Négy SZKE-s kerettag

2021.09.29. 08:13

Az olimpiai kvótákért küzdhetnek Jászapátiék

Hatalmas az öröm a Szeged Korcsolyázó Egyesületben: a kétnapos rövidpályás gyorskorcsolya-válogató után kiderült, hogy a klub védettséget élvező sportolója, Jászapáti Petra mellett Kónya Zsófia és Somodi Maja, illetve Jászapáti Péter is bekerült a világkupára utazó csapatba.

M.J.

A szakvezetés döntése alapján három férfi és egy női versenyző kiemelt volt a korábbi eredmények alapján: Liu Shaoangnak, Liu Shaolin Sándornak, Krueger John-Henrynek és a szegedi Jászapáti Petrának nem kellett válogatóznia, nekik biztos helyük volt. Ennek értelmében a férfiaknál három, a nőknél öt hely volt kiadó az első két vk-futamra, az október 21–24-i pekingi és az egy héttel későbbi nagojai versenyre.

A budapesti Gyakorló Jégcsarnokban rendezett kétnapos válogatón a férfiaknál Nógrádi Bence, Jászapáti Péter és Tiborcz Dániel volt a három legjobb, ők utazhatnak Kínába és Japánba, az itthon maradó tartalék pedig Varnyú Alex. A nőknél a szegedi Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka, Bácskai Sára Luca, a szegedi Somodi Maja és Somogyi Barbara csatlakozik a kiemelt Jászapáti Petrához, a tartalék pedig Albert Viktória.

– Nem igazán tudtak meglepni a szegediek

– nyilatkozta Lajtos Szandra, az SZKE vezetőedzője, egykori olimpiai bronz­érmes.

– Petra edzésmunkában kimagaslót nyújtott, Zsófi már rutinos versenyző, aki bírja a stresszt. Maja négy közé jutására számítottam, látszódik, hogy folyamatosan fejlődik. Peti azért ilyen szinten, olimpiai bajnok ellen az előző időszakban nem volt felmérve, de feltörekvő sportoló, ezért jogos a világkupa-részvétele.

A négyállomásos világkupa-sorozat azért is kiemelten fontos a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók, valamint a nemzetközi mezőny számára, mert ezeken a versenyeken nyílik esély a jövő februári, pekingi olimpiára kvótákat szerezni. Az ötkarikás játékokra nyolc-nyolc férfi és női váltó jut ki. Az egyéni számokat illetően 500 és 1000 méteren 32, 1500 méteren pedig 36 fős a mezőny. Újdonság lesz, hogy az eddig csak vk-viadalokon szereplő, és a magyaroknak eddig két aranyérmet hozó vegyes váltó bemutatkozik az olimpia műsorán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában