadon Sanchót és Marcus Rash­fordot – a 120. percben cserélt be, és rúgatott a legfiatalabbal, a 19 éves Bukayo Sakával is, és ők mindhárman hibáztak.

– Ez nyilvánvalóan fájdalmas lesz nekik, de nem kell hibáztatniuk magukat – mondta, majd úgy folytatta, hogy két potenciális végrehajtót már korábban le kellett cserélni, ezért történtek a változtatások a lefújást megelőzően.

Southgate összegezve ismét kiemelte, hogy csapata többet ért el, mint bármely más angol válogatott az elmúlt ötven évben, ezért a játékosoknak büszkének kell lenniük magukra.

– Gratulálni kell az olaszoknak, akik nagyszerű tornát hoz­­tak össze, ezen az estén pe­­dig jobban gazdálkodtak a labdával – mondta. A kapitány szerint az első félidőben az angol csapat nagyon jól játszott a nagy tét ellenére, a másodikban viszont nem sikerült megtartania a labdát, emiatt nőtt rajta a nyomás.

Mindeközben az egész torna során egyenletes teljesítményt nyújtó olaszok trénere arról beszélt, a gyors bekapott gól megváltoztatta a meccshelyzetet, de miután elkezdtek futballozni, a mérkőzést is kontrollálták. Amiatt viszont kicsit csalódott volt, hogy a győzelmet csak a büntetőpárbaj végén tudták megszerezni.

– Egy egész hónapnyi sikert és örömöt nyújtottunk számukra – vélekedett Mancini, aki kiemelte: az olasz nép megérdemelte ezt az elmúlt időszak nehézségei után, utalva ezzel a koronavírus-járványra. A lefújást követően az 56 éves olasz szakvezető sírva ünnepelt a pályán.

Olaszország–Anglia 1–1 (0–1, 1–1, 1–1) – 11-esekkel 3–2

London, Wembley Stadion, 67 173 néző. Vezette: Kuipers (holland).

Olaszország: G. Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson (Florenzi, 118.) – Barella (Cristante, 54.), Jorginho, Verratti (Locatelli, 96.) – Chiesa (Bernardeschi, 86.), Immobile (D. Berardi, 55.), L. Insigne (Belotti, 91.).

Szövetségi kapitány: Roberto Mancini.

Anglia: Pickford – Walker, (Sancho, 120.) Stones, Maguire – Trippier (Saka, 70.), Rice (J. Henderson, 74.; Rashford, 120.), Mount (Grealish, 99.), Phillips, Shaw – Kane, Sterling.

Szövetségi kapitány: Gareth Southgate.

Gólszerzők: Bonucci (67.), ill. Shaw (2.).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában