Az MVM Szeged kajakosa elégedett a páros negyedik és a négyessel elért hetedik helyezéssel

2021.08.18. 15:29

Nádas megélte a történelmet Tokióban

Elégedett a Tokióban elért negyedik (K2 1000 méter) és hetedik (K4 500 méter) helyezéssel az MVM Szeged kajakosa, Nádas Bence, aki hatalmas motivációt kapott az olimpiától a következő évekre.

Mádi József

Japán , Tokió 20210805 Kajak Kenu Sea Forest Foto Nemzeti Sport - Tumbász Hédi A képen: Nádas Bence Kopasz Bálint

Fotó: Tumbász Hédi

– Negyedik hely párosban, hetedik hely a négyessel: hogyan értékelte ezt a két olimpiai eredményt?

– Ahhoz képest, ahogyan ala­­kult az olimpiai részvételem, nyugodtan kijelenthetem: amit lehetett ebből a két számból, azt kihoztuk. Az utolsó utáni pillanatokban állt össze a két egység, ennek tudatában pedig teljes mértékben elégedett lehetek. A páros kapcsán nem is gondoltam volna, hogy Kopasz Bálinttal ilyen ütőképesek leszünk másfél hónap munkája, 9-10 közös edzés után. Számomra is hihetetlen, hogy az egyes győzelme után Bálinttal így összeraktuk a párost. Az utazótempónk zseniá­lis volt, ez volt a siker kulcsa. A négyes pedig ebben a felállásban itthon hármat edzett, míg Tokióban pályáról pályára egy­­re jobb lett. A többi négyes jó­­val összeszokottabb volt, az utánunk következő legfrissebben összerakott hajó is 2019 óta készül együtt, a német és a spanyol egység pedig változatlan összetételben versenyez. Mind a négyen arra koncentráltunk, hogy együtt, igazi egységként működjünk.

– Maradt hiányérzet?

– Ezen az olimpián tetőzött mindkét egység teljesítménye, ekkorra szoktunk össze, és ezért volt érdekes, ahogyan versenykörülmények között teljesítettünk. Egyik döntő miatt sem lehetek csalódott, mindkétszer kihajtottam magam, de ezt mondta Kopasz is, a kvartett pedig folyamatosan fejlődött.

– Összességében elégedett?

– Ha az olimpia előtt konkrét helyezésekről beszélünk, azt mondtam volna: párosban legyen meg a 7–8. hely, a négyessel pedig a döntő. Mindkettőt teljesítettük, sőt a párost túlteljesítettük. Utóbbi számban csatában voltunk végig az éremért, a győztes ausztrálok 1,2 másodperccel vertek meg minket, a németek kevesebb mint 1 másodperccel, míg a csehek közvetlenül előttünk 4 tizeddel. Ezer méterről beszélünk... A szlovákokat, az olaszokat, a fehéroroszokat, a vb-ezüstérmes spanyol, vagy a kínai egységeket legyőztük. Érdekes, hogy az ázsiai térségből Kína milyen ütemben fejlődik. A négyesben megelőztük a portugálokat, akik ebben az összetételben érték el a kvalifikációt, így készülnek 2019 óta. Igen, elégedett lehetek.

– Milyen tapasztalatokat lehet ezek alapján leszűrni?

– Az olimpiai negyedik hely arra jó, hogy éhes és elképesztően motivált lettem még egyszer átélni ezt az élményt, és hogy éremmel térjek haza a következő olimpiáról. Ez sokat segíthet az elkövetkező években.

– Érzett valamit a játékok hangulatából?

– Nekem ez volt az első olimpiám, így nem tudom, milyen, amikor nézők is vannak. Na­gyon szigorú volt a kintlét, a takamacui akklimatizációs ed­­zőtáborban például a liftet sem kezelhettük. Tokióban már lazult a helyzet, például szabad időpontban étkezhettünk. Olyan emberekkel voltam körülvéve, akikkel élmény volt ott lenni. Fantasztikus volt látni, ahogy a szobatársam, Tótka Sanyi nyert K1 200 méteren, közben a sportág ikonjai között mozoghattam, ellenük kajakoztam. Történelmet láthattam, teljesen áthatott a hangulat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában